1960363_10152361550233777_1205665045_n

Το διάβασμα είναι μια εμπειρία που προκαλεί πολλές αισθήσεις και εξάπτει την φαντασία μας, ίσως περισσότερο και από τις ταινίες. Άρα γιατί δεν διαβάζουμε περισσότερο;

Αντίθετα με τις ταινίες, δεσμεύεις την προσοχή σου σε κάτι που δεν γνωρίζεις από την αρχή πόσο χρόνο θα σου πάρει να ολοκληρώσεις και πόσο μπορεί να το ευχαριστηθείς. Δεν έχεις να κάνεις με τις ίδιες φάτσες ηθοποιών σε άλλους ρόλους, τους ήρωες τους πλάθεις στο κεφάλι σου με την περιγραφή του συγγραφέα. (ίσως για αυτό είναι τόσο πολυαναμενόμενες  οι ταινίες που βασίζονται στα βιβλία). Ειδικά όταν τελειώνει ένα βιβλίο που μας έχει συγκινήσει απίστευτα, είναι σαν να βιώνουμε έναν γλυκόπικρο θάνατο από κάτι που μας κράτησε συντροφιά, μας προκάλεσε αγωνία ή μας δημιούργησε όνειρα.

Μπορεί με την εξέλιξη της τεχνολογίας να έχουμε πιο γρήγορη πρόσβαση σε όποιο βιβλίο και όποιο κεφάλαιο θέλουμε αλλά η εμπειρία του να κρατάς ένα τυπωμένο βιβλίο με  ένα αινιγματικό εξώφυλλο είναι σαν να κάνεις ένα πολύ προσωπικό δώρο στον εαυτό σου. Την πρώτη φορά που σπας την πλάτη του και αντικρίζεις το χαρτί που έχουν επιλέξει, την γραμματοσειρά και το μέγεθος των γραμμάτων, την χοντρή γραφή στις προτάσεις που έχουν σημασία, την ευωδία που απελευθερώνει το μελάνι στις σελίδες ειδικά στα παλιά βιβλία δεν συγκρίνεται με την ένταση φωτεινότητας που προσφέρει ένα tablet.

Θυμάμαι όταν επιστρέφαμε στο σχολείο μετά τις διακοπές την κλασική ερώτηση των καθηγητών.  “Τι βιβλία διαβάσατε το καλοκαίρι;”

Το διάβασμα είναι ένας τρόπος να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη μέρα και να θεραπεύσεις το μυαλό σου από ότι υπολείμματα στρες σου έχει αφήσει. Το διάβασμα σε βοηθάει να κοιμηθείς καλύτερα και να ξυπνάς πιο όμορφα. Ανοίγεις τα μάτια σου και σου έχει μείνει η τελευταία φανταστική εικόνα που έφτιαξε το μυαλό σου διαβάζοντας ένα κεφάλαιο.

Το διάβασμα στο συνιστούν όλοι ανεπιφύλακτα σαν την άθληση και την καλή διατροφή. Συνδυάζει και τα 2 για το μυαλό σου. Ακούς ότι πρέπει να τρως υγιεινά και να περπατάς ή να τρέχεις τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα. Μπορείς άλλο ένα μισάωρο πριν κοιμηθείς να το αφιερώνεις στον εαυτό σου διαβάζοντας.

Η εκπαίδευση σου δεν σταματάει με το τέλος του σχολείου και των σπουδών. Ίσα ίσα που μετά αρχίζεις να απορροφάς καλύτερα αυτά που σε ενδιαφέρουν πραγματικά γιατί εσύ επιλέγεις την κατηγορία της λογοτεχνίας και δεν στο επιβάλλει κανείς. Ότι και να αντιμετωπίζεις στην ζωή σου, κάποιος στο παρελθόν κάποτε, πιθανότατα πιο έξυπνος και πιο ζορισμένος από εσένα, βρήκε λύση και σου έχει έτοιμο, γραμμένο σκονάκι την συμβουλή που χρειάζεσαι για να λύσεις κάποια από τα προβλήματα σου. Οι ιστορίες του κόσμου καταγράφονται εδώ και 5.000 χρόνια και υπάρχουν για να μαθαίνουμε από τα λάθη των προγόνων μας και ας είναι και φανταστικές μερικές. Στην προσιτή τιμή ενός βιβλίου αγοράζεις αμέτρητες ώρες και ανεκτίμητες εμπειρίες ενός ανθρώπου.

