Κάποιες μέρες ξυπνάς όλο διάθεση να ακολουθήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αμέσως μετά την πρωινή σου επίσκεψη στο γυμναστήριο, αποφασίζεις να φτιάξεις ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά smoothie με φρέσκα φρούτα, γάλα, σκόνη πρωτεΐνης, ξηρούς καρπούς, που θα αντικαταστήσει τα κρουασάν και τις τυρόπιτες και θα σε χορτάσει μέχρι το μεσημέρι. Και λίγα λεπτά αφού το πιεις, έρχεται το ενοχλητικό φούσκωμα. Και αναρωτιέσαι: “Τώρα γιατί συνέβη αυτό;”

Η Corina Crysler, πιστοποιημένη διατροφολόγος, ιδιοκτήτρια του Moonshine Juicery στο Οντάριο (που σημαίνει ότι έχει εντρυφήσει στα υγιεινά ροφήματα) υποστηρίζει ότι το ενοχλητικό αυτό φούσκωμα οφείλεται στην ανάμειξη φρούτων και πρωτεΐνης. “Τα φρούτα και οι πρωτεΐνες δεν πρέπει να αναμειγνύονται. Όταν συνδυάζονται, μπορεί να προκαλέσουν αέρια, φούσκωμα και καούρα” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα φρούτα σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες απαιτούν διαφορετική επεξεργασία στην πέψη. Ο οργανισμός μας διασπά τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικούς τύπους χωνευτικών χυμών: όξινο και αλκαλικό. “Η πρωτεΐνη απαιτεί όξινους χυμούς ενώ τα φρούτα απαιτούν αλκαλικούς“, λέει η Crysler. “Όταν αυτά συνδυάζονται, το στομάχι πρέπει να παράγει και τους δυο χυμούς και ουσιαστικά διεξάγεται μια πάλη μέσα στο στομάχι και έτσι το φαγητό μπορεί να κολλήσει στο γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες παρενέργειες“. Ο συνδυασμός τροφίμων για τη βέλτιστη πέψη δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία, αλλά έχει μακρά ιστορία σε αρχαίες πρακτικές όπως η παραδοσιακή κινεζική ιατρική και η Αγιουρβέδα. “Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, τα φρούτα πρέπει να τρώγονται 20 λεπτά πριν ή μετά από οτιδήποτε άλλο”, λέει η Crysler.

Συμβουλές για το τέλειο smoothie

Πρόσθεσε πράσινο στο smoothie σου με πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι. Απόφυγε τη χρήση γαλακτοκομικών και αντικατέστησε τα με φυτικά γάλατα, κεφίρ για να εκμεταλλευτείς και τα προβιοτικά ή ακόμα και νερό. Μη βάζεις παραπάνω από 15-20 γρ. πρωτεΐνης γιατί ο οργανισμός σου δεν μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερη ποσότητα σε μια δόση.

Δες ακόμαΔύο απολαυστικά smoothies για ενίσχυση του μυϊκού συστήματος και απώλεια βάρους
featured photo: Steemit