Κι όμως το hangover γίνεται χειρότερο μεγαλώνοντας

Κι όμως το hangover γίνεται χειρότερο μεγαλώνοντας

Το hangover το βιώνεις διαφορετικά σε κάθε ηλικία, ειδικά αν συγκρίνεις τη δεκαετία των 20 με αυτή των 30. Σίγουρα, θυμάσαι την εποχή που έπινες όλο το βράδυ και το πρωί ήταν, σχετικά, εύκολο να σηκωθείς από το κρεβάτι και να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Όμως, αν βρίσκεσαι στα 30 και κάτι, αυτό που παρατηρείς είναι πως έπειτα από μερικά ποτά ξεκινούν η ζάλη, ο πονοκέφαλος και η αδιαθεσία.

Κάποιοι από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι πως όσο μεγαλώνουμε αλλάζει η σύνθεση του σώματος μας, καθώς παράγουμε λιγότερα ηπατικά ένζυμα. Τα ένζυμα αυτά είναι υπεύθυνα για την αποβολή του αλκοόλ από το σώμα και έτσι σε μεγαλύτερη ηλικία η διαδικασία αυτή γίνεται πιο δύσκολη. Επιπλέον, το γεγονός πως μεγαλώνοντας τείνουμε να πίνουμε μικρότερες ποσότητες αλκοόλ καθημερινά, γεγονός που κάνει το έργο των ενζύμων ακόμη πιο δύσκολο όταν θα αποφασίσουμε να πιούμε παραπάνω, με αποτέλεσμα να έχουμε όλα τα αρνητικά συμπτώματα του hangover επειδή ο οργανισμός μας δε μπορεί να το διαχειριστεί.

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως σίγουροι για τις αιτιολογίες, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως το hangover σε ταλαιπωρεί όσο μεγαλώνεις, διότι οι περισσότεροι βάζουν λίπος και χάνουν σημαντικά ποσοστά μυϊκής μάζας. Ενώ ο μυϊκός ιστός είναι 75% νερό, το λίπος περιέχει μόνο περίπου 10%. Και καθώς το αλκοόλ απορροφάται πιο γρήγορα από πλούσια σε νερό ( μυϊκά ) σώματα τόσο περισσότερο το αλκοόλ παραμένει συγκεντρωμένο στο σύστημά μας λόγω της μεγάλης ποσότητας λίπους.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως λογικό αν αναλογιστείς πως ο οργανισμός μας δεν αντιμετωπίζει τόσο άμεσα ακόμη και τις λοιμώξεις, όπως συνέβαινε παλιότερα. Ακόμη ένα tip είναι να πίνεις αρκετό νερό μαζί με το ποτό σου ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Δες ακόμη: Τι είναι τελικά αυτό το μπλε φως που σου χαλάει τη μέρα και πώς να το αλλάξεις.

featured image: 20some.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.