10008370_10152361551458777_949209227_n

Και τα οφέλη του να διαβάζεις δεν σταματάνε εκεί :

  • Αναπτύσσεις πλουσιότερο λεξικό (είτε είναι στα ελληνικά γραμμένο είτε σε κάποια ξένη γλώσσα που καταλαβαίνεις)
  • Αυξάνεται η δημιουργικότητα σου μέσα από την έμπνευση που σου προκαλεί ένα καλό βιβλίο.
  • Διατυπώνεις καλύτερα τον γραπτό σου λόγο.
  • Οξύνεται η αντίληψη σου για το τι συμβαίνει στους γύρω σου και έχεις περισσότερη κατανόηση μέσα από βιώματα χαρακτήρων που στους θυμίζουν.
  • Ουσιώδεις συζητήσεις που γίνονται γύρω από βιβλία μπορούν να τραβήξουν μέχρι και ώρες. Όχι επειδή όλοι μέσα σε μια παρέα θα το έχουν διαβάσει αλλά για τον προβληματισμό που έχει ξεβάψει μέσα στο μυαλό σου και θα θέλεις να συγκρίνεις με τους συνομήλικους σου ή ίσως και μεγαλύτερους.
  • Η λογοτεχνία σε φέρνει πιο κοντά και σε άλλες μορφές τέχνης όπως το θέατρο, την ζωγραφική και την μουσική. Η αντίληψη σου οξύνεται κατά πολύ στο τελευταίο.
  • Γίνεσαι πολύ πιο ενδιαφέρον στους γύρω σου , είτε είναι επαγγελματικές σχέσεις είτε αισθηματικές ,όταν σε ρωτούν πώς βρίσκεις τον χρόνο να διαβάζεις. Απλά τον βρίσκεις.

Κάνε επέκταση του εαυτού σου το διάβασμα. Γίνε ένας από αυτούς που  παραθέτουν φράσεις από λογοτεχνικές ιδιοφυίες και κουφαίνουν τους γύρω τους. Εγώ εύχομαι συχνά να ήμουν φίλη στην πραγματικότητα με τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες παλαιότερων εποχών όπως ονειρευόταν ο Gil (Owen Wilson) στο “Μεσάνυχτα στο Παρίσι” του Woody Allen. Να μπορούσα να τους ίδρωνα το αυτί με απορίες όποτε ήθελα. Αυτό ίσως να είναι το μόνο κατάλοιπο που μου αφήνει το διάβασμα.

1964430_10152361563848777_259670015_n

Υ.Γ. Αυτοί φταίνε για το σημερινό άρθρο:

“A reader lives a thousand lives before he dies, said Jojen. The man who never reads lives only one.” George R.R. Martin

“It is what you read when you don’t have to, that determines what you will be when you can’t help it.” Oscar Wilde

“Maybe reading was just a way to make her feel less alone, to keep her company. When you read something you are stopped, the moment is stayed, you can sometimes be there more fully than you can in your real life.” ― Helen Humphreys

― “Do not read, as children do, to amuse yourself, or like the ambitious, for the purpose of instruction. No, read in order to live.” ―Gustave Flaubert

“Let us read, and let us dance; these two amusements will never do any harm to the world.” Voltaire

“If you go home with somebody, and they don’t have books, don’t fuck ’em!” John Waters

“I cannot remember the books I’ve read any more than the meals I have eaten; even so, they have made me.” Ralph Waldo Emerson 963075_10152361569893777_1742656269_n