Το να ζεις κοντά στη θάλασσα κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία σύμφωνα με έρευνα

Το να ζεις κοντά στη θάλασσα κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία σύμφωνα με έρευνα

Λες και δε ζηλεύαμε ήδη όσους ανοίγουν το παράθυρό τους και το μόνο που βλέπουν είναι μπλε

Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από εκείνους που ζουν μακριά από αυτή. Ασχέτως εισοδήματος, όπως αναφέρουν οι έρευνες. 

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το να ζεις σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα βελτιώνει κατά πολύ την ψυχική σου υγεία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 25.963 άτομα ώστε να μάθουν ποια ακριβώς είναι η επίδραση του να ζεις σε παραθαλάσσιες περιοχές. Ανακάλυψαν πως αν ζεις σε λιγότερο από 1 χιλιόμετρο μακριά από τη θάλασσα, έχεις 22% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσεις από κάποια ψυχική διαταραχή. Σε αντίθεση με εκείνους που ζουν τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα μακριά.

Στις μέρες μας, 1 στους 6 ενηλίκους υποφέρουν από κάποια ψυχική διαταραχή. Είτε μιλάμε για άγχος είτε για κάποιου είδους κατάθλιψη. Τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι οι διαταραχές αυτές είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε περιοχές που ζουν οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. 

Αν όμως αυτοί οι άνθρωποι με το χαμηλό εισόδημα ζούσαν κοντά στη θάλασσα θα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αυτά τα συμπτώματα. 

Όλοι ξέρουν ότι το να έχεις πρόσβαση σε πράσινα τοπία βελτιώνει όχι μόνο την ψυχική σου υγεία αλλά και τη διάθεσή σου. Σύμφωνα όμως με τα λεγόμενα των ερευνητών, η θέα της θάλασσας προσφέρει ακόμα περισσότερα οφέλη. 

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Jo Garrett: “Για πρώτη φορά, οι έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που ζουν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια ψυχική διαταραχή. Όταν μιλάμε για θέματα ψυχικής υγείας, η θέα στη θάλασσα παίζει σημαντικό ρόλο. Άσχετα αν το εισόδημα είναι υψηλό ή χαμηλό”.

Ο ψυχολόγος Dr. Mathew White του Πανεπιστημίου του Έξετερ υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δίνουν περισσότερη σημασία στις παραθαλάσσιες περιοχές. Υπογραμμίζει ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχικοί υγεία των πολιτών. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι η πρόσβαση στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι εύκολη για όλους. 

Μήπως ήρθε η ώρα για μία βόλτα στη θάλασσα;

Πηγή: redonline.co.uk Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: Elite Daily
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.