Όσο είσαι σε μικρή ηλικία νομίζεις πως η ευτυχία είναι ένας προορισμός. Ένας τελικός προορισμός. Έλεγες ”όταν τελειώσω το σχολείο θα είμαι ευτυχισμένη, θα τελειώσουν τα δύσκολα”. Μετά το σχολείο αντικαταστάθηκε με το Πανεπιστήμιο.

Μετά με τη δουλειά των ονείρων σου. Αργότερα με τη σχέση που είχες στο μυαλό σου ως ιδανική. Και μετά φτάνεις σε ένα σημείο στη ζωή σου που παίρνεις μια ανάσα, κοιτάς πίσω σου και αναρωτιέσαι ”Πότε τελικά ήμουν πραγματικά ευτυχισμένη μέχρι τώρα;”, ”Τι άλλο περιμένω για να κερδίσω την ευτυχία που έχω στο μυαλό μου;”.

Η ευτυχία όμως δεν είναι κάπου κρυμμένη στον τελικό προορισμό. Αλλά δεν είναι ούτε είναι στο ταξίδι, όπως έχεις συνηθίσει να ακούς μέχρι τώρα. Ευτυχία είναι αυτό που νιώθεις όταν είσαι σε ένα σημείο, με τις επιλογές που έχεις κάνει μέχρι τότε, με ό,τι έχεις αποφασίσει να κρατήσεις ή να πετάξεις, και αισθάνεσαι πλήρης. Αισθάνεσαι πως δεν θα άλλαζες τίποτα, δεν θα έκανες κάτι διαφορετικά.

Για να κάνεις στο παρόν ένα βήμα ακόμη προς την πολυπόθητη ευτυχία μπορείς απλά να βγάλεις από τη ζωή σου τα παρακάτω:

Τους τοξικούς ανθρώπους

Δεν χρειάζεται να συναναστρέφεσαι με κόσμο που νιώθεις πως σου κλέβει όλη την ενέργεια και σε βυθίζει στην απαισιοδοξία. Κλείσε τα αυτιά σου στα αρνητικά σχόλια της συναδέλφου σου. Άλλαξε συνεργείο για το αυτοκίνητό σου εάν σε γεμίζουν με σεξιστικά σχόλια και κάθε φορά σου χαλάνε τη διάθεση. Να είσαι αυστηρή σχετικά με τους ποιους αφήνεις να έχουν πρόσβαση στο μυαλό, στο σώμα και στην ψυχή σου. Να περιφρουρείς τα όριά σου ακόμα και εάν χρειάζεται να γίνεις αγενής.

Την επιθυμία σου να ταιριάζεις με όλους

Όσο πιο νωρίς το καταλάβεις αυτό στη ζωή σου τόσο πιο ευτυχισμένη θα είσαι. Δεν χρειάζεται να είσαι αρεστή σε όποιον συναντάς. Δεν σε ενδιαφέρει το εάν σε συμπάθησε κάποιος που μόλις σε γνώρισε. Το ίδιο ισχύει και για εσένα. Μην νιώθεις άσχημα εάν δεν συμπαθείς τους πάντες. Το περίεργο θα ήταν να έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και να ταιριάζουμε με όποιον βρεθεί στο δρόμο μας.

Το να φοβάσαι ότι θα μείνεις μόνη

Για να πετάξεις από πάνω σου τον φόβο απόρριψης που έχει φωλιάσει μέσα σου θα πρέπει να έχεις κάνει δουλειά με τον εαυτό σου. Θα πρέπει να ξέρεις καλά ποια είσαι. Να έχεις αυτοπεποίθηση και να σε υποστηρίζεις τόσο πολύ που να είσαι σίγουρη πως ακόμα και εάν χάσεις κάποιον από δίπλα σου, δεν χάνεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Άλλωστε η απόρριψη είναι ένας τρόπος να επανεστιάσεις σε εσένα.

Την ιδέα ότι πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα

Είναι πολύ συναρπαστικό και ταυτόχρονα απελευθερωτικό να σκέφτεσαι πως υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν γνωρίζεις αλλά θέλεις να τα μάθεις. Κανείς δεν γεννήθηκε με μια εγκατεστημένη εγκυκλοπαίδεια στο λειτουργικό του.  Άσε το ”όσο ζω μαθαίνω” να γίνει το μότο σου και μην φοβάσαι πως κάποιος θα σε κοροϊδέψει. Η απάντηση σε όλους είναι ” δεν το ξέρω, αλλά θα το μάθω.”!

Το ότι πρέπει να έχεις πάντα τον έλεγχο

Σίγουρα το να νιώθεις πως έχεις τον έλεγχο σε όλες τις καταστάσεις της ζωής σου σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια. Αυτό όμως, ο απόλυτος έλεγχος, σου απορροφά και λίγη από την παρορμητικότητα και την ανεμελιά της ζωής. Έχε στο μυαλό σου πως όσο καλά και να έχεις προετοιμαστεί, όσο και εάν το προσπαθείς, υπάρχουν καταστάσεις που δεν είναι στον έλεγχό σου. Άσε τη ζωή να σε εκπλήξει και απλά προχώρα με ότι σου φέρει. Καμιά φορά η ευτυχία κρύβεται ακριβώς στη στιγμή που σταματάς να ελέγχεις μια κατάσταση.

Τις επιλογές που έκανες στο παρελθόν

Καλώς ή κακώς είσαι ακριβώς εδώ που σε έφεραν οι αποφάσεις που πήρες σε μια παρελθοντική στιγμή της ζωής σου. Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις είναι να γυρίσεις πίσω τον χρόνο και να τις αλλάξεις. Απλά σκέψου πως όλες οι αποφάσεις που πήρες μέχρι τώρα ήταν οι καλύτερες για εσένα εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Δυστυχώς, δεν είσαι μέντιουμ για να ήξερες τότε που ακριβώς θα σε οδηγούσαν.

Τη σκέψη πως για να είσαι ευτυχισμένη πρέπει να είσαι συνέχεια ευτυχισμένη

Δεν είσαι η Πολυάννα που έβρισκε κάτι θετικό σε όλα και ήταν μονίμως χαρούμενη με τα πάντα. Ούτε είσαι ρομπότ προγραμματισμένο να χαμογελάει. Να βιώνεις όλα τα συναισθήματα σου, και να τα εκφράζεις. Η ευτυχία είναι απλές στιγμές, μάθε να τις βρίσκεις. Μπορεί να νιώσεις απόλυτα ευτυχισμένη ακόμα και σε μια γενικότερα πολύ δύσκολη περίοδο. Μην αφήνεις τους άλλους να ορίζουν το πως ”πρέπει” να νιώθεις. Θα νοιώθεις ακριβώς όπως θέλεις.

featured photo: twenty20.com/@dashapats