Με αφορμή την καινούργια ταινία του Tim Burton που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες τέλη Σεπτέμβρη, ήθελα να αφιερώσω αυτό το κείμενο σε εκείνον που μου έμαθε πως μπορείς να αγαπάς και να σε αγαπούν ακόμη και αν είσαι περίεργος.

Ο Timothy Walter Burton γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου το 1985 στην Καλιφόρνια. Είναι παραγωγός ταινιών, καλλιτέχνης, συγγραφέας και animator. Στις καρδιές μας είναι εκείνος που έχει για χρώμα ψυχής το μαύρο, για ορισμό του το περίεργο και γκόθικ, αλλά ποτέ δεν μαυρίζει την καρδιά του (ούτε τη δική μας) γιατί ξέρει πόση σημασία έχει το να σε αγαπούν. Μερικές από τις επιτυχίες του Burton Που σίγουρα θα ξέρεις, είναι το Beetlejuice (1988), το Edward Scissorhands (1990), το θρίλερ που σε κράτησε ξύπνιο μέχρι το 2005, Sleepy Hollow (1999), το Corpse Bride (2005), το Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007) και ακόμη 189020. Περίπου.

Εκεί όμως που χτυπάει φλέβα ο Burton είναι στου πρωταγωνιστές του. Βασικά, στον μοναδικό Johnny Depp, που τυγχαίνει να είναι και ο καλύτερός του φίλος παό την πρώτη τους κιόλας συνεργασία, και στην πρώην πλέον γυναίκα του Helena Bonham Carter, που μοιάζει να ταιριάζει γάντι σε όλες (μα όλες) τις ταινίες του. Ας μην ξεχνάμε όμως, τις μουσικές επιλογές του. Εξ’ άλλου γι’ αυτό δεν ξεκινήσαμε να γράφουμε το συγκεκριμένο κείμενο; Η σκοτεινή, έντονη και ατμορφαιρική μουσική που επιλέγει ο Tim Burton συνδυάζεται εξαιρετικά με το ρεαλιστικό μήνυμα που θέλει να περάσει μέσα από τις τόσο αλλόκοτες και καθόλου ρεαλιστικές του ταινίες.

Παρακάτω δεν θα βρεις πολλά βίντεο ενσωματωμένα, καθώς οι περισσότερες συνεργασίες του έχουν γίνει με τον Danny Elfman, γι’ αυτό και στο τέλος θα βρεις ολόκληρο το άλμπουμ του Burton με τον Elfman για τα 25 χρόνια συνεργασίας τους.

Visions are worth fighting for. Why spend your life making someone else’s dreams?

Wish that you were here – Florence and the Machine (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children)

Elvis Presley – All Shook Up (Big Fish) Lana Del Rey – Big Eyes (Big Eyes) Disa – New World Coming (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children) Pearl Jam – Man of the Hour (Big Fish) Danny Elfman & Tim Burton’s 25th Anniversary Music Box