working

8 tips για να ξεχωρίσεις στις online συνεντεύξεις για δουλειά

Μιας και από αυτό το διάστημα θα έχουν την τιμητική τους.

Παρότι οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις ήταν πάντοτε κομμάτι της διαδικασίας προσλήψεων, εν καιρώ κορωνοϊού φαίνεται να έγιναν η βασική μέθοδος επιλογής των νέων υπαλλήλων. Είναι ένας καινούριος τρόπος διαλογής και ειδικά σε μία εποχή που ο ανταγωνισμός είναι τόσο υψηλός, είναι σημαντικό να είσαι σε θέση να παρουσιάσεις τον καλύτερό σου εαυτό ακόμα και μέσω ενός βίντεο. Πώς όμως θα το κάνεις αυτό; Ακολουθώντας τις οκτώ βασικότερες συμβουλές που δίνουν οι career coaches για τέτοιες περιπτώσεις.

> Μην είσαι απλώς στην ώρα σου, συνδέσου πιο νωρίς

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να πάει στραβά, συνδέσου δέκα λεπτά νωρίτερα και τσέκαρε τον εξοπλισμό σου. Κάμερα και μικρόφωνο πρέπει να δουλεύουν τέλεια όπως και η ρύθμιση του ήχου. Επιπλέον μην ξεχάσεις να τσεκάρεις τον φωτισμό του δωματίου, καθώς και το backround σου για πράγματα που δεν θα έπρεπε να φαίνονται.

> Κοίτα την κάμερά σου

Πολλοί άνθρωποι λόγω της αμηχανίας που νιώθουν κοιτάνε γύρω γύρω ή κάτω όταν κάποιος δεν είναι σαν φυσική παρουσία μπροστά τους. Για αυτό είναι καλό να δείχνεις ότι είσαι παρόν και συμμετέχεις στη συζήτηση κοιτώντας κατευθείαν στον φακό. Μην ξεχνάς ότι έτσι οι υπόλοιποι έχουν την αίσθηση ότι τους κοιτάς στα μάτια. Μία καλή ιδέα είναι να κάνεις πρώτα μία πρόβα με έναν φίλο σου για να δεις πώς πρέπει να στέκεσαι μπροστά στην κάμερα.

> Καθάρισε τον χώρο σου

Όχι μόνο όσα είναι εμφανή στο βίντεο, αλλά ολόκληρο το γραφείο σου.  Επιπλέον φρόντισε το περιβάλλον σου να είναι καθαρό και από ήχους. Χρειάζεσαι έναν ήσυχο χώρο όχι μόνο για να ακούγεσαι καλά αλλά και για να μην έχεις κίνδυνο να σου αποσπάσει κάτι την προσοχή. Για τον ίδιο λόγο θα ήταν καλό να απαγορεύσεις και τις ειδοποιήσεις στο κινητό σου για όση ώρα διαρκεί η συνέντευξη και όχι να το βάλεις απλώς στο αθόρυβο.

> Άκου και κράτα σημειώσεις

Κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο νευρικοί σε τέτοιες περιπτώσεις που αποσπώνται εύκολα από τη συζήτηση. Αν είσαι ένας από αυτούς και δεν θες να φανείς αδιάφορος, κράτα σημειώσεις. Αυτή η πρακτική θα σε βοηθήσει να παραμείνεις συγκεντρωμένος στη συζήτηση αφού θα πρέπει να ακούς προσεκτικά. Δεν χρειάζεται να γράφεις πολλά πράγματα. Μερικές λέξεις κλειδιά που θα σε κρατήσουν στο θέμα είναι αρκετές.

> Ντύσου για τη θέση που θες να έχεις

Είναι σημαντικό ακόμα και σε τέτοιου είδους συνεντεύξεις να είσαι ντυμένος ανάλογα με τη θέση που κυνηγάς. Μπορεί να φαίνεσαι στο βίντεο μόνο από τη μέση και πάνω αλλά μπορεί επίσης να χρειαστεί να σηκωθείς. Δεν θα ήταν και πολύ κομψό να έχεις το σωστό outfit από τη μέση και πάνω και από κάτω να φανεί η πιτζάμα με τα αρκουδάκια της αγάπης.

> Κάνε την έρευνά σου

Θα κάνεις πολύ καλύτερη εντύπωση αν έχεις γνώσεις για την εταιρία στην οποία θες να προσληφθείς. Κάνε την έρευνά σου και μάθε όσα περισσότερα μπορείς για αυτή. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξεις μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα κάνεις αντιληπτό ότι πραγματικά θες αυτή τη θέση.

> Κάνε παύση πριν απαντήσεις

Πολλές φορές οι συνεντεύξεις αυτού του είδους γίνονται αμήχανες όταν μιλάει ο ένας πάνω στον άλλον. Για να το αποφύγεις αυτό φρόντισε να σιγουρευτείς πως οι υπόλοιποι τελείωσαν αυτό που ήθελαν να πουν πριν απαντήσεις. Επίσης φρόντισε να μιλάς αργά και καθαρά και βεβαιώσου πως οι απαντήσεις σου δεν είναι μεγάλες ώστε να κουράζουν, αλλά καλύπτουν την ερώτηση.

> Χαμογέλα

Όταν χαμογελάς φαίνεσαι πιο ήρεμος, η φωνή σου αλλάζει και φαίνεσαι πιο φιλικός στους άλλους. Ακόμα και αν η συζήτηση είναι μόνο τηλεφωνική, έρευνες δείχνουν πως ο συνομιλητής σου μπορεί να αντιληφθεί αν χαμογελάς ή όχι από τον τόνο της φωνής. Μην ξεχνάς λοιπόν πως η καλή σου ενέργεια περνάει στους άλλους, ακόμα και μέσα από καλώδια, και τους επηρεάζει θετικά.

Featured photo: www.theladders.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.