Αν τελευταία βρίσκεις βαρετό το τρέξιμο στον διάδρομο ή την προπόνηση, υπάρχει μια νέα και ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση. Αυτή είναι να πας να δεις μια ταινία στο σινεμά.

Ναι, καλά άκουσες! Σύμφωνα με μια νέα μελέτη των ερευνητών του University College στο Λονδίνο, το να παρακολουθήσεις μια ταινία στον κινηματογράφο, έχει στην πραγματικότητα πολλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς σου. Τα οποία ισοδυναμούν με τα οφέλη μιας light προπόνησης cardio.

Η ερευνητική διαδικασία που οδήγησε στα συγκεκριμένα αποτελέσματα ήταν η εξής:  οι επιστήμονες τοποθέτησαν βιομετρικούς αισθητήρες σε μια ομάδα 51 συμμετεχόντων που μετρούσαν τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματός τους. Οι συγκεκριμένες μετρήσεις έγιναν, ενώ παρακολουθούσαν το διάρκειας δύο ωρών remake του Aladdin.

Σε μια άλλη ομάδα 26 ατόμων ζήτησαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα να διαβάσουν ένα βιβλίο. Στην ομάδα που διάβαζε, δεν παρατηρήθηκαν μεταβολές. Σε όσους όμως έβλεπαν την ταινία, διαπιστώθηκε μια αισθητή αύξηση των ποσοστών του καρδιακού ρυθμού τους. Ειδικότερα, ήταν για περίπου 45 λεπτά στην υγιή ζώνη καρδιακού ρυθμού.

Οι ζώνες καρδιακού ρυθμού είναι ένας τρόπος, για να παρακολουθείς πόσο γυμνάζεσαι. Όλοι έχουμε έναν ελάχιστο προσωπικό καρδιακό ρυθμό και έναν μέγιστο καρδιακό ρυθμό. Και μεταξύ αυτών των τιμών υπάρχουν διαφορετικές ζώνες καρδιακού ρυθμού (συγκεκριμένα πέντε) που αντιστοιχούν στην ένταση και στο όφελος της προπόνησης. Η ζώνη αυτή είναι ισοδύναμη με μια ελαφριά μορφή cardio.

Σαφώς, όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι θα σταματήσεις να κάνεις γυμναστική. Αλλά ότι το να δεις μια νέα ταινία δεν είναι κακή ιδέα για την υγεία σου. Αφού αυξάνεις την αντοχή σου και βοηθάς με αυτόν τον τρόπο την υγεία της καρδιάς σου, ενώ παράλληλα καις λίπος. Μάλιστα μπορεί να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα και για τον εγκέφαλό σου. Επιπλέον, η ικανότητα να παραμένεις συγκεντρωμένη σε κάτι, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ψυχικής αντοχής σου. Κι αυτό, επειδή η επίλυση προβλημάτων συνήθως απαιτεί μια πιο εστιασμένη προσπάθεια.

Φυσικά, θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η επιλογή ταινιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Κυρίως, στο πόσο αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός σου. Σκέψου, λοιπόν, μήπως να δεις τελικά εκείνη την ταινία τρόμου που όλο αναβάλλεις. Μπορεί να ισοδυναμεί με μια προπόνηση HIIT!

featured photo: nirrimi.com