Τα 4 κοινά που έχουν όλες οι αποτελεσματικές δίαιτες

Τα 4 κοινά που έχουν όλες οι αποτελεσματικές δίαιτες

Οι υποστηρικτές διαφόρων υγιεινών διατροφών θέλουν να κάνουν τις προτάσεις τους να φαίνονται πολύ διαφορετικές, αλλά η αλήθεια είναι ότι ένα υγιεινό, vegan γεύμα και μια διατροφή Paleo έχουν στην πραγματικότητα αρκετά κοινά - όπως και όλες οι αποτελεσματικές δίαιτες.

Πώς ξέρεις εάν ένα πρόγραμμα διατροφής χαρακτηρίζεται "καλό" στοχεύοντας στην απώλεια βάρους;

Για να ξεκινήσεις, ρώτησε τον εαυτό σου τις ακόλουθες τέσσερις ερωτήσεις, λέει η Judith Wylie-Rosett, Ed.D., επικεφαλής του τμήματος της προώθησης της υγείας και της έρευνας διατροφής στο Albert Einstein College.

1. Είναι πολύ καλό να είναι αλήθεια ή πολύ κακό για να το πιστέψεις; 2. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι λειτουργεί; 3. Υπάρχει πιθανότητα βλάβης; 4. Είναι καλύτερο από το εναλλακτικό;

Επιπρόσθετα, στις απαντήσεις που έδωσες στις παραπάνω ερωτήσεις , ακολουθούν τέσσερα χαρακτηριστικά που η Wylie-Rosett λέει ότι έχουν όλα τα καλά διατροφικά προγράμματα.

• Πολλά λαχανικά (ιδιαίτερα τα πράσινα και φυλλώδη)

Αυτό απουσιάζει από τη διατροφή της πλειονότητας των ανθρώπων, λέει η Wylie-Rosett. Τα λαχανικά δεν είναι μόνο χαμηλά σε θερμίδες και συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού, αλλά είναι πλούσια και σε αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία, καθώς περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα.

• Εστίασε στην ποιότητα

Το πόσο τρως σαφέστατα έχει σημασία, αλλά και η ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνεις, είναι αναγκαίο να λαμβάνεται υπόψη, οπότε επίλεξε μια δίαιτα που ενθαρρύνει την επιλογή τροφών καλής ποιότητας. Αυτό δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την κατανάλωση μόνο βιολογικών και φρέσκων προϊόντων, ωστόσο: Αν και τα βιολογικά έχουν τα πλεονεκτήματά τους, τα συμβατικά υγιεινά τρόφιμα (όπως τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως) είναι ακόμα καλύτερα από τα ανθυγιεινά βιολογικά (όπως το βιολογικό λευκό ψωμί) και τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορούν να είναι εξίσου τόσο καλά όσο τα φρέσκα σε ορισμένες περιπτώσεις.

• Κάλυψη κενών θρεπτικών ουσιών

Μια καλή διατροφή θα αντιμετωπίσει τυχόν πιθανές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, λέει η Wylie-Rosett. Για παράδειγμα, εάν ένα σχέδιο δεν περιέχει την κατανάλωση σιτηρών, θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλες πηγές θρεπτικών συστατικών όπως μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Ομοίως, τα διατροφικά προγράμματα που βασίζονται στην κατά κόρον κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πρέπει να συμβουλεύουν με ποιον τρόπο μπορείς να λάβεις αρκετή βιταμίνη Β12, βιταμίνη D και ασβέστιο.

• Λιγότερα επεξεργασμένα ή ανθυγιεινά τρόφιμα

Ο ευκολότερος τρόπος για να μειώσεις το νάτριο, τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη είναι να τρως αυτά τα τρόφιμα σε μικρότερες ποσότητες και να μην τα απολαμβάνεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα - και αυτή είναι μια στρατηγική την οποία υποστηρίζουν οι πιο δημοφιλείς δίαιτες. Η εστίαση σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα όχι μόνο θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις, αλλά θα τονώσει, επίσης και το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Συμπερασματικά, χρειάζεται να προσέξεις πολύ στην επιλογή της δίαιτας που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις, ώστε να διασφαλίσεις την υγεία σου, όπως και την δυνατότητα απόλαυσης μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων. Το προτιμότερο θα ήταν να επισκεφθείς έναν διατροφολόγο, με σκοπό να δημιουργήσεις ένα εγγυημένα αποτελεσματικό και προσαρμοσμένο στις δικές σου ανάγκες πρόγραμμα, χωρίς να θέσεις την υγεία σου σε κίνδυνο.

featured photo: Unsplash.com/@brookelark
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.