Το να κάνεις το επόμενο βήμα και να αφήσεις το comfort zone σου, είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που θα χρειαστεί να κάνεις. Η αλλαγή είναι δύσκολη και εσύ έρχεσαι αντιμέτωπη με μια αλήθεια: Πρέπει αν αρχίσεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Για πολλούς λόγους. Γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος που μπορεί να σε αγαπήσει τόσο αυθεντικά ή που να σε ξέρει τόσο καλά. Γιατί, ότι και να γίνει εσείς οι “δύο” πάτε πακέτο. Όπως και να έχει, το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει πολλά παραπάνω από το να φτιάχνεις υγιεινά smoothies κάθε πρωί ή να παίρνεις έτοιμο το γεύμα σου στο γραφείο σε ταπεράκι. Το να αγαπάς τον εαυτό σου θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια από τακτικές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ και στόχους που αφορούν τα βήματα που έκανες μέσα στη μέρα.

Κάθε φορά που επιλέξεις τη συνήθεια, επιλέγεις τον χειρότερο εαυτό σου, διάβασα κάπου. Είσαι έτοιμη να τον αφήσεις πίσω;

Αν αγαπάς τον εαυτό σου, θα σε ρωτήσεις τι ακριβώς θέλεις. Και θα δώσεις μια απάντηση. Αν αυτό που θέλεις είναι μια διαφορετική ζωή, κυνήγησε τη. Αν οι κινήσεις που θα χρειαστεί να κάνεις για να τη βρεις χρειάζονται παραπάνω θάρρος από ό,τι υπολόγιζες, πρόσεξε. Βγαίνοντας από την comfort zone, δώσε λίγο παραπάνω γκάζι και ας υπερβάλλεις. Πάντως, μη μείνεις σε μια μέτρια ζωή από φόβο.

Υπάρχουν κάποιες αλήθειες που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για να μη συμβιβαστείς με τη μετριότητα:

1|Είναι δύσκολο να πάρεις πάνω σου όλα σου τα αρνητικά σου στοιχεία και ελαττώματα. Ωστόσο, το να κατηγορείς τους άλλους για αυτά δεν σε βοηθάει πουθενά.

2|Είναι δύσκολο να δεχτείς πως οτιδήποτε σε ενοχλεί στην τωρινή σου ζωή είναι αποτέλεσμα των επιλογών σου.

3|Είναι απαραίτητο να δεις όσα έχεις κάνει με καθαρή ματιά και να καταλήξεις στο “δε μου κάνει πια όλο αυτό”.

4|Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να δεις πού θέλεις να φτάσεις. Να καταλάβεις πώς ακριβώς θα το καταφέρεις και να κάνεις κάποιες θυσίες για αυτό.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου πραγματικά, ενδεχομένως είναι πιο δύσκολο από όσο νόμιζες:

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να βλέπεις το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού και να λες “Δεν θα ξοδεύω άσκοπα”. Και να το κάνεις. Να θέτεις στόχους αποταμίευσης και να τους πετυχαίνεις.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να αξιολογείς το πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου. Αν αυτό που βλέπεις είναι ένα κορίτσι που το μόνο που κάνει είναι να παρτάρει, πάτησε το στοπ. Κάνε πίσω και πες “αυτό δεν θα με πάει εκεί που θέλω”. Ξεκίνησε να λες όχι στις προσκλήσεις. Δε χρειάζεται να σε ρίχνει ο οποιοδήποτε φίλος προσπαθεί να σε δελεάσει. Κάνε πλάνο και τήρησε το.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι το να καταλαβαίνεις πως και οι 24 ώρες της μέρας έχουν αξία. Δεν έχει σημασία αν δεν είσαι στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεσαι. Σημασία έχει το κάθε βήμα που κάνεις προς αυτόν τον προορισμό. Ακόμα και τα baby steps.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου περιλαμβάνει και το να διαλύεις σχέσεις. Όχι μόνο εκείνες από τις οποίες έχει φύγει η αγάπη. Αλλά και εκείνες στις οποίες δεν προχωράς, δεν αναπτύσσεσαι. Εκείνες που δεν σε βοηθούν να βγάλεις τον καλό σου εαυτό. Το δύσκολο κομμάτι είναι να τις διαλύσεις. Μετά θα καλομάθεις από τον καθαρό αέρα που αναπνέεις.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να είσαι ειλικρινής απέναντί του. Απέναντι σε όσα νιώθεις. Ποια αρνητικά συναισθήματα βίωσες σήμερα; Πίεση; Ζήλεια; Προσποιήθηκες για να είσαι αρεστή, κρύβοντας τον πραγματικό σου εαυτό; Τι μπορείς να κάνεις για να μη μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία; Food for thought.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου δεν έχει να κάνει με τα φίλτρα του Instagram. Έχει να κάνει με το να περνάς τόσο καλά, που να ξεχνάς ότι έχεις κινητό.

Με το να κάνεις focus στο τι σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη.

Με το να απολαμβάνεις τη σιωπή. Τον χρόνο με τον εαυτό σου. Με το να παίρνεις “ρεπό” από τον έξω κόσμο. Και να είσαι παραπάνω από ΟΚ με αυτό. Να γεμίζεις μπαταρίες.

Δεν χρειάζεται να είσαι μονίμως χαρούμενη. Αρκεί να σκέφτεσαι όλα εκείνα που έχεις και να νιώθεις ευγνώμων. Όχι ανικανοποίητη για όσα δεν έχεις.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου, εκτός από smoothies και αποτοξινώσεις, αφορά και το να κάνεις detox από αρνητικά συναισθήματα, ανθρώπους και συμπεριφορές.

Με το να καταλάβεις ότι η άσκηση δεν είναι τιμωρία, αλλά ένα δώρο προς το σώμα σου.

Με το να κοιτάζεις το κορίτσι στον καθρέφτη σου και να νιώθεις περήφανη για τα βήματα που κάνει.

Με το να κοιτάζεις τις σχέσεις σου και ακόμα τα “τέλη” που δεν βγάζουν νόημα, να καταλαβαίνεις ότι έγιναν για κάποιο λόγο.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να μη στέλνεις το μήνυμα σε εκείνον που δεν αξίζει να το λάβει.

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει ότι θα είστε πάντα εσύ και εσύ. Με κάποιες guest προσθήκες. Κάποιες από αυτές, ενδεχομένως και για όλες τις σεζόν.


featured image: Elite Daily