Από τότε που οι γυναίκες μπήκαν ενεργά στον εργασιακό χώρο, ήλπιζαν πως το φορτίο της οικογενειακής ζωής θα μοιραστεί και πως θα αντιμετωπίσουν δίκαιη και ισότιμη συμπεριφορά στον επαγγελματικό στίβο…κάτι, όμως, που δε συνέβη ποτέ, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες στη δουλειά και το μεγαλύτερο φορτίο στο σπίτι.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας, που έφερε μια διαφορετική πραγματικότητα, ανάγκασε πολλές γυναίκες να επανεξετάσουν τη σχέση τους με την εργασία.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε περισσότερες από 800 γυναίκες στελέχη, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στο τι πιστεύουν οι εργοδότες ότι χρειάζονται οι γυναίκες και σε αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη.

«Θέλουμε εργασιακή ευελιξία και οικογενειακή άδεια μετ’ αποδοχών, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε το δυσανάλογο βάρος της φροντίδας. Αυτές οι παροχές δεν θα έπρεπε πλέον να θεωρούνται πολυτέλεια, αλλά να είναι δεδομένες».

Ποιο είναι λοιπόν το ένα πράγμα που χρειάζονται οι εργαζόμενες γυναίκες περισσότερο απ’ όλα; Εκτίμηση.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό στην πράξη

1. Όχι μόνο καλύτερες πολιτικές, αλλά και καλύτερες πρακτικές

Δεν είναι μόνο οι πολιτικές της εταιρείας που καθορίζουν την εργασιακή εμπειρία ενός υπαλλήλου, αλλά και το πώς ενεργούν και συμπεριφέρονται οι επικεφαλής.

Οι ηγέτες επιχειρήσεων θα πρέπει να καθιερώνουν πρότυπα συμπεριφοράς που διασφαλίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι αισθάνονται καλά στο χώρο εργασίας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως εργασίας, χωρίς οι εργαζόμενοι που αξιοποιούν αυτή την ευελιξία να «απειλούνται» με το ενδεχόμενο να αποκλείονται από σημαντικές εργασίες.

Οι εταιρείες οφείλουν να υπερασπίζονται τις γυναίκες, είτε βρίσκονται στην αίθουσα είτε όχι και να διασφαλίζουν ότι δεν περιθωριοποιούνται όταν πρόκειται για ευκαιρίες ανάπτυξης.

2. Καλύτερες αμοιβές

Πίσω από την απόφαση πολλών γυναικών να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους το 2022 κρύβονται λόγοι που σχετίζονται με τις αμοιβές. Στη σχετική έρευνα, το 40% των γυναικών δήλωσε ότι η διαφάνεια των αμοιβών είναι σημαντικός παράγοντας για να παραμείνουν σε μια δουλειά, αλλά μόνο το 19% είπε ότι εφαρμόζεται στο χώρο εργασίας τους.

Οι γυναίκες χρειάζονται, επίσης, περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και περαιτέρω επιμόρφωσης, αλλά μόλις το 52% είπε ότι τους το προσφέρει ο εργοδότης τους. Η επένδυση σε τέτοιου είδους ευκαιρίες θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά ώστε οι γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα εργασιακής προόδου, εξέλιξης, προαγωγής, αλλά και αύξησης μισθού. Αυτή θα μπορούσε να είναι η αρχή στην καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

3. Περισσότερες δυνατότητες προαγωγής

Οι γυναίκες θέλουν περισσότερη δύναμη στο χώρο εργασίας. Για πολλές, αυτό έρχεται με τη μορφή της προαγωγής.

Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, η έρευνα έδειξε ότι πολλές εταιρείες δεν διαθέτουν την απαραίτητη ποικιλομορφία στην ηγεσία, γεγονός που, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στην έλλειψη μακροπρόθεσμων σχεδίων δράσης. Για να λειτουργεί σωστά και πιο δίκαια μια επιχείρηση, οι εργοδότες θα πρέπει να παρακολουθούν διαρκώς την πρόοδο για να διασφαλίζουν ότι οι προαγωγές είναι δίκαιες και δεν υποκύπτουν σε προκαταλήψεις.

Οι ειδικοί καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Μόνο όταν οι εργοδότες κάνουν τους χώρους εργασίας λειτουργικούς για τις γυναίκες, θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε έναν πιο δίκαιο και ποικιλόμορφο χώρο εργασίας για όλους.