Το κουτσομπολιό το έχουμε βιώσει όλοι. Το βίωσες και εσύ όταν εκμυστηρεύτηκες το μυστικό της κολλητής σου στο αγόρι σου ή όταν έμαθες από τρίτους ότι το αγόρι σου γουστάρει άλλη τελικά. Στη συνέχεια, το συνάντησες και στη δουλειά σου όταν η συνάδελφός σου συζητούσε για εσένα πίσω από την πλάτη σου ή όταν μιλούσατε σε πηγαδάκια για την αχώνευτη προϊστάμενη που σας κάνει τη ζωή δύσκολη. Έχει αποδειχθεί ότι τα δύο τρίτα των ανοιχτών συνομιλιών περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο άτομα που μιλάνε για άλλους, ενώ αυτοί απουσιάζουν.

Και όμως υπάρχουν και κάποια πλεονεκτήματα στο κουτσομπολιό ή κοινωνικό σχόλιο/συζήτηση, όταν φυσικά αυτό δεν έχει «κακό» χαρακτήρα.

Το κουτσομπολιό μας κάνει πιο κοινωνικούς

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα διαπίστωσαν ότι αν δύο άτομα έχουν αρνητικά συναισθήματα για ένα τρίτο άτομο, είναι πιθανό να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους απ ‘ο,τι θα ήταν αν και οι δύο ένιωθαν θετικά για το τρίτο αυτό άτομο. Επίσης, πολλές φορές για να σπάσει ο πάγος ή σε στιγμές αμήχανης σιωπής, ένα αθώο κουτσομπολιό μπορεί να γίνει η αρχή μιας συζήτησης.

Μας κάνει να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας

Εάν ακούσεις ότι κάποιος άλλος περνάει δύσκολα, χωρίς να το καταλάβεις αισθάνεσαι λίγο καλύτερα σκεπτόμενη την δική σου (καλύτερη συγκριτικά) κατάσταση. Αλλά ακόμα και ένα ευχάριστο κουτσομπολιό να μάθεις, αυτό από μόνο του μπορεί να είναι αρκετό να σε εμπνεύσει και να σου ενισχύσει ακόμη και την αυτοπεποίθηση.

Μπορεί να μας κάνει καλύτερους φίλους και καλύτερους ανθρώπους

Μια μελέτη των Πανεπιστημίων Stanford και Berkeley, δείχνει ότι από τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από μια ομάδα λόγω ενός κουτσομπολιού που έθιγε κάτι για αυτούς π.χ. τον υποτιθέμενο εγωισμό τους, διαμόρφωσαν το χαρακτήρα τους σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν την έγκριση των ανθρώπων που αρχικά τους είχαν απομακρύνει. Ίσως ακούγεται λίγο παιδιάστικο, αλλά η αυτοβελτίωση και στη συνέχεια η αποδοχή από ανθρώπους που εκτιμάς είναι κάτι για το οποίο αξίζει να προσπαθήσεις ακόμα και αν η αφορμή ήταν μια “κουτσομπολίστικη” συζήτηση ερήμην σου.

Σε προστατεύει

Όταν βλέπουμε άλλο άτομο να συμπεριφέρεται άσχημα, το άγχος και οι καρδιακοί ρυθμοί μας αυξάνονται, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Berkeley. Ωστόσο σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η διάδοση πληροφοριών σχετικά με το πρόσωπο που οι παρόντες είχαν δει να συμπεριφέρεται άσχημα, κάνει τους ανθρώπους αυτούς να νιώθουν καλύτερα και να ηρεμούν. Το ένστικτο στο κουτσομπολιό είναι πρωταρχικής σημασίας, λένε οι ερευνητές, και αντικατοπτρίζει μια έμφυτη κοινωνική ανάγκη να προειδοποιούμε τους άλλους ώστε να αποφύγουν κακούς χαρακτήρες.

Την επόμενη φορά που θα κουτσομπολέψεις λοιπόν, αν οι προθέσεις σου είναι αγνές και κοινώς αποδεκτές, δεν είναι ανάγκη να νιώσεις τύψεις.

Δες ακόμα5 double standards που δεν θα έπρεπε να έχουν καμία θέση στη σχέση σου
featured photo: unsplash.com | Sam Manns