Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι το γράμμα X είναι ένα ιδιαίτερο γράμμα. Συχνά μπαίνει στο τέλος των λέξεων για ευκολία, για να αντικαταστήσει το ks, των αγγλικών λέξεων.

Και πιο συγκεκριμένα σήμερα, η λέξη που απασχολεί, με το γράμμα αυτό να δηλώνει την παρουσία του, είναι η folx -κανονικά folks.

Αυτή η λέξη στα ελληνικά μεταφράζεται ως παρέα. Αλλά αυτή η παρέα είναι κάτι παραπάνω. Σημαίνει μια ομάδα ανθρώπων, που έχουν ή δηλώνουν κάτι το διαφορετικό, το ιδιαίτερο. Είναι σαν ένα συνθηματικό, το οποίο χρησιμοποιούν μεταξύ τους για να αυτοαναφέρονται ή να αναφέρονται σε άλλες ομάδες του ίδιου κύκλου.

Το γράμμα X λοιπόν, αποκτά μια ιδιάζουσα σημασία, παίρνει άλλη βαρύτητα και γίνεται πιο σημαντικό από τα άλλα. Ή αν μιλήσουμε με κοινωνικούς όρους, γίνεται επιτέλους εξίσου σημαντικό με τα άλλα.

Η σημασία του X

Το X δηλώνει ουδετερότητα. Αλλά δηλώνει και ότι κάτι είναι μεγάλο, σημαντικό. Πάρε παράδειγμα τα μεγέθη των ρούχων, που όσο ανεβαίνεις μέγεθος, μπαίνεις στην περιοχή του X.

Σε όλες τις περιπτώσεις, που χρησιμοποιήθηκε το γράμμα X, ήταν μια ηχηρά σιωπηλή διαμαρτυρία, ένα μανιφέστο (σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και ο Marx έχει ένα Χ).

Παράδειγμα, ο Malcolm X, ο οποίος υιοθέτησε το X ως υποκατάστατο του Little, που ήταν το επώνυμο ενός από τους πιο σκληρούς ιδιοκτήτες δούλων και συνάμα και των δικών του προγόνων.  Αυτό το X όμως έκανε όλη τη διαφορά. Σε αυτό το X κρύβεται η εναντίωση στον πόνο και την εκμετάλλευση και την αδικία, που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι για τόσα χρόνια.

Επίσης, το X χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον άγνωστο παράγοντα στα μαθηματικά, τον άγνωστο Χ. Αυτόν που δεν ξέρουμε και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε, μέσα από πολύπλοκες εξισώσεις και μαθηματικές πράξεις.

Ίσως όμως το X να μην είναι τελικά άγνωστο. Ίσως εμείς επιδιώξαμε να το αγνοήσουμε γιατί μας ενοχλούσε αυτό που δήλωνε. Αλλά αυτό επέστρεφε πάντα, έτσι για να μας υπενθυμίσει ότι είναι κι αυτό μέρος της αλφαβήτου. Ότι ανήκει και αυτό στο σύνολο.

Το X και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχει λοιπόν, υιοθετήσει αυτό το γράμμα σαν ένα είδος συμβολικής διαμαρτυρίας. Σαν μια διακριτική σημαία, που στην άκρη της έχει μια καρφίτσα και “τσιμπάει” τους εκτός, τους “κανονικούς”.

Δηλώνει ότι “κύριοι και κυρίες και ότι άλλο είστε, είμαστε κι εμείς εδώ”. Και ναι πραγματικά είναι, οι ίδιοι κύριοι και κυρίες και ότι άλλο είναι, όπως είμαστε κι εμείς. Απλά αυτοί έχουν κι ένα X παραπάνω από τους άλλους.

Το ότι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έχει υιοθετήσει το γράμμα αυτό σημαίνει κάτι. Σημαίνει ότι, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να αποδεχτεί το “διαφορετικό” ή καλύτερα το μοναδικό, τότε αυτοί οι μοναδικοί θα φτιάξουν έναν κόσμο αποδεκτό για αυτούς.

Η λέξη folks ας πούμε έγινε folx για να νοηματοδοτήσει την δική τους παρέα, αφού οι υπόλοιποι δεν τους θέλουν στη δική τους.

Και αφού η γλώσσα περικλείει τον κόσμο όλο, τότε αλλάζουν γλώσσα. Βάζουν ένα X και ξαφνικά οι λέξεις αποκτούν ένα διφορούμενο νόημα, ακόμα κι αντιφατικό.

Και δεν είναι μόνο η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά και άλλες κοινότητες, που αντιμετωπίζουν ρατσισμό και αποκλεισμό. Οι Λατίνοι για παράδειγμα, ως Latinx,οι ή οι γυναίκες ως Womxn.

Folks ή Folx 

Η αλήθεια είναι ότι το X κάνει τη δουλειά του και την κάνει καλά, τουλάχιστον για όσους καταλαβαίνουν και αφουγκράζονται τα σημεία των καιρών.

Αλλά, γιατί πρέπει να μπαίνει πάντα ένα X για να μας υποδεικνύει την αδικία; Γιατί ένα γράμμα πρέπει να κάνει τη διαφορά; Γιατί ένα γράμμα πρέπει να δείχνει τον αποκλεισμό, τον ρατσισμό και την αδικία;

Και στο τέλος, γιατί μια υπέροχη λέξη όπως η λέξη folks, η παρέα, πρέπει να γίνεται η παρέα κάποιων και οι άλλοι, οι παρείσακτοι να αναγκάζονται να βάλουν ένα X στην δική τους παρέα;

Ονειρέψου ένα κόσμο χωρίς X και κάνε τον πραγματικότητα.