Όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας και καμιά φορά μπορεί να το δούμε να βγαίνει και στη συμπεριφορά μας. Συνήθως αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να έχουμε κάποιο κενό το οποίο συνήθως προέρχεται από την παιδική μας ηλικία και δεν ξέρουμε πώς να το καλύψουμε πλέον στην ενήλικη ζωή. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να το καταφέρουμε.

Βρες τι σε πλήγωσε σαν παιδί

Μπορεί να είναι η προσοχή που δεν είχες επειδή οι γονείς σου δούλευαν πολύ ή ότι συνεχώς σε σύγκριναν με τα αδέρφια σου. Αν αντιληφθείς τι ήταν θα καταφέρεις να δεις τις σημερινές συμπεριφορές σου που προέρχονται από εκεί και να τις διορθώσεις. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πως η οικογένειά σου έκανε αυτό που πίστευε καλύτερο για εσένα. Ακόμα και αυτά που σε πλήγωσαν έγιναν καλοπροαίρετα. Οι γονείς δούλευαν για να σε μεγαλώσουν αξιοπρεπώς και σε συνέκριναν με τα αδέρφια σου για να σε παροτρύνουν να γίνεις καλύτερη. Όχι, δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος να το κάνουν αλλά τουλάχιστον προσπάθησαν. Μην κρατάς, λοιπόν, κακίες, προσπάθησε να αντιληφθείς και τη δική τους θέση και δες που σε έχει φέρει αυτό. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι σου να πας ένα βήμα πιο μπροστά και να βρεις τον εαυτό σου.

Γίνε ο γονιός του εαυτού σου

Αυτό που ως παιδί δεν πήρες και νιώθεις την έλλειψή του, πρόσφερέ το εσύ στον εαυτό σου. Σου έλειπε η φροντίδα ή τα δώρα ή το παιχνίδι; Βρες τρόπους ως ενήλικη πια να τα κάνεις εσύ για εσένα. Φαντάσου ότι είσαι το παιδί που πρέπει να προσέξεις. Τι έχεις ανάγκη; Αν σου λείπει η φροντίδα μπορείς να μαγειρέψεις στον εαυτό σου και να μετατρέψεις το μπάνιο σου σε ένα μίνι σπα. Αγόρασε εκείνα τα παπούτσια που ήθελες και στην τελική νιώσε ελεύθερη στα 30 σου να δεις ταινίες της Disney.

Μην περιμένεις από τους άλλους αυτά που χρειάζεσαι

Μην κρίνεις τον εαυτό σου για όσα χρειάζεσαι και μην περιμένεις τους άλλους να σου τα προσφέρουν. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν γυναίκες που τα περιμένουν από τον σύντροφό τους αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις είναι που δημιουργούνται σχέσεις εξάρτησης. Αν χρειάζεσαι τον σύντροφό σου να σου καλύψει τις ανάγκες, τότε εν καιρώ θα μάθεις να εξαρτάσαι από αυτόν. Αυτό κάνει τη σχέση σου δυσλειτουργική και αργότερα αν χωρίσετε μπορεί να σου είναι πολύ δύσκολο να τον αποχωριστείς. Αυτό συμβαίνει διότι όταν εκείνος φεύγει εσύ επιστρέφεις στα κενά που εξ’ αρχής είχες και πρέπει πάλι να βρεις κάποιον να στα καλύψει.

Είσαι πολύ καλύτερη και πολύ πιο δυνατή από μία τέτοια κατάσταση. Ακόμα και αν αμφιβάλλεις, σίγουρα μπορείς να το κάνεις. Μόλις αρχίσεις να είσαι αυτάρκης και να μην έχεις ανάγκη τους άλλους, θα δεις πως η ποιότητα σε όλες σου τις σχέσεις θα αρχίσει να αλλάζει και να γίνεται καλύτερη. Θα μπορείς να συνδέεσαι μαζί τους με τρόπο πολύ πιο λειτουργικό και ουσιαστικό.

Featured photo: www.unsplash.com