Αν φοράς γυαλιά, σου έχουμε καλά νέα. Σύμφωνα με μελέτη, οι άνθρωποι που φοράνε γυαλιά, έχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι πιο έξυπνοι.

Τα καλά νέα έρχονται από Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου διενεργήθηκε η μελέτη. Αν και βρέθηκαν και άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σχετίζονται με τη νοημοσύνη, τα γυαλιά αποτελούν από τα πιο δυνατά από αυτά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με αυτή. Και για να είμαστε ειλικρινής, αυτό είναι το δίκαιο για όλους αυτούς που έχουν δεχτεί πολλά πειράγματα στο παρελθόν απλά επειδή φορούσαν γυαλιά.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν κληρονομικά χαρακτηριστικά 300.486 (!!) ατόμων ηλικίας 16 έως 102 ετών. Μέσω της έρευνας αυτής ανακάλυψαν 148 γενετικά χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται με τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, 58 από τα οποία δεν ήταν καν γνωστά πριν τη μελέτη αυτή. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν γονίδια που υποδείκνυαν ότι χρειάζονταν γυαλιά, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο έξυπνοι.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι μορφές προβλημάτων όρασης το ίδιο ούτε υποδεικνύουν το ίδιο πράγμα. Οι μύωπες (βλέπουν κοντά αλλά όχι τόσο καλά μακριά) είχαν θετική συσχέτιση με τα παραπάνω συμπεράσματα ενώ αυτοί που έπασχαν από υπερμετρωπία (βλέπουν μακριά αλλά δεν μπορούν να εστιάσουν κοντά) όχι. Τα γυαλιά βέβαια δεν ήταν το χαρακτηριστικό που υποδείκνυε μόνο μια πιο ανεπτυγμένη γνωστική λειτουργία. Έχει, επίσης, βρεθεί ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν υπέρταση ή να υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα, να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ή να έχουν έντονα καταθλιπτικά επεισόδια. Με άλλα λόγια είναι πιθανότερο να ζήσουν περισσότερο. Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι: «Τα άτομα που έχουν πιο ανεπτυγμένη γνωστική λειτουργία στην παιδική και εφηβική ηλικία τείνουν να παραμένουν για περισσότερο στην εκπαίδευση, να αποκτούν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικά προσόντα, να εξασφαλίζουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να ζουν πιο υγιή και για περισσότερα χρόνια».

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι αυτή η έρευνα στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στο κομμάτι γονίδιο-γενετική και όχι σε εξωγενείς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν εξίσου σημαντικά. Μέχρι να υπάρξει κάτι σχετικό, όμως, και αν είσαι από αυτές που φορούν γυαλιά, φόρεσέ τα με περισσή περηφάνια. Δίνουν και στυλ ούτως ή άλλως!

featured photo: fashion.huanqiu.com