Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε ότι η ανάγνωση βιβλίων δεν είναι κάποιου είδους challenge. Μην βλέπεις ανταγωνιστικά όλους τους bookbloggers που μιλούν για τις δεκάδες βιβλίων που διαβάζουν σε ένα μήνα. Ακόμη κι αν καταφέρεις να διαβάσεις ένα βιβλίο μέσα στο μήνα ή τη χρονιά, είναι κέρδος για εσένα. Αν πάλι, θέλεις να ξεκινήσεις μία πιο εντατική ρουτίνα ανάγνωσης και να βάλεις τα βιβλία στην καθημερινότητα σου χωρίς να χρειαστεί να το γράψεις στην to-do λίστα σου, υπάρχει τρόπος.

Διάβασε βιβλία που σου αρέσουν πραγματικά

Μην προσπαθήσεις απαραίτητα να πειραματιστείς με είδη πολύ μακριά από τα γούστα σου. Και κυρίως μην προσπαθήσεις να διαβάσεις όλα εκείνα τα βιβλία που λένε ότι πρέπει να έχει διαβάσει κανείς πριν πεθάνει. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μισήσεις την ανάγνωση και να μη φταίνε τα βιβλία. Αντιθέτως, εστίασε σε ιστορίες και βιβλία που ξέρεις ήδη από το οπισθόφυλλο ότι ανταποκρίνονται στα γούστα σου. Και να θυμάσαι: όσον αφορά τα βιβλία, ποτέ δεν υπάρχουν guilty pleasures. Έχεις την ελευθερία να διαβάσεις ό,τι θες, χωρίς να ντρέπεσαι γι’αυτό.

Χρησιμοποίησε το Goodreads

Σε περίπτωση που δεν το έχεις ξανακούσεις, πρόκειται για το IMDb των βιβλίων. Εκεί θα βρεις νέες κυκλοφορίες, ατελείωτες λίστες με προτάσεις και ενημερωμένους βιβλιοφάγους. Μπορείς μάλιστα να σημειώνεις τα βιβλία που θες να διαβάσεις, αυτό που διαβάζεις αυτό το διάστημα καθώς και όλα όσα έχεις διαβάσει μέχρι σήμερα. Φήμες λένε, ότι αν κάνεις μία υπόσχεση στο Goodreads, ώστε να διαβάσεις ορισμένα βιβλία, μπορεί και να την τηρήσεις. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις και δικά σου reviews για τα βιβλία που έχεις διαβάσει και να συζητήσεις με άλλους αναγνώστες.

Δώσε μία ευκαιρία και στα ebooks

Τα ebooks θα κάνουν την ανάγνωση για σένα ή πιο προσιτή ή πιο μισητή. Σε αυτήν την περίπτωση, παίζεις με τις πιθανότητες. Ειδικά εάν έχεις κουραστεί λόγω δουλειάς να βρίσκεσαι μονίμως μπροστά σε μία οθόνη, καλύτερα να μη το δοκιμάσεις. Αν, όμως, θεωρείς ότι δεν είναι πρόβλημα, τότε τα ebooks θα σου λύσουν πολλά προβλήματα. Θα βρεις μεγαλύτερη ποικιλία σε βιβλία, απ’ότι στο τοπικό σου βιβλιοπωλείο, ενώ μπορείς να τα έχεις και πάντοτε μαζί σου. Στο δρόμο για τη δουλειά ή στο lunch break, μπορείς να το “ξεφυλλίσεις” για λίγο.

Αν είναι εύκολο, δημιούργησε τη δική σου γωνία βιβλίου

Αν είσαι άνθρωπος που δημιουργεί μία ρουτίνα για όλα, το ίδιο θα κάνεις και την ανάγνωση. Αν έχεις τον χώρο και την ευκαιρία, προσάρμοσε μέσα στο σπίτι τη δική σου γωνία διαβάσματος. Όρισε μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στη μέρα που θα αφιερώνεις στα βιβλία σου, φτιάξε μία κούπα τσάι και απόλαυσε την. Ίσως έτσι, η ώρα του βιβλίου γίνει η αγαπημένη σου ώρα για την οποία θα ανυπομονείς μέσα στη μέρα.

Ξεκίνησε ένα book club με την παρέα σου

Κι αν όλα αυτά δε σε πείσουν, τότε το λόγο θα πρέπει να πάρουν οι δικοί σου άνθρωποι. Όλοι έχουμε στον περίγυρό μας έναν άνθρωπο που είτε σε τσάντα είτε σε κομοδίνο, έχει πάντοτε ένα βιβλίο δίπλα. Μάζεψε, λοιπόν, και άλλους φίλους που θέλουν να ξεκινήσουν ενεργά την ανάγνωση, συμβουλευτείτε τον βιβλιοφάγο της παρέας και ξεκινήστε κάποιο βιβλίο παράλληλα. Έτσι, θα έχετε το κίνητρο ότι θα το συζητήσετε όταν πια το έχετε ολοκληρώσει. Άλλη μία ευκαιρία δηλαδή να μαζευτείτε με τα βιβλία σας και καλό κρασί σε κάποιο σπίτι.

featured image: @viktoriaalisevich via Twenty20