Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι το συναίσθημα του να βλέπεις ένα κουτάβι και γενικά έναν πολύ πολύ γλυκό σκύλο ή ένα κουτάβι. Ναι, μοιάζει σαν να γίνεται έκρηξη θετικών συναισθημάτων μέσα σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλό σου εκείνη τη στιγμή, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο.

Τα σκυλιά μας κάνουν χαρούμενους. Ειδικά τα κουτάβια με την αθωότητά τους και την ανάγκη τους για τρυφερότητα. Μας αγαπούν εύκολα και ολοκληρωτικά και αυτή η αγάπη δημιουργεί μια σειρά φυσικών και συναισθηματικών αντιδράσεων στους ανθρώπους. Αυτές οι αντιδράσεις είναι πολύ άμεσες και συναρπαστικές για να μην μπει κανείς στον πειρασμό να τις ψάξει παραπάνω.

Το Bustle συζήτησε με την κλινική ψυχολόγο, Jephtha Tausig για αυτό το θέμα. Δηλαδή για το τι συμβαίνει πραγματικά σε έναν ανθρώπινο εγκέφαλο όταν παθαίνει  melt-down στη θέα ενός κουταβιού

Σύμφωνα με την ειδικό, είμαστε προ-προγραμματισμένοι να έχουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις και από ό,τι φαίνεται αυτό δεν έχει να κάνει με τα κουτάβια. Η πραγματική «πηγή» είναι τα μωρά.

Υπάρχει μια έρευνα που δείχνει πως τα κουτάβια και τα μικρά γατάκια, τα οποία νιώθουμε πως είναι cute, μας προκαλούν να αντιδράσουμε όπως θα αντιδρούσαμε αν βλέπαμε και ένα μωρό. Τα βλέπουμε δηλαδή μικρά, αβοήθητα, με δυσανάλογα μεγάλα κεφαλάκια και μάτια. Ενώ τα μάτια των σκύλων μεγαλώνουν με τον καιρό, είναι σχετικά κοντά σε μέγεθος με το πώς ήταν όταν γεννήθηκαν. Αυτό τα κάνει να φαίνονται τεράστια όταν είναι κουτάβια.

Βρίσκουμε, λοιπόν, τα σκυλιά τόσο cute, γιατί υποσυνείδητα μας θυμίζουν μωρά.

Αυτό μας προκαλεί αυτή την «awwww” αντίδραση. «Για πολλούς ανθρώπους, αυτή η αντίδραση είναι μέρος της εξέλιξής τους, με όρους ανάγκης να βοηθούν ή να διαδρούν με μωρά τα οποία χρειάζονται την προστασία τους και τη φροντίδα τους», εξηγεί η Tausig στο Bustle.

Την επόμενη φορά που θα δεις ένα γλυκό σκύλο και θα αντιδράσεις με τον κλασικό τρόπο, τουλάχιστον θα ξέρεις τι συμβαίνει ακριβώς στον εγκέφαλό σου. Στην τελική, είναι βιολογικό και είναι ΟΚ.

Πηγή & featured image: Bustle.com