Αλήθεια, πόσο συχνά ακούμε πλέον τη φράση «αφήνω ανοιχτές τις επιλογές μου;» Εξαιρετικά συχνά θα λέγαμε.

Αυτό το φαινόμενο των ανοιχτών σχέσεων μπορεί να μας χτυπήσει μια μέρα απρόσμενα την πόρτα και τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια αρκετά αγχωτική διαδικασία. Μια διαδικασία όπου το άτομο με το οποίο βγαίνουμε είτε δεν θα είναι απόλυτα επικοινωνιακό για το πού πηγαίνουν τα πράγματα, είτε θα μας λέει ότι δεν είναι έτοιμο να δεσμευτεί ή να μας προσφέρει αποκλειστικότητα.

Ναι, μερικές φορές είναι σχετικά κατανοητό. Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε, δεν πρόκειται για μια ευχάριστη διαδρομή και ιδιαίτερα αν τα «θέλω» του συντρόφου μας δεν συμβαδίζουν με τα δικά μας, τότε είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να βρεθεί ένα κοινό σημείο πλεύσης.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν εάν το άτομο με το οποίο βγαίνεις σου λέει ότι προτιμάει να διατηρήσει ανοιχτές τις επιλογές του;

Ρώτησε τον εαυτό σου τι θέλει

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που θέλεις εσύ. Η δέσμευση είναι ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι κι όταν επιλέξεις να εστιάσεις σε ένα άτομο, τότε πρέπει οπωσδήποτε να μπεις στη διαδικασία να το γνωρίσεις καλύτερα. Πρέπει να γνωρίζεις με ποιόν δεσμεύεσαι ή με ποιόν επιθυμείς να πορευτείς αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να βάζουμε παντού ταμπέλες, αρκεί να γνωρίζεις ότι τόσο εσύ όσο και ο/η σύντροφός σου έχετε την ίδια ανάγκη και τις ίδιες σκέψεις.

Σεβάσου όλα όσα θέλεις

Σύμφωνα με τη Hayley Quinn, dating expert, το να κάνεις ένα βήμα πίσω μπορεί να είναι μια αρκετά έξυπνη επιλογή, εντούτοις για πολλούς ανθρώπους δεν είναι συναισθηματικά ρεαλιστικό. «Αν γνωρίζεις ότι για ‘σενα δεν θα είναι κάτι εύκολο το να το παίζεις cool και να κρατάς ανοιχτές τις επιλογές σου, τότε μην προσπαθήσεις να το κάνεις».

«Είναι πολύ πιο σημαντικό να σέβεσαι και να τιμάς τις δικές σου προτιμήσεις σχέσης. Αν σου αρέσει να εστιάζεις σε ένα άτομο και να τα δίνεις όλα, τότε το καλύτερο στοίχημά σου είναι να βρείς έναν σύντροφο που έχει την ίδια άποψη μαζί σου».

Θέσε τα δικά σου όρια 

«Είναι πολύ καλύτερο να είσαι ξεκάθαρη με τον εαυτό σου για τα δικά σου όρια και τους περιορισμούς, από το να προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου να αποδεχτεί ένα στυλ σχέσης που δεν είναι αυτό που θέλεις», τονίζει η Hayley.

«Μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο όταν σου αρέσει πραγματικά κάποιος, αλλά είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία δεν πρέπει να είσαι διατεθειμένη να συμβιβαστείς – κι αυτό είναι ένα από αυτά».

Συνειδητοποίησε την κατάσταση 

Εάν βγαίνεις αρκετούς μήνες με κάποιον και εκείνος αποφεύγει να σου απαντήσει ρητά στην ερώτηση «τι είμαστε;», τότε μην περιμένεις να αλλάξει στην πορεία. «Η ανικανότητά του να είναι ανοιχτός μαζί σου, πιθανότατα δηλώνει ότι προτιμάει να διατηρεί την κατάσταση της σχέσης σας ασαφή», υπογραμμίζει η Hayley. Άλλαξε το σημείο εστίασής σου από το «πώς θα τον/την κάνω να μείνει;» στο «τι είναι σωστό για μένα;»

Εξοικονόμησε τον χρόνο και την ενέργεια για να ενισχύσεις την ανεξαρτησία σου και να χτίσεις την αυτοεκτίμησή σου. Βγες έξω με φίλους, κάνε δραστηριότητες που αγαπάς και γενικότερα επένδυσε στον εαυτό σου.