Ψεκάζουμε και ξαναψεκάζουμε τους καρπούς μας με σπρέι, αρώματα και κολόνιες για να μυρίζουμε υπέροχα και με διάρκεια. Ωστόσο, κάπου εδώ εμείς, θα σου γκρεμίσουμε τον κόσμο σου και θα σου πούμε ότι ζεις σε ένα ψέμα… εδώ και καιρό. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το γιατί συνεχίζουμε να βάζουμε το άρωμα μας στο συγκεκριμένο σημείο, εκτός από τη συνήθεια.

«Η παραδοσιακή πεποίθηση είναι ότι τα παλμικά σημεία του σώματος μας είναι τα μέρη όπου το σώμα παράγει επιπλέον θερμότητα και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι εντείνει την μυρωδιά του αρώματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που να το υποστηρίζουν» μας λέει ο Perry Romanowski, καλλυντικός χημικός και συνιδρυτής του The Brains Beauty. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η συνήθεια μας αυτή είναι άσκοπη αφού δεν επηρεάζεται καθόλου η επίδραση της μυρωδιάς στο σώμα.

Σύμφωνα με τον Romanowski η θερμότητα που παράγουν τα σημεία των παλμών αυξάνουν την πτητικότητα των συστατικών του αρώματος και έτσι τα μόρια εξατμίζονται ευκολότερα. Συνεπώς γίνεται ισχυρότερη η μυρωδιά και η έκρηξη της από το σώμα μας. Προσοχή όμως, αυτό συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που τα σημεία των παλμών είναι πιο θερμά από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος, μας εξηγεί ο καρδιολόγος Jeffrey Schussler, που αυτό συνήθως δεν ισχύει! «Ναι μπορείς να αισθάνεσαι τον παλμό σου, αλλά στην πραγματικότητα η θερμοκρασία του σώματος είναι λίγο πολύ ρυθμισμένη» μας εξηγεί ο Romanowski.

Τα αρώματα σήμερα

«Σήμερα τα αρώματα είναι δομημένα σε κορυφαία (top), μεσαία (middle) και βασικά (basic) notes, που είναι οι περιγραφές των αρωμάτων – μυρωδιών. Αρχικά μυρίζεις τα κορυφαία notes που είναι συνήθως από εσπεριδοειδή και από floral μυρωδιές. Στη συνέχεια, εμφανίζονται οι φρουτώδη και οι πράσινες μυρωδιές που διαρκούν μερικές ώρες και αποτελούν τα μεσαία notes. Ενώ, τελευταία είναι τα βασικά notes με μυρωδιές πεύκου και μόσχου που διαρκούν και περισσότερο» υπογραμμίζει ο Romanowski.

«Τα αρώματα με υψηλότερες συγκεντρώσεις ελαίων έχουν πιο ισχυρό άρωμα» λέει Raymond Matts, σχεδιαστής αρωμάτων. Τα αιθέρια έλαια έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση, ενώ ακολουθούν το Eau de Parfum και στη συνέχεια το Eau de Toilette, στα οποία όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση, τόσο πιο ακριβό είναι το άρωμα. Επιπλέον, τα προϊόντα ψεκασμού έχουν περισσότερα κορυφαία notes, ενώ τα αρώματα και οι λοσιόν rollerball διαρκούν περισσότερο αλλά έχουν λιγότερο έντονες μυρωδιές.

Για περισσότερη διάρκεια στο άρωμα σου, ο Matt συνιστά ψεκασμό με το άρωμα σε όλη την περιοχή της κορυφής αντιβραχίου σου, δηλαδή στην περιοχή από τον αγκώνα έως τον ώμο. «Οι άνθρωποι παίρνουν άρωμα και ψεκάζουν κοντά στον καρπό τους. Ελπίζουν ότι – κάπως μαγικά – επειδή είναι ένα θερμό σημείο, θα είναι σαν ένας φούρνος που φυσάει αέρα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει» υπογραμμίζει ο Matt.

TIP: Ο ψεκασμός πάνω στα μαλλιά και τα υφάσματα είναι μια καλή λύση. Τα έλαια “βυθίζονται” στη δομή των ινών και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εξατμιστούν. Ιδανικά προτίμησε να ψεκάζεις σε μετάξι και άλλα λεπτά υφάσματα.

Rainy day: Πώς να μη φριζάρουν τα μαλλιά σου

Πηγή: www.greatist.com

featured image: pamper.my