Το «Σύνδρομο της άδειας φωλιάς» είναι ένα στοίχημα που πέτυχε

Το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς» είναι ένα στοίχημα που πέτυχε

Ξέρεις ότι αυτό που θα δεις είναι ιδιαίτερο, όταν οι ηθοποιοί βρίσκονται πάνω στη σκηνή, πριν καν οι θεατές μπουν για να κάτσουν στις θέσεις τους. Ο Παναγιώτης Μπουγιούρης και η Ηρώ Πεκτέση υποδέχονται το κοινό, ξαπλωμένοι και αγκαλιασμένοι. Και μόνο αργότερα, αρκετά αργότερα, καταλαβαίνει κανείς το γιατί. Οι δύο – και μοναδικοί – ηθοποιοί της παράστασης «Σύνδρομο της άδειας φωλιάς», αποδέχονται το στοίχημα των σκηνοθετών να υποδυθούν παραπάνω από έναν χαρακτήρα ο καθένας. Από το ένα λεπτό στο άλλο και χωρίς να φύγουν από την στιγμή, αλλάζουν πρόσωπα και χαρακτήρες, φύλα και μέρες, καθιστώντας ένα ήδη ανατρεπτικό έργο, ακόμα πιο ενδιαφέρον τεχνικά.

Στην πρώτη τους σκηνοθετική προσπάθεια η Ζαχαρούλα Χρόνη και η Κωνσταντίνα Καλλιβωκά δημιούργησαν «Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς», βασιζόμενες σε ένα από τα σημαντικότερα έργα όλων των εποχών. Τον Γυάλινο Κόσμο του Τένεσι Ουίλιαμς. Και η υποδοχή που τους επιφύλασσε το κοινό ήταν θερμή. Το κείμενο της παράστασης κάνει το κοινό να σκεφτεί. Είναι το μοντέλο της εύθραυστης, δυσλειτουργικής οικογένειας που στο τέλος δεν πάει όπως ήταν αναμενόμενο. Και καταλήγει κανείς με δάκρυα στα μάτια και μια βαθιά συγκίνηση για τους ανήμπορους και φιμωμένους χαρακτήρες που αφήνει πίσω.

Στους διαδρόμους του Από Μηχανής Θεάτρου μετά το τέλος της παράστασης ακούει κανείς τους θεατές να εξυμνούν τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών αλλά και το ιδιαίτερο περιεχόμενο. Που όμοιο του δεν έχει ξαναδεί ελληνική θεατρική σκηνή.

Λίγα λόγια για την ιστορία:

Ο Φίλιππος προσπαθεί να σπάσει τους οικογενειακούς τους δεσμούς και να φύγει μακριά. Ο λόγος είναι η συνεχής κόντρα με τον πατέρα του, και η υπερπροστατευτική συμπεριφορά που δείχνει ο πατέρας στη αδερφή του. Ο Κωνσταντίνος Δημητρίου είναι ένας αυστηρός και επιβλητικός άνθρωπος, που θέλει να ελέγχει τις ζωές των παιδιών του. Ο πληγωμένος εγωισμός μετά την απόρριψη της γυναικάς του, τον έχει κάνει αυστηρό και σκληρό. Μεγάλη του αδυναμία είναι η κόρη του. Την προστατεύει από όλα και τρέμει μην πάθει κακό.

Η Νεφέλη είναι ένα εύθραυστο πλάσμα με μια σπάνια ασθένεια. Μετά την εγκατάλειψη της μητέρα της, όλος ο κόσμος για εκείνη είναι ο πατέρας της. Μόνο μαζί του νιώθει ασφαλής και εκείνος την φροντίζει σαν μικρό κοριτσάκι. Ο Φίλιππος ζει και διαφωνεί με αυτό το περίεργο δέσιμο. Καταλυτικός ρόλος στη σχέση αυτή, ο νέος και όμορφος φίλος του Φίλιππου, Γιώργος. Ο Γιώργος ερωτεύεται με τη Νεφέλη και αλλάζει τις ισορροπίες του σπιτιού. Ο τρόπος που θα διαχειριστεί ο πατέρας αυτόν τον έρωτα θα έχει ακραίες συνέπειες.


featured image: amtheater.gr
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.