Το Ημερολόγιο της Βέριτι δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2018 ως eBook με τον τίτλο Verity και πρόσφατα κυκλοφόρησε σε χαρτόδετο βιβλίο από τις εκδόσεις Διόπτρα. Όλο αυτό το διάστημα η συγγραφέας, Colleen Hoover, λάμβανε εντυπωσιακή αναγνώριση στο BookTok – το TikTok αλλά για βιβλία. 

H ιστορία ξεκινά με ένα κρανίο που σκάει στον δρόμο “σαν τον φελλό της σαμπάνιας που πετάγεται”. Ένας πεζός έχει χτυπηθεί από ένα φορτηγό σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Νέας Υόρκης, αφήνοντας την πρωταγωνίστρια του βιβλίου, Λόουεν Άσλι, πιτσιλισμένη με αίμα.

Ένας θάνατος λόγω ρουτίνας.”

Αυτή είναι η σκοτεινή εισαγωγή στο best seller – θρίλερ της Hoover το οποίο ξεφεύγει με εντυπωσιακό τρόπο από τα ρομαντικά μυθιστορήματα για τα οποία είναι γνωστή, όπως το «Τελειώνει με Εμάς» και το «Πληγωμένες Καρδιές».  

H ιστορία

Μετά το ατύχημα, ένας γοητευτικός άντρας ονόματι Τζέρεμι βοηθά τη Λόουεν στο μπάνιο μιας καφετέριας. Τη συνοδεύει, φροντίζει να καθαρίσει τα αίματα από πάνω της, της προσφέρει το καθαρό πουκάμισό του. Τον βλέπουμε ξανά λίγες σελίδες αργότερα στη συνάντηση που έχει η Λόουεν στο γραφείο του εκδότη της. 

Η Λόουεν Άσλι είναι μια νεουορκέζα συγγραφέας με ένα βουνό από χρέη και μία έξωση να πλανάται στον αέρα. Τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν όταν αποδέχεται απρόθυμα την πρόταση του Τζέρεμι Κρόφορντ να ολοκληρώσει την επιτυχημένη σειρά βιβλίων της συζύγου του, φημισμένης συγγραφέως best sellers, Βέριτι Κρόφορντ, η οποία έχει τραυματιστεί βαριά σε τροχαίο.  

Η Λόουεν προσλαμβάνεται για να βρει υλικό στο αρχείο και στις σημειώσεις της Βέριτι και να ολοκληρώσει τα τελευταία βιβλία της. Ο Τζέρεμι και ο εκδοτικός οίκος είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα παράλογο χρηματικό ποσό για να ολοκληρώσει τη σειρά η Λόουεν. 

Η Λόουεν και ο Τζέρεμι έχουν ένα μεγάλο κοινό: Και οι δύο βασανίζονται από απώλειες: η μητέρα της Λόουεν μόλις πέθανε και οι δίδυμες κόρες του Τζέρεμι έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή σε ξεχωριστά ατυχήματα, σε ένα από τα οποία τραυματίστηκε σοβαρά και η γυναίκα του.  

Η Λόουεν συμφωνεί να αναλάβει τη δουλειά και κατευθύνεται στο σπίτι του ζευγαριού στο Βερμόντ για να αρχίσει να ταξινομεί το υλικό. Η Λόουεν ήδη γνωρίζει από νωρίς ότι η οικογένεια Κρόφορντ έχει βιώσει την απώλεια -είναι κάτι που μοιράστηκε μαζί της ο Τζέρεμι από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας τους- έτσι το ενδιαφέρον της για την ιστορία τους εντείνεται όταν ανακαλύπτει ένα χειρόγραφο της αυτοβιογραφίας της Βέριτι, κρυμμένο στο γραφείο της στο σπίτι της. 

Η Βέριτι λόγω του ατυχήματός της δεν μπορεί να μιλήσει, έτσι η Hoover χρησιμοποιεί με ευρηματικό τρόπο τις σημειώσεις της Βέριτι για να ανακαλύψει ο αναγνώστης και τη δική της αλήθεια. 

Αυτές οι χειρόγραφες σημειώσεις παρέχουν τόσο στη Λόουεν όσο και στον αναγνώστη μια ματιά στο παρελθόν της Βέριτι. Η αυτοβιογραφία της είναι απόδειξη ότι υπάρχουν δύο όψεις σε κάθε ιστορία, και κάποιες πλευρές είναι πιο σκοτεινές από άλλες. 

Καθώς η Λόουεν γνωρίζει καλύτερα τον Τζέρεμι η έλξη της γι’ αυτόν γίνεται πιο βαθιά από τον αρχικό της θαυμασμό και ενθουσιασμό. Όμως, είναι εξίσου αποφασισμένη με τον αναγνώστη να μάθει την αλήθεια για τους Κρόφορντ. 

Η Βέριτι είναι μία γυναίκα τόσο ταραγμένη όσο και οι φανταστικοί χαρακτήρες της. Τα πρώτα κεφάλαια των σημειώσεών της επικεντρώνονται στην εγκυμοσύνη της την οποία προσπάθησε να τερματίσει μόνη της κι ένα βαθύ μίσος για τις δίδυμες κόρες που ο Τζέρεμι αγαπούσε περισσότερο από τη γυναίκα του. Σε ένα κεφάλαιο, η Βέριτι προσπαθεί να πνίξει την κόρη που συμπαθεί λιγότερο, την Χάρπερ. Όταν η αγαπημένη της κόρη, Τζάστιν, πεθαίνει από αλλεργικό σοκ, η Βέριτι είναι πεπεισμένη ότι  υπεύθυνη ήταν η Χάρπερ.  

Την ίδια στιγμή συμβαίνουν περίεργα πράγματα: ο γιος του Τζέρεμι, Κρου χαιρετάει τη μητέρα του από τον κήπο – υπονοώντας ότι η Βέριτι στεκόταν στο παράθυρο. Η Λόουεν πιστεύει ότι βλέπει τη Βέριτι στην κορυφή της σκάλας και ο Κρου αναφέρει ανέμελα ότι μιλά στη μητέρα του, με αποτέλεσμα η Λόουεν να αναρωτιέται αν η Βέριτι είναι πραγματικά τόσο τραυματισμένη όσο πιστεύουν όλοι.  

Η Λόουεν όμως παραμένει στο σπίτι του Βερμόντ. Φυσικά, τα πράγματα γίνονται χειρότερα: η Λόουεν διαβάζει το τελευταίο κεφάλαιο του χειρογράφου της Βέριτι, στο οποίο περιγράφει ότι πέταξε σκόπιμα την Χάρπερ σε μια λίμνη για να πνιγεί. Όταν η Λόουεν αναγκάζει τον Τζέρεμι να διαβάσει αυτό το κεφάλαιο, τα πράγματα ξεφεύγουν.  

Επτά μήνες μετά οι Τζέρεμι και Λόουεν ζουν ευτυχισμένοι, έτοιμοι να καλωσορίσουν ένα μωρό. Οι δυο τους κάνουν ένα τελευταίο ταξίδι στο Βερμόντ για να καθαρίσουν το παλιό σπίτι. Ενώ βρίσκεται εκεί η Λόουεν ανακαλύπτει ένα γράμμα κρυμμένο κάτω από τις σανίδες του δαπέδου του υπνοδωματίου τη Βέριτι, που απευθύνεται στον Τζέρεμι. Έντρομη αρχίζει να διαβάζει. 

Και το πραγματικό θρίλερ αρχίζει τώρα. 

Αν θέλουμε να πιστέψουμε το γράμμα, η αυτοβιογραφία της Βέριτι ήταν ένα ψέμα – μια άσκηση γραφής που τη βοήθησε να αντιμετωπίσει την αφόρητη θλίψη. Η εκδότριά της τη μύησε σε μια τεχνική που ονομάζεται «αντιθετική αφήγηση», που θα τη βοηθούσε να μπει στο μυαλό των κακών χαρακτήρων γράφοντας ένα ημερολόγιο για τη ζωή της, με πραγματικά γεγονότα αλλά η εσωτερική της φωνή να περιγράφει το αντίθετο από αυτό που είχε βιώσει πραγματικά. «Ήταν μια άσκηση… Ένας τρόπος να εκτονώσω τη σκοτεινή θλίψη που με έτρωγε», γράφει. 

Προφανώς, ο Τζέρεμι είχε ήδη βρει το χειρόγραφο – θυμωμένος προσπάθησε να δολοφονήσει τη Βέριτι. Μόνο που το σχέδιο δεν λειτούργησε και εκείνη επέζησε. Η Βέριτι προσποιήθηκε ότι βρισκόταν σε κώμα για να κερδίσει χρόνο πριν καταφέρει να το σκάσει μέσα στη νύχτα με τον γιο τους Κρου. 

Είναι ίσως η πιο ανατριχιαστική ανατροπή που θα έχεις διαβάσει ποτέ σε μυθιστόρημα. Θα περάσεις ώρες ξύπνι@ στο σκοτάδι προσπαθώντας να ξεχωρίσεις το τέλος.  

Ποιά αλήθεια είναι τελικά ψέμα;