Καλοκαίρι σημαίνει ελευθερία. Ελαφριά ρούχα, αγαπημένα μαγιό και beachwear, απουσία μακιγιάζ και λιτά μαλλιά. Είναι η εποχή που δε σε απασχολεί αν τα μαλλιά σου είναι σγουρά, δεν έχουν το τέλειο ίσιωμα ή τις τέλειες μπούκλες. Αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο και μαζί με αυτόν, αφήνεις και τα εργαλεία styling που παράγουν θερμότητα και καταστρέφουν τα μαλλιά σου.

Τι ακριβώς σημαίνει για τα μαλλιά η καταστροφή από την θερμότητα;

Η ζημιά από τη θερμότητα είναι αυτό που συμβαίνει όταν χρησιμοποιείς πολύ υψηλή θερμοκρασία στα μαλλιά σου και επηρεάζει τη φυσική τους υφή. Η θερμική καταστροφή μπορεί να συμβεί σε μία μόνο εφαρμογή και τα εφέ είναι μόνιμα.

Τα μαλλιά μπορούν να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση, αν δεν χρησιμοποιώ θερμότητα για κάποιο διάστημα;

Δυστυχώς τα μαλλιά σου, δεν μπορούν να επανέλθουν αμέσως μόλις διακόψεις τη χρήση θερμότητας. Θα χρειαστούν τον χρόνο τους. Ωστόσο, πρέπει να την περιορίσεις, αν όχι να την σταματήσεις τελείως και θα δεις μετά από λίγο διάστημα διαφορά στην υφή και τη δύναμη των μαλλιών σου.

Τι κάνει η θερμότητα στα μαλλιά;

Η θερμότητα είναι βλαβερή για οποιονδήποτε τύπο μαλλιών, αλλά εάν έχεις σγουρά ή κυματιστά μαλλιά, η θερμική ζημιά τα διαταράσσει περισσότερο. Η υπερβολική θερμότητα στα σγουρά μαλλιά, μπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά την φυσική τους υφή. Ωστόσο, εάν τα μαλλιά σου είναι φυσικά ίσια, δεν κινδυνεύεις το ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορείς να την χρησιμοποιείς ασύστολα.

Πως θα κρατήσεις τα μαλλιά σου υγιή, ακόμα και μετά την καταστροφή από την θερμότητα

Για αρχή, ελαχιστοποίησε το styling με εργαλεία θερμότητας, χρησιμοποίησε προϊόντα με προστασία από τη θερμότητα και βαθιά ενυδάτωση τακτικά, για να διατηρείς τα μαλλιά σου ενυδατωμένα. Κάτι άλλο σημαντικό, είναι να διατηρείς το τριχωτό της κεφαλής σου υγιές, διότι αυτό είναι το θεμέλιο για δυνατά και πλούσια μαλλιά, αλλά και να τα κουρεύεις ανά 2-3 μήνες, ώστε να φεύγουν οι κατεστραμμένες άκρες.

Πώς μπορείς να αποτρέψεις τη ζημία από τη θερμότητα;

Η θερμική ζημιά είναι μόνιμη, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μειώσεις την περαιτέρω καταστροφή στα μαλλιά σου. Φρόντισε να προσαρμόσεις τις ρυθμίσεις θερμότητας ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σου, να χρησιμοποιήσεις θερμική προστασία και να μειώσεις τυχόν περιττές εφαρμογές θερμότητας.

Το καλοκαίρι όταν η ζέστη και η υγρασία, σου «χτυπούν» την πόρτα, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις εργαλεία με θερμότητα προκειμένου να τα τιθασεύσεις και να διώξεις το φριζάρισμα.  Αντ ‘αυτού, καλό θα ήταν να δοκιμάσεις ένα διαφορετικό styling που δεν απαιτεί πρόσθετη θερμότητα για τα μαλλιά σου.

Ιδέες styling για κατεστραμμένα μαλλιά

Εκεί έξω υπάρχουν πολλές ιδέες για styling μαλλιών χωρίς τη χρήση θερμότητας. Αν δε θέλεις να αφήσεις τα μαλλιά σου τελείως ελεύθερα, μπορείς να κάνεις κάποια κοτσίδα η οποία θα σου δώσει και ένα χαλαρό σπάσιμο, να χρησιμοποιήσεις hair accessories, τις αγαπημένες σου μπαντάνες ή κάποιο υπέροχο μεταξωτό vintage μαντίλι.

Εάν έχεις σγουρά μαλλιά, μπορείς να διατηρήσεις τα μαλλιά σου χτενισμένα χωρίς τη χρήση θερμότητας αφήνοντας τα μαλλιά σου να στεγνώσουν  φυσικά μετά την εφαρμογή ενός προϊόντος για wet look. Χρησιμοποίησε ένα conditioner στο ντους για να ξεφύγεