Σου αρέσει πραγματικά η γυμναστική ή απλά σε πιάνει το «μικρόβιο» λίγο πριν μπει το καλοκαίρι; Μήπως απλά σκέφτεσαι τις θερμίδες και τα περιττά κιλά; Ή σου αρέσει το φαγητό λίγο παραπάνω και θέλεις να το ισορροπήσεις κάπως;

Ό,τι και να ισχύει για εσένα σου έχω παρακάτω τους πιο συνηθισμένους τύπους ανθρώπων που θα συναντήσεις στο γυμναστήριο και πως μπορείς να βελτιώσεις στο maximum τα αποτελέσματα σου με βάση το τι ζητάς από την προπόνηση σου!

Ο «δεν με νοιάζει»

Κατ’αρχήν είναι άντρας. Δεν τον νοιάζει (ή έστω λέει πως δεν τον νοιάζει) αν το σώμα του να έχει κοιλιακούς απλά δεν θέλει να πάρει άλλα κιλά, αλλά ούτε και να χάσει. Απλά θέλει να βγαίνει, να κάνει την ζωή του, να τρώει, να πίνει, να περνάει μισή με 1 ώρα στο γυμναστήριο (από την οποία τα 15-30 λεπτά είναι πάντα διάδρομος!) και να φεύγει.

Τι να κάνει για να βελτιώσει τα αποτελέσματα του: Να βελτιώσει την διατροφή του. Ωραίο «κόλπο» το να καις ότι τρως για να μένεις στα ίδια –θεωρητικά τουλάχιστον- στην πράξη δυστυχώς, το να τρως μια ολόκληρη πίτσα με την λογική ότι θα την κάψεις στο γυμναστήριο δεν έχει ιδιαίτερη λογική. Δες εδώ γιατί.

Ο «παραλίας»

Ο άνθρωπος που ενώ έχει συνδρομή στο γυμναστήριο εδώ και ένα χρόνο ξεκινάει την συστηματική του προπόνηση ΠΑΝΤΑ λίγο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα. Αυτός που ο στόχος του είναι να είναι φουσκωτός –αλλά όχι πολύ- και να έχει την γράμμωση του και να φαίνονται οι κοιλιακοί του για το καλοκαίρι. (Βγαίνει και σε γυναικεία version που θα αναλύσουμε πιο κάτω).

Τι να κάνει για να βελτιώσει τα αποτελέσματα του: Να συνειδητοποιήσει ότι τα σωστά αποτελέσματα έρχονται από την συστηματική all year round προπόνηση και όχι από το να κρεπαλιάζει τον μισό χρόνο και τον άλλο μισό να λιώνει σε 2ωρες και 3ωρες προπονήσεις στο γυμναστήριο τρώγοντας μόνο μπακαλιάρο με αγγούρι και βραστό κοτόπουλο με ρύζι! Παν μέτρο άριστον φίλε μου.

* αν πάλι το θέλεις τόσο πολύ, χώρισε τις προπονήσεις σου σε 3 μέρες ΜΟΝΟ βάρη και 2 μέρες ΜΟΝΟ κοιλιακούς, ραχιαίους και αερόβια άσκηση (30 -45 λεπτά ποδήλατο ή ελλειπτικό –ιδανικά!) Και βάλε και λίγο περισσότερο υδατάνθρακα στην διατροφή σου. Μπορεί να «στεγνώσεις» λίγο πιο αργά αλλά δεν θέλουμε να μας μείνεις και κατά την διάρκεια της προπόνησης!

Η «τι μπορώ να κάνω μέσα σε 2 μήνες;»

Η κοπελίτσα –συνήθως- που έρχεται στο γυμναστήριο όταν πιάσουν οι ζέστες και πρέπει να βγάλει τα crop top της και τα σορτσάκια της από την ντουλάπα και απλά δεν είναι/νιώθει έτοιμη.

Τι να κάνει για να βελτιώσει τα αποτελέσματα του: Μπορεί να άργησε να ξεκινήσει, αλλά φαίνεται πως έχει όλη την καλή διάθεση. Με μια σωστή διατροφή, τις απαραίτητες ώρες ύπνου και ένα κυκλικό πρόγραμμα 3 ημερών με βάρη (ή έστω bodyweight στο σπίτι – δες εδώ) και 15 λεπτά αερόβια άσκηση πριν και μετά την προπόνηση της μπορεί όντως να κάνει πολλά. Αρκεί να το θελήσει και προσπαθήσει –σωστά-.

Ο «μου είπε ο γιατρός…»

Του είπε ο γιατρός πως πρέπει να χάσει Χ κιλά ή να φτιάξει την αντοχή του ή ότι πρέπει να κινείται λίγο περισσότερο. Απλά δεν θέλει. Τον υποχρεώνουν και βαριέται. Έρχεται στο γυμναστήριο κάνει 10 λεπτά ποδήλατο (επειδή κάθεσαι, όχι επειδή του αρέσει!) 2 -3 ασκήσεις με 5λεπτα διαλείμματα ανάμεσα στις επαναλήψεις και τέλος. Τι να κάνει για να βελτιώσει τα αποτελέσματα του: Να αφοσιωθεί στην προπόνηση του, να μπει εντατικά σε ένα σωστό πρόγραμμα γυμναστικής αλλά και διατροφής με την καθοδήγηση των ειδικών στην αρχή και στην συνέχεια, όπου χρειάζεται.

Ο bodybuilderας

Θα τον δεις χειμώνα καλοκαίρι στο ίδιο σημείο –αυτό με τα ελεύθερα βάρη- τις ίδιες μέρες, τις ίδιες ώρες να σηκώνει πολλά, να ιδρώνει πολύ, να μιλαέι λίγο και να ασχολείται με τους άλλους ακόμα λιγότερο. Ο άνθρωπος έχει ένα στόχο και θα κάνει τα πάντα για να τον κατακτήσει. Είναι η σταθερά του γυμναστηρίου. Θα είναι εκεί παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και σε όλες τις γιορτές και τις αργίες. (Βγαίνει και σε θηλυκή εκδοχή, αλλά σε λιγότερο φουσκωτό, αλλά εξίσου dedicated!) Τι να κάνει για να βελτιώσει τα αποτελέσματα του: Αντικειμενικά εδώ δεν μπορώ να πω κάτι. Ο άνθρωπος έχει πρόγραμμα και ξέρει τι κάνει. Το μόνο αρνητικό είναι ότι μερικές φορές το παρακάνουν και δεν συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται ένα μικρό διάλειμμα ακόμα κι αν ο οργανισμός τους το ζητάει Δες πώς να το καταλάβεις εδώ

Η “cardio bunny”

Βγαίνει μόνο σε γυναικεία εκδοχή και είναι η κυρία –συνήθως- η οποία «λιώνει» σε όλα τα ομαδικά προγράμματα αεροβικής ή/και στον διάδρομο. Τι να κάνει για να βελτιώσει τα αποτελέσματα του: Η αερόβια άσκηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την σωστή διατροφή, ο οργανισμός σου καίει τόσο πολύ που αφού έχει κάψει τον υδατάνθρακα και τα λιπαρά που έχεις καταναλώσει συνεχίζει μετά και «καίει» τους μυς σου. Προσπάθησε να μειώσεις λίγο την αερόβια άσκηση και αν σου αρέσουν τα ομαδικά συμπλήρωσε το πρόγραμμα σου με κάποιο δυναμικό πρόγραμμα όπως είναι το body pump, τα bootcamps ακόμα και οι pilates.

Ο/Η “fitness junkie”

Έχει το γυμναστήριο σα δεύτερο σπίτι, είναι πάντα εκεί και είναι σαν μια λιγότερο φουσκωτή και λίγο πιο “light” εκδοχή του μποντιμπιλντερά. Τι να κάνει για να βελτιώσει τα αποτελέσματα του: Επειδή μιλάμε για ένα άτομο με πρόγραμμα και στόχους. Που ξέρει τι θέλει, ξέρει τι κάνει, τι τρώει και πώς να ζει πραγματικά μέσα στο fitness lifestyle ισχύουν ότι και στον μποντιμπιλντερά με ένα μικρό έξτρα –να μάθει να ακούει συμβουλές ατόμων που μπορεί να γνωρίζουν περισσότερα πάνω στην προπόνηση/διατροφή- Κάνεις δεν είναι αλάνθαστος φίλε/φίλη fitness junkie, μην το ξεχνάς αυτό, πάντα μπορείς να μάθεις περισσότερα.