Τα νεύρα και η ένταση πριν τον γάμο είναι φυσιολογικά. Δε μπορείς, όμως, να τα αφήνεις να σου χαλάνε τον ύπνο και τη διάθεση. Πολλές γυναίκες το τελευταίο βράδυ πριν τη γαμήλια τελετή, το μόνο που δεν κάνουν είναι να κοιμούνται. Ο κλινικός ψυχολόγος, λοιπόν, Dr. Michael J. Breus, έδωσε στο Hello Giggles τις κατάλληλες συμβουλές τόσο για όλους τους μήνες μέχρι τον γάμο όσο και για την τελευταία νύχτα πριν από αυτόν.

Δώσε βάση κι ακολούθησέ τις κατά γράμμα!

1. Σχεδίασε από πριν ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου

Βάλε τα δυνατά σου να ακολουθείς ένα σωστό και πλήρες πρόγραμμα ύπνου από την πρώτη κιόλας μέρα που αρχίζεις τις προετοιμασίες για τον γάμο. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός σου θα έχει συνηθίσει να κοιμάται καλά και θα το τηρήσει ακόμη και το βράδυ πριν το μεγάλο γεγονός. Ο Dr. Michael J. Breus, μάλιστα, προτείνει να έχεις μία συγκεκριμένη ώρα που θα ξυπνάς ή θα κοιμάσαι ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση στον οργανισμό σου. Έπειτα, καλό θα ήταν να πίνεις την πρώτη κούπα καφέ, 90 λεπτά αφότου έχεις ξυπνήσει ενώ την τελευταία μέχρι τις 2 το μεσημέρι, ώστε να μπορέσεις να κοιμηθείς πιο εύκολα το βράδυ. Τέλος, αναφέρει πως το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται τρεις ώρες πριν τον ύπνο και η κάθε τύπου εκγύμναση να σταματά αντίστοιχα τέσσερις ώρες πριν.

Δες επίσης: Γιατί ο μεσημεριανός ύπνος είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι

2. Πάρε μία βαθιά ανάσα

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, απομάκρυνε τα νεύρα και το άγχος σου παίρνοντας μία βαθιά ανάσα. Το γνωστό «εισπνοή – εκπνοή», μπορεί να σου φανεί πολύ πιο χρήσιμο απ’ όσο νόμιζες. Στόχος σου πρέπει να είναι οι σφυγμοί της καρδιάς σου να μην ξεπερνούν τους 60 ανά το λεπτό. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς γαλήνια όλο το βράδυ.

3. Δημιούργησε την κατάλληλη ατμόσφαιρα

Κανείς δε μπορεί να κοιμηθεί σε ένα κρύο δωμάτιο. Για να μπορέσεις να απολαύσεις τον ύπνο σου, φρόντισε να δημιουργήσεις την ιδανική ατμόσφαιρα με βάση τις προτιμήσεις σου. Ζέστανε το κρεβάτι σου, βάλε απαλή μουσική κι άναψε ένα χαμηλό φως ώστε να χαλαρώσεις πιο εύκολα. Ο επιστήμονας, μάλιστα, προτείνει αν τύχει να ξυπνήσεις το βράδυ, να αποφύγεις να σταθείς όρθια ώστε να μην αυξηθούν οι παλμοί της καρδιάς σου και φυσικά να μην κοιτάξεις το ρολόι που ενδέχεται να σου δημιουργήσει άγχος και πίεση.

4. Εντόπισε ποιες ώρες της μέρας έχεις περισσότερη ενέργεια

Μπορεί το πρωινό ξύπνημα να είναι για εσένα εύκολο και ξεκούραστο κι αντίστοιχα να σιχαίνεσαι το ξενύχτι και προτιμάς να κοιμάσαι νωρίς. Αντιθέτως, ενδέχεται να είσαι βραδινός τύπος και να μη νιώθεις κουρασμένη αν δεν μείνεις ξύπνια μέχρι τα ξημερώματα. Εντοπίζοντας ποιες είναι, λοιπόν, οι καλύτερες ώρες της ημέρας για εσένα, οι ώρες όπου η ενεργητικότητά σου φτάνει στο ζενίθ, μπορείς να ανακαλύψεις και την ιδανικότερη ώρα ύπνου. Αυτή η ανακάλυψη, δε, θα σου φανεί πολύ χρήσιμη τις νύχτες πριν τον γάμο σου.

Διάβασε επίσης: 5 συμβουλές για να κρατήσει ο γάμος σου
featured image: themanorrestaurant.com