Αν πήρες απόφαση να βάλεις την κηπουρική στη ζωή σου και να μετατρέψεις μια γωνία του σπιτιού ή του μπαλκονιού σου σε DIY κήπο, αυτές είναι οι συμβουλές που χρειάζεσαι για τα πρώτα σου βήματα.

Τσέκαρε το φως

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγεία των φυτών σου είναι το φως. Σε εσωτερικό χώρο, τα παράθυρα στη νότια πλευρά του σπιτιού είναι εκείνα που δίνουν το περισσότερο φως. Οπότε εκείνα είναι τα σημεία που θα πρέπει να επιλέξεις για να τοποθετήσεις τις γλάστρες σου.

Βρες ένα σημείο στο μπαλκόνι

Καλώς ή κακώς, πολλά φυτά και βότανα δεν αναπτύσσονται σε εσωτερικό χώρο. Αν το όνειρό σου είναι να καταναλώνεις ντομάτες δικής σου παραγωγής, το μπαλκόνι είναι μονόδρομος. Βρες ένα σημείο στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου και παρατήρησε για κάποιες μέρες πόσο φως έχει και για πόσες ώρες. Κατά μέσο όρο, τα φυτά χρειάζονται έξι ώρες συνεχόμενες επαφής με τον ήλιο, άρα ίσως να πρέπει να σκεφτείς και το ενδεχόμενο να δημιουργήσεις τον δικό σου προσωπικό κήπο στην ταράτσα.

Διάλεξε τα κατάλληλα φυτά

Αφού έχεις μελετήσει όσα έχει να προσφέρει ο χώρος σου, επίλεξε φυτά σύμφωνα με αυτό. Αν το μπαλκόνι σου είναι ηλιόλουστο βρες αντίστοιχα φυτά που να θέλουν αρκετή επαφή με τον ήλιο. Αν από την άλλη υπάρχει κυρίως σκιά στον χώρο σου, βρες αντίστοιχα για τα οποία αυτή είναι η ιδανικότερη συνθήκη.

Ξεκίνησε με τα “εύκολα”

Αν το όλο concept της κηπουρικής σου είναι καινούργιο, διάλεξε αρχικά φυτά χωρίς πολλές “απαιτήσεις”. Δες μερικές επιλογές που δε χρειάζονται πολύ φροντίδα εδώ αλλά και με ένα απλό search κλικάροντας στο εικονίδιο πάνω δεξιά.

purewow.com

Επίλεξε τη σωστή γλάστρα

Φρόντισε οι γλάστρες που επιλέγεις να έχουν τρύπες ώστε να φεύγει το νερό που περισσεύει. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσεις από προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η έξτρα υγρασία, όπως το σάπισμα των ριζών. Επιπλέον, ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης του κάθε φυτού, βρες και το κατάλληλο μέγεθος, ώστε να μην πιέζονται ή βγαίνουν οι ρίζες τους έξω από τις γλάστρες.

Φρόντισε να έχουν πάντα νερό

Είναι σημαντικό να τσεκάρεις με το δάχτυλό σου την υγρασία του χώματος κάθε γλάστρας. Όταν είναι στεγνό, πότιζε αμέσως, ενώ αν είναι ακόμα υγρό, είναι ΟΚ να περιμένεις. Επιπλέον, τους καλοκαιρινούς μήνες απόφυγε γλάστρες με υλικά που απορροφούν τη θερμότητα (πχ. μεταλλικές).

Τάισε τα φυτά σου

Μην ξεχνάς πως εκτός από το σωστό πότισμα, είναι απαραίτητο και το λίπασμα σε συγκεκριμένες φάσεις του χρόνου. Μέσω αυτού θα φροντίσεις να υπάρχει στο χώμα κάθε φυτό η σωστή ποσότητα θρεπτικών στοιχείων που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο γεωπόνος του e-shop από όπου θα παραγγείλεις τα φυτά, το χώμα και τις γλάστρες σου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στη σωστή θέση για να λύσει κάθε απορία σου.

featured image: Apartment Therapy