Της τρελής. 

Οι Smiths είναι ένα από τα πιο μελαγχωλικά όμορφα αγγλικά, εναλλακτικά ροκ συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν ποτέ. Ίσως να είναι και το μόνο στου οποίου το άκουσμα, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις όμορφα μέσα στην ‘δυστυχία’ σου. Μέσα σ’ εκείνον τον ανεκπλήρωτο έρωτα που δεν άνθησε ποτέ, μέσα στην αναζήτηση του επόμενου, μέσα στο όνειρο ενός προηγούμενου.

Ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και διαλύθηκαν πολύ πιο σύντομα απ’ ότι περιμέναμε, το 1987. Μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια όμως, άφησαν μια δισκογραφική δουλειά που άφησε ιστορία. Στην συνέχεια, όταν ο Morrissey τσακώθηκε με τον Μάρρ πήρε την απόφαση να συνεχίσει μόνος, μια εξίσου δυνατή πορεία με αυτή της μπάντας.

Όμως το 2008, σύμφωνα με τον Τζόνι Μάρρ, οι The Smiths συζητούσαν την εναπένωσή τους μετά από 29 χρόνια. Τα νέα αυτά, έφτασαν στα αφτιά μας μέσα από το memoir του Μάρρ, Set the Boy Free, σε ένα κείμενο που εκδόδηκε από την The Guardian. Μέσα σε αυτό, ο Μάρρ αναφέρει πως η επικοινωνία που είχε με τον Moz, για το remastering της δισκογραφίας των The Smiths, συναντήθηκαν το 2008 σε μια πάμπ στο νότιο Μάντσεστερ μετά από 10 χρόνια. 

Καθώς αναπολούσαν τις στιγμές που πέρασαν μαζί στο συγκρότημα, ξεκίνησαν να μιλούν για μια πιθανή επανένωση των Smiths, και σ’ εκείνη τη φάση, φαινόταν ότι πιο σωστό είχαν σκεφτεί εδώ και πολύ καιρό. “Φαινόταν απίθανο” δήλωσε ο Μάρρ, ενώ “Για τέσσερις μέρες ήταν πολύ πιθανό να συμβεί. Θα έπρεπε μόνο να βρούμε ένα καινούργιο μέλος στα drums, και αν οι Smiths ήθελαν να ξαναγυρίσουν στην μουσική σκηνή θα έκανε πολύ κόσμο ευτυχισμένο. Ίσως η επανένωση να ήταν ακόμη καλύετρη από το αρχικό συγκρότημα”. Παρ’ όλα αυτά, μόλις ο Μάρρ έφυγε για το Μεξικό, η επικοινωνία με τον Moz περί συγκροτήματος διακόπηκε αλλά η φιλία τους συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Το βιβλίο του Τζόνι Μάρρ με τίτλο Set the Boy Free θα βγει στην αγορά στις 3 Νοεμβρίου από την Century.