Ουκ εν τω πολλώ τω ευ, μας έλεγαν οι αρχαίοι. Και ναι, όντως την ποιότητα δεν τη βρίσκουμε απαραίτητα στην ποσότητα. Είναι και κάποια πράγματα όμως, στα οποία το πολύ ποτέ δεν είναι πάρα πολύ.

Σε μια αγκαλιά, η πολλή αγάπη δεν είναι ποτέ πάρα πολλή. Σε ένα χαρούμενο πουά καλαμάκι, τα πολλά χρώματα στις βούλες ποτέ δεν είναι πάρα πολλά. Σε μια θαλασσινή φωτογραφία, οι πολλοί γλάροι ποτέ δεν έχουν δώσει παραπάνω λευκό από όσο χρειάζεται.

Και στην κουζίνα τα ίδια

Το μοσχομυριστό το κεφτεδάκι, ο πολύς δυόσμος το κάνει ακόμα πιο μοσχομυριστό. Ένα λαχταριστό red velvet cake, το πολύ cream cheese frosting το κάνει ακόμα πιο λαχταριστό. Και το πολύ γαρύφαλλο κάνει το μελομακάρονο ακόμα πιο γιορτινό.

Ο πολύς βασιλικός ποτέ δεν είναι πολύς. Σε γλάστρα στο μπαλκόνι σου θα κάνει τα απογεύματα πιο ευχάριστα, κρατώντας τα κουνούπια μακριά. Ένα μάτσο βασιλικού στο βάζο, δίνει στον χώρο ένα απίθανο άρωμα και σε σένα έμπνευση να πας προς την κουζίνα και να δημιουργήσεις. Εκεί, ο πολύς βασιλικός θα δέσει τις γεύσεις, θα δώσει τις μυρωδιές της Μεσογείου, θα απογειώσει την έθνικ κουζίνα.

Σε ένα γουοκ, με μελιτζάνες, σκόρδο και βασιλικό, θα έχεις ένα χαρακτηριστικό κινέζικο πιάτο. Κόκκινες καυτερές πιπεριές, γάλα καρύδας και βασιλικός, θα δημιουργήσουν ένα πληθωρικό ταϋλανδέζικο κάρυ. Κόβοντας σε φέτες ντομάτα και burrata και διακοσμώντας με φρέσκα φύλλα βασιλικού, έχεις μπροστά σου μία δροσιστική caprese.

Pesto, για μια κουζίνα όλο άρωμα

Ο βασιλικός βρίσκεται στην ακμή του από το τέλος της άνοιξης έως την αρχή του φθινοπώρου. Είναι η εποχή κατά την οποία δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα μπουμπούκια του φυτού. Τότε είναι και η ιδανική περίοδος να μαζέψουμε τα φύλλα του και να τα καταναλώσουμε φρέσκα, να τα αποξηράνουμε ή να τα συντηρήσουμε. Για να τα έχουμε όλο τον χρόνο, να τα μαγειρεύουμε και να απολαμβάνουμε μια κουζίνα ευωδιαστή.

Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης του βασιλικού -μάλλον και ο πιο νόστιμος- είναι να φτιάξεις ένα χρωματιστό αρωματικό pesto. Οι περισσότερες συνταγές για σάλτσα pesto είναι απλές και χρειάζονται λίγα υλικά. Τριμμένη παρμεζάνα, κουκουνάρι, σκόρδο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και, βέβαια, ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.

Πολλές συνταγές εμπλουτίζουν το αποτέλεσμα με επιπλέον μυρωδικά και βότανα. Οι Γενοβέζοι δημιουργοί της σάλτσας πάντως, ορκίζονται στην απλότητα της βασικής συνταγής. Που αφήνει τις γεύσεις να αναδειχθούν, χωρίς καμία να σκεπάζει την άλλη. Αν είσαι vegan, η διατροφική μαγιά μπορεί άριστα να αντικαταστήσει για σένα την παρμεζάνα.

Διάλεξε μια συνταγή που σου αρέσει και προτίμησε -χεριού και χρόνου επιτρέποντος- να τη χτυπήσεις στο γουδοχέρι και όχι σε blender. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πιο κρεμώδες, παχύρρευστο και πληθωρικό σε γεύση pesto. Άλλωστε η ίδια η λέξη pesto βγαίνει από το ιταλικό pestare, που μεταφράζεται ως το χτύπημα ενός υλικού σε γουδί, έως ότου γίνει σκόνη ή χυλός.

Συντηρώντας τη σάλτσα σου

Έχοντας ολοκληρώσει την παρασκευή της σάλτσας σου, την τοποθετείς σε βάζα που έχεις επιμελώς αποστειρώσει. Καλύπτεις την επιφάνεια της σάλτσας με μισό δάχτυλο ελαιόλαδο, κλείνεις καλά τα καπάκια των βάζων και τα γυρνάς ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι θα έχεις δημιουργήσει το κενό αέρος που χρειάζονται τα βάζα σου ώστε να αποφευχθεί η αποσύνθεση. Τα ξαναγυρνάς στα ίσια τους και τα αποθηκεύεις σε δροσερό και ξηρό ντουλάπι για έως 6 μήνες.

Καλά ως εδώ, μια χαρά ακούγεται το εξάμηνο. Αυτό όμως αλλάζει μόλις ανοίξεις για πρώτη φορά ένα βαζάκι. Από τη στιγμή εκείνη, η σάλτσα σου μπορεί να αντέξει μόνο για 3 ημέρες, και μάλιστα στο ψυγείο. Στο μεταξύ, μετά από κάθε χρήση, πρέπει να συμπληρώνεις και πάλι λάδι στην επιφάνεια, ώστε η σάλτσα να μην οξειδωθεί.

Δεδομένης της εποχικότητας του φυτού, αν τα κάνεις έτσι τα πράγματα, χειροποίητο pesto όλο το χρόνο δε θα έχεις. Θα μου πεις, βρίσκεις και έτοιμο στο σούπερ μάρκετ. Έλα όμως που δεν έχει καμία σχέση η γεύση του ενός με το άλλο, χώρια τα συντηρητικά που λείπουν από το δικό σου.

To έξυπνο τρικ για pesto όλο το χρόνο

Στο σημείο αυτό λοιπόν, έρχεται τη λύση να σου δώσει ένα πανέξυπνο τρικ. Αφού μαζέψεις τα φύλλα σου την κατάλληλη εποχή και ετοιμάσεις και το pesto σου, μοιράζεις το μείγμα σε παγοθήκες και τις τοποθετείς στην κατάψυξη.

Εδώ μην αρχίσεις τις παραλλαγές. Απλά σακουλάκια τροφίμων για παράδειγμα, δεν θα κάνουν τη δουλειά. Γιατί όταν θελήσεις να αποψύξεις μια συγκεκριμένη ποσότητα σάλτσας, άντε να βρεις τρόπο να κόψεις κομμάτι από την κατεψυγμένη μάζα. Αντίστοιχα, αν σκέφτηκες να βάλεις τα γυάλινα βαζάκια σου όπως είναι στην κατάψυξη, θα μετανιώσεις την ώρα και τη στιγμή όταν βρεις σπασμένα γυαλιά στην κατάψυξή σου, σε μια άχαρη μίξη με κομματάκια πάγου.

Πίσω στις παγοθήκες λοιπόν, είναι ιδανικές. Επιλέγοντας μάλιστα παγοθήκες από σιλικόνη, η ευκολία με την οποία θα μπορείς να αφαιρέσεις τους κύβους pesto όταν τους χρειαστείς, θα σου χαρίσει ένα μεγάλο χαμόγελο ανακούφισης. Αν σε προβληματίζει το πόσες παγοθήκες χωράνε στην κατάψυξή σου, υπάρχει λύση και για αυτό. Βάζεις μια πρώτη “φουρνιά” σάλτσα στις παγοθήκες και όταν οι κύβοι έχουν τελείως παγώσει, τους αφαιρείς και τους βάζεις σε μία σακούλα τροφίμων που ενδείκνυται για την κατάψυξη. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία όσες φορές θελήσεις.

Χρησιμοποιώντας τους κύβους σου

Η φάση τώρα είναι ότι η σάλτσα σου είναι και χωρισμένη σε μερίδες. Έτσι, μπορείς κάθε φορά να χρησιμοποιείς μόνο όσες μερίδες πραγματικά χρειάζεσαι. Πιο zero waste δε γίνεται. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να αποψύξεις τους κύβους σου σε περίπτωση που δε θα μαγειρευτούν μαζί με το υπόλοιπο φαγητό, είναι να τους βάλεις για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Ιδανικά, μπορείς να τους τοποθετήσεις σε μία σακούλα που κλείνει καλά και να τη βυθίσεις σε ένα μπολ με ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Αυτή η πιο αργή και ήπια διαδικασία θα σε ανταμείψει με ένα πιο ομοιόμορφο και κρεμώδες αποτέλεσμα.

Για να ενυδατώσεις τα scrambled eggs του κυριακάτικου brunch στο σπίτι, ένας κύβος για κάθε μερίδα είναι απλά τέλειος. Τα καλοκαιρινά βράδια που η ιδέα για σπιτική pizza κάνει το στομάχι να γουργουρίζει, δύο-τρεις κύβοι για επάλειψη της ζύμης προτού μπουν τα υπόλοιπα υλικά, θα κάνουν τον ουρανίσκο σου ευτυχισμένο. Έχοντας ψήσει ένα φιλέτο κοτόπουλο ή σολομό, ένας κύβος που λιώνει πάνω στο ζεστό φαγητό, αλλάζει όλη την ισορροπία των γεύσεων. Και, βέβαια, ζεσταίνοντας 10 πράσινους μαγικούς κύβους και ανακατεύοντάς τους με τα αγαπημένα σου ζυμαρικά, έχεις έτοιμη σε ελάχιστο χρόνο μία από τις πιο λαχταριστές μακαρονάδες.

first published:  Ιούν 17, 2021