Σήμερα και κάθε σήμερα 8 Μαρτίου πλημμυρίζουν τα social από σκίτσα, ευφάνταστα στιχάκια, gifs και quotes για να τιμήσουν την γιορτή της γυναίκας. Καλά όλα αυτά και μας τιμούν ιδιαίτερα αλλά ποια είναι η ουσία; Tι οφείλουμε να γνωρίζουμε για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας;

H ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να τιμήσουμε τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτικά κατορθώματα των γυναικών. Βασικός της στόχος είναι να προωθήσει την ισότητα των φύλων. Και για να μιλήσουμε με δεδομένα, η Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε επίσημα στις 19 Μαρτίου 1911 σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού, μετά το Διεθνές Συνέδριο των Εργαζόμενων Γυναικών το 1910. Την ιδέα έδωσε μια Γερμανίδα που συμμετείχε στο συνέδριο, που διεξήχθη στην Κοπεγχάγη. Ωστόσο πριν το 1911 στην Αμερική είχαν γίνει κι άλλες γιορτές για να τιμήσουν τις γυναίκες, αλλά όχι επίσημα.

Η παγκόσμια μέρα καθιερώθηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου 1913. Το 1917 την ίδια μέρα, μετά τη διαμαρτυρία γυναικών για «ψωμί και ειρήνη», οι γυναίκες της Ρωσίας κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου και χάραξαν μια πολύ σημαντική μέρα για την ιστορία της Ρωσίας.

Κατά την πάροδο του χρόνου, η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε με πολλούς τρόπους ανά τον κόσμο, σε άπειρα σημεία, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, την Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η μέρα θα πρέπει να πρέπει να μας θυμίζει τους αγώνες που έκαναν και κάνουν ακόμα και στη σύγχρονη εποχή όλες οι γυναίκες του κόσμου. Να μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα γυναίκες που κακοποιούνται, βασανίζονται και υποφέρουν, όντας υποχρεωμένες να αποδεικνύουν το αυτονόητο: ότι είμαστε ίσοι! Ότι αποδείξαμε πως τα καταφέρνουμε πολύ καλά μέσα από εκατοντάδες καθήκοντα και στεκόμαστε για άλλη μια φορά δυνατές και υπερήφανες μπροστά σε μια κοινωνία που χωλαίνει.

Σε κάθε γυναίκα, που διεκδικεί, εργάζεται, ανατρέφει τα παιδιά της, σε αυτή που αισθάνεται όμορφη με τον εαυτό της, σ’αυτή που φέρει εις πέρας άπειρους ρόλους, που υπομένει και επιμένει, σ’όλες εμάς Χρόνια μας Πολλά! Γιατί όπως έλεγε κι ο Νίτσε: οι γυναίκες κάνουν τα ύψη ψηλότερα και την πτώση πιο υποφερτή!