Οι τροφές και τα ροφήματα που καταναλώνεις καθημερινά, μπορεί να δημιουργήσουν στα δόντια σου λεκέδες ή να τους δώσουν μια κίτρινη απόχρωση. Είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις, εκτός και αν διαλέγεις τρόφιμα χωρίς χρωστική, πράγμα σχεδόν απίθανο. Αν ο στόχος σου είναι ένα λευκότερο χαμόγελο, παρακάτω θα διαβάσεις όσα χρειάζεται να γνωρίζεις.

Υπάρχουν δύο τύποι λεκέδων στα δόντια

Η ενδογενής χρώση είναι βαθιά στα δόντια και προέρχεται από γενετικούς παράγοντες, ορισμένα φάρμακα ή από δεκαετίες κατανάλωσης κόκκινου κρασιού. Οι εξωγενείς λεκέδες είναι μόνο επιφανειακοί. Εάν δεν έχεις εκπαιδευμένο μάτι, είναι δύσκολο να προσδιορίσεις τι είδους λεκέ έχεις, αλλά ο εξωγενής τύπος είναι το μόνο είδος που μπορείς να αντιμετωπίσεις στο σπίτι. Η επιτυχία στη λεύκανση των δοντιών εξαρτάται επίσης από τη μοριακή δομή του σμάλτου κάθε ατόμου, η οποία καθορίζεται από τη γενετική. Όσο περισσότερο πορώδη δόντια είναι, τόσο καλύτερα αντιδρούν στη λεύκανση. Το μειονέκτημα είναι ότι εάν είναι πιο πορώδη, λεκιάζουν γρηγορότερα, αλλά επίσης λευκαίνουν γρηγορότερα.

Παρακάτω θα βρεις εύκολους τρόπους και συμβουλές για να κάνεις μια φυσική λεύκανση στο σπίτι σου, εύκολα και χωρίς κόπο.

Λάδι καρύδας ή ενεργός άνθρακας

Το λάδι καρύδας, βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων από τα δόντια, κάτι που μπορεί ελαφρώς να βοηθήσει στη λεύκανση τους, αλλά για κάποιους ειδικούς δεν είναι αρκετό. Το ίδιο ισχύει για τον ενεργό άνθρακα. Μπορεί να βοηθούν ως συστατικά στη λεύκανση των δοντιών αλλά δεν μπορούν να σταθούν μόνα τους.

Στυλό λεύκανσης δοντιών

Μπορείς να βρεις αρκετά στυλό λεύκανσης δοντιών στο εμπόριο. Ωστόσο θα δεις καλύτερο αποτέλεσμα αν έχεις κάνει ήδη λεύκανση. Έχουν πιο πολύ ρόλο συντήρησης, μιας και αρκετά από αυτά δεν παραμένουν στα δόντια αρκετό καιρό, ώστε να κάνουν μεγάλη διαφορά. Παραμένουν μια καλή στιγμιαία λύση, αν θέλεις να δώσεις μια λάμψη της τελευταίας στιγμής.

Ειδικά φώτα λεύκανσης δοντιών

Σίγουρα έχεις δει κάποια celebrity να χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο. Τα συγκεκριμένα φώτα έχουν σχεδιαστεί για να μιμούνται την επαγγελματική διαδικασία λεύκανσης που παίρνεις στον οδοντίατρο, όπου μπορείς να καθίσεις έως και μία ώρα σε υπεριώδες φως, το οποίο ενεργοποιεί τα μόρια οξυγόνου στο υπεροξείδιο του υδρογόνου. Τα φώτα LED λειτουργούν σε ένα βαθμό, αλλά όχι στην ίδια ένταση. Όσο μεγαλύτερη είναι η επαφή με το φως, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Προσοχή! Εφάρμοσε το εκάστοτε προϊόν ανάλογα με τις οδηγίες που δίνει και ακολούθησε τες πιστά.

Μαγειρική σόδα

Η δημιουργία μιας πάστας μαγειρικής σόδας και υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι η δεύτερη πιο αποτελεσματική μέθοδος λεύκανσης δοντιών. Η μαγειρική σόδα είναι ένα μη δραστικό καθαριστικό που απομακρύνει τους επιφανειακούς λεκέδες χωρίς να καταστρέφει τα δόντια ή το σμάλτο. Η προσθήκη του στο υπεροξείδιο του υδρογόνου απελευθερώνει μόρια οξυγόνου που διαλύουν τους λεκέδες.

Καλό θα ήταν να μην τα ξεπλύνεις μόνο με υπεροξείδιο του υδρογόνου, καθώς δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Χρειάζεται χρόνος για να «κολλήσει» στα δόντια η μαγειρική σόδα,  για να κάνει τη δουλειά της σωστά και να φανεί η διαφορά. Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα προϊόντα λεύκανσης δοντιών είναι πάντα σε μορφή τζελ και όχι υγρά. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να «ενοχλείς» τα δόντια σου με το στοματικό διάλυμα λεύκανσης δοντιών.

Έτσι θα δημιουργήσεις τη δική σου πάστα: Απλώς πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ένα πιάτο και στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά τη μαγειρική σόδα μέχρι να έχει την ακριβή συνοχή της οδοντόκρεμας και έπειτα βούρτσισε τα δόντια σου με το μείγμα κανονικά.

Ταινίες λεύκανσης δοντιών

Οι ταινίες λεύκανσης δοντιών είναι επίσης αρκετά διαδεδομένες. Πρόκειται για μικρές λωρίδες πλαστικού, οι οποίες επικαλύπτονται με ένα τζελ λεύκανσης δοντιών, το οποίο περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου και κολλούν στα δόντια για περίπου 45 λεπτά, δίνοντας το άψογο αποτέλεσμα που ψάχνεις.

featured image: Byrdie