Θέλεις να χάσεις βάρος και αυτή σου η ανάγκη σε οδηγεί σε διάφορες λύσεις. Από το να δοκιμάζεις διάφορες δίαιτες, μέχρι να κάνεις όποια καινούρια μέθοδο γυμναστικής κυκλοφορεί. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που δε θα σκεφτόσουν ποτέ σε όλη αυτή τη προσπάθεια. Να διώξεις, δηλαδή, τα ανεπιθύμητα κιλά… με κλάμα!

Αν ακούγεται πολύ βολικό, για να είναι αληθινό η επιστήμη έχει την απάντηση: Το αυθεντικό έντονο κλάμα αποτελεί κλειδί, για να ξαλαφρώσεις ψυχικά και σωματικά.

Παραδόξως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι τα συναισθηματικά δάκρυα μπορούν να βοηθήσουν το σώμα. Το 1982, ο βιοχημικός William Frey διαπίστωσε ότι το κλάμα είναι μια μορφή απελευθέρωσης. Το σώμα απαλλάσσεται από «τοξικές ουσίες» που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί λόγω στρες.

Το κλάμα είναι η φυσική απάντηση του ανθρώπου στον πόνο, στο στρες, στη θλίψη και στην ευτυχία. Όπως δηλώνει ο Δρ Frey στους New York Times, «είναι μια εξωκρινής διαδικασία», δηλαδή, μια διαδικασία στην οποία μια ουσία βγαίνει από το σώμα. Άλλες εξωκρινείς διαδικασίες είναι η εκπνοή, η ούρηση, η απολέπιση και η εφίδρωση. Σε αυτές αποβάλλονται τοξικές ουσίες από το σώμα. Το κλάμα κάνει το ίδιο, απελευθερώνοντας τις χημικές ουσίες που παράγει το σώμα ως αντίδραση στο στρες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Asiaone, το κλάμα – κάνε εικόνα ένα κόκκινο πρόσωπο και ποτάμια μάσκαρα- βοηθάει ως εξής: οι ορμόνες που εμπλέκονται στα πολύ έντονα συναισθήματα αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης. Αν δεν απελευθερωθούν, μπορεί να αυξηθεί το λίπος γύρω από την κοιλιακή χώρα. Όταν ξεσπάς σε κλάματα, το σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος. Κυρίως, επειδή έχουν ήδη κυκλοφορήσει οι αγχολυτικές ορμόνες μέσα από το κλάμα.

Υπάρχει όμως μια βασική λεπτομέρεια

Δεν πρέπει να είναι ψεύτικα δάκρυα. Γενικά, υπάρχουν τρεις τύποι δακρύων: Τα βασικά που κρατούν τα μάτια μας υγρά, τα αντανακλαστικά που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως ο άνεμος και ο καπνός) και τα ψυχικά δάκρυα. Τα τελευταία συνδέονται με τα συναισθήματα και έχουν αυτό το όφελος.

Επιπλέον, στην έρευνα παρατηρήθηκε πως μεταξύ 19:00 και 22:00 είναι οι καλύτερες ώρες για να έχεις σίγουρα αποτελέσματα.

Σε κανέναν δεν αρέσει φυσικά να κλαίει. Αλλά ένα γερό κλάμα είναι στην πραγματικότητα ευνοϊκό. Πάρε, λοιπόν, ένα πακέτο χαρτομάντιλα, βάλε όποια θλιβερή ταινία υπάρχει στο Netflix και χάσε βάρος!

Featured image: friends.fandom.com