Ακύρωσε τις δουλειές σου για το Σαββατοκύριακο και άρχισε να πακετάρεις. Θα πας road trip με τις φίλες σου. Αν ο εργοδότης σου στραβώσει ή ο σύντροφός σου γκρινιάξει, πες τους ότι το κάνεις για την υγεία σου. Τον σκύλο πάρε τον μαζί. Η επιστήμη λέει ότι ένα minibreak με τις φίλες σου σου κάνει καλό.

Οι φίλες σου κάνουν καλό στην υγεία σου

Ναι, όλοι αγαπάμε την οικογένειά μας, αλλά έχει αποδειχτεί ότι η φιλία επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής μας, μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα και βοηθάει ακόμα και στο να είμαστε πιο ανεκτικοί στον πόνο. Όντως! Ψυχολόγοι κατάφεραν να προβλέψουν το μέγεθος του κοινωνικού περίγυρου κάποιου από την ανεκτικότητα που έδειχνε στον πόνο. Οι φιλίες επίσης μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Το 2016, ερευνητές απέδειξαν ότι το να βγαίνουμε με φίλους αυξάνει την παραγωγή ωκυτοκίνης. Σύμφωνα με την επιστήμη, η ωκυτοκίνη κάνει τους ανθρώπους να εμπιστεύονται περισσότερο, πιο φιλικούς και γενικά όλα όσα ψάχνεις σε έναν φίλο.

Αντίθετα, σύμφωνα με τους έξυπνους φίλους μας στο Harvard, οι άνθρωποι που δεν έχουν δυνατές φιλίες, τείνουν να είναι πιο καταθλιπτικοί, να έχουν γνωστική εξασθένιση αργότερα στη ζωή τους και -εντάξει, τρομακτικό- μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν σε νεαρή ηλικία. Μια μελέτη που παρατηρούσε τις ζωές 309,000 ανθρώπων, έδειξε πως η έλλειψη κοινωνικών δεσμών αύξανε το ρίσκο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 50%. Ακριβώς, δηλαδή, την ίδια επίπτωση που έχει και το να καπνίζει κανείς 15 τσιγάρα τη μέρα. Μια έρευνα του 2012 βρήκε ότι το ρίσκο για άνοια αυξανόταν ανάλογα με το πόσο μόνος ένιωθε κάποιος.

Το να έχεις φίλους είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως κάνει καλό στην υγεία σου. Ωστόσο, το να διατηρήσεις τις φιλίες σου μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο task. Οι άνθρωποι μετακομίζουν, αλλάζουν δουλειές, κάνουν παιδιά. Έτσι, το να διατηρήσουν τις φιλίες τους γίνεται δύσκολο. Και το καθημερινό τηλεφώνημα μπορεί να καταλήξει σε comment σε στάτους στο Facebook. 

Υπάρχει μια έρευνα που δείχνει ότι η απόσταση μπορεί να μετριάσει μια φιλική σχέση. Το να βρεις την ισορροπία ανάμεσα σε μια busy ζωή και την προσπάθεια που χρειάζεται μια φιλία από απόσταση. Plus, σε μια σειρά από μελέτες, ο William Chopik (ψυχολόγος στο Michigan State University) βρήκε ότι για τους μεγαλύτερους ενήλικες οι φιλίες είναι μεγαλύτερος παράγοντας πρόβλεψης της υγείας και ευτυχίας, από τις σχέσεις με την οικογένειά τους. “Το να κρατάμε λίγους καλούς φίλους γύρω μας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία και το well-being μας”, είπε. “Έτσι, είναι έξυπνο το να επενδύσουμε σε φιλίες που μας κάνουν πολύ χαρούμενους”. Επίσης, σημείωσε πως οι φιλίες μπορούν να επηρεάσουν την ευτυχία και την υγεία μας περισσότερο από άλλες σχέσεις, οπότε αξίζει τον κόπο να κάνουμε πλάνα και σχέδια για να είμαστε απλά με φίλους.

Ακύρωσε ό,τι έχεις κάνει και σχεδίασε το Σαββατοκύριακο με τις φίλες σου. Για το καλό της υγείας σου.

Δες ακόμα:

Γιατί πρέπει να σταματήσεις να συμβουλεύεις τις φίλες σου για τις σχέσεις τους

Φίλες από απόσταση: Πώς θα κρατήσεις τη σχέση σας ζωντανή


featured image: PizzaBottle