Σε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή δεν παίζει ρόλο μόνο η ποιότητα και η ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνεις, αλλά και οι συνδυασμοί αυτών.

Μερικά από τα καλύτερα “ζευγάρια” τροφίμων είναι.

1. kale + καρύδια = υγεία ματιών

Το kale, όπως και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, έχει μεγάλη περιεκτικότητα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, ένα δυναμικό αντιοξειδωτικό δίδυμο που προστατεύει από τον καταρράκτη και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Επίσης, εναποτίθενται στον αμφιβληστροειδή, όπου μειώνουν τη φθορά από το ηλιακό φως. Επειδή τα δύο αυτά αντιοξειδωτικά είναι λιποδιαλυτά, η απορρόφησή τους μπορεί να ενισχυθεί καταναλώνοντας πράσινες σαλάτες με καρύδια, άλλους ξηρούς καρπούς ή ακόμα και με αβοκάντο.

2. γλυκοπατάτα + μαύρο πιπέρι = προστασία από καρκίνο

Το β– καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που εμπεριέχεται στη γλυκοπατάτα, τα καρότα και την κολοκύθα, έχει φανεί ότι βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου, όπως αυτόν του στήθους και της μήτρας. Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Functional Foods, το μαύρο πιπέρι βελτιώνει την εντερική απορρόφηση του β – καροτένιου. Η καψαϊκίνη, που βρίσκεται επίσης στο πιπέρι καγιέν, τη σκόνη τσίλι και το τζίντζερ βρέθηκε να είναι επίσης αποτελεσματική.

3. παντζάρια + αυγά = δυνατός εγκέφαλος

Μελέτη του American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ο συνδυασμός των συστατικών βεταΐνη και χολίνη συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεϊνης (αμινοξύ που παράγεται στο σώμα), έχουν συνδεθεί με μείωση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου με την αύξηση της ηλικίας και αποδεικνύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών νόσων. Η χολίνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στον κρόκο του αυγού καθώς και στο συκώτι των βοειδών και του κοτόπουλου. Η βεταΐνη, εκτός από τα παντζάρια, βρίσκεται στα τεύτλα, το σπανάκι και ορισμένα προϊόντα σιτηρών.

Δες ακόμα: Τι σημαίνει το χρώμα του φαγητού σου;

www.facebook.com/virginiaskoulidi | www.instagram.com/dietlicious_gr

featured photo: unsplash.com