Το άγχος είναι αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητας. Είναι κάτι που όλοι αντιμετωπίζουμε σε τακτική βάση. Και ενώ κάποιες φορές αυτό μπορεί να είναι παραγωγικό, τις περισσότερες φορές καταλήγει να γίνεται χρόνιο και να σε ταλαιπωρεί έχοντας αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σου. Απαιτεί προσπάθεια ώστε να μπορέσεις να το διαχειριστείς, να αποφύγεις τα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία, τη δουλειά και την προσωπική σου ζωή που φέρνει μαζί του.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journals of Gerontology, πολύ σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση του άγχους είναι να έχεις προετοιμαστεί για την ημέρα που ακολουθεί κατάλληλα από την προηγούμενη και να ξυπνάς έχοντας αρκετό χρόνο να ντυθείς, να φας πρωινό, να ενημερωθείς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες ξυπνούσαν με τη διάθεση ότι η μέρα που ακολουθεί θα είναι αγχωτική, είχαν ασθενέστερη μνήμη, πράγμα που σημαίνει ότι όταν το ξύπνημα συνοδεύεται από αγχωτικές σκέψεις, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία σας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στόχος αυτής της μελέτης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της, ήταν να εξεταστεί η σχέση μεταξύ άγχους και γνωστικής λειτουργίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόβλεψη ότι ακολουθεί μια αγχωτική μέρα μετά το ξύπνημα είναι πιο επιζήμια ακόμη και από το να σε ταλαιπωρεί η αντίστοιχη σκέψη το προηγούμενο βράδυ. Οι αρνητικές και αγχωτικές σκέψεις μετά το ξύπνημα οδηγούν τη μνήμη στο να υποφέρει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και επιπλέον η ικανότητα να μαθαίνεις καινούργια πράγματα και να επεξεργάζεσαι πληροφορίες γίνεται αισθητά ασθενέστερη.

4 πράγματα που σου προκαλούν άγχος και ο τρόπος να τα διαχειριστείς
unsplash.com

Συγγραφέας της μελέτης αναγνώρισε ότι το άγχος μπορεί να γίνει εξυπηρετικό δηλώνοντας ότι «Οι άνθρωποι μπορούν να σκεφτούν και να προβλέψουν τα πράγματα προτού συμβούν, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα και μάλιστα να αποτρέψουν ορισμένα γεγονότα». Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ο δρ Martin Sliwinski, ένας από τους συγγραφείς της ίδιας μελέτης, δήλωσε στο ScienceAlert πως τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι μια υγιής πρωινή ρουτίνα είναι το κλειδί για τη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνεχίζοντας « Αν ξυπνήσεις με το feeling ότι η μέρα σου θα είναι αγχωτική, θα καταλήξεις να έχεις άγχος όλη την ημέρα ακόμη και αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος». Ο ίδιος αναφέρει ότι η προετοιμασία με ασκήσεις αναπνοής το πρωί , για μια ημέρα που αναμένεται να είναι αγχωτική μπορεί σίγουρα να βοηθήσει. Και ενώ οι συνέπειες του άγχους στην υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη μπορεί να είναι σοβαρές, θυμήσου ότι υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να το διαχειριστείς όπως γιόγκα, διαλογισμός. Μη βιαστείς, λοιπόν, να πεις ότι δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Δες ακόμαΤο πρωινό ξύπνημα με κακή διάθεση μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη μέρα σου
featured photo: unsplash.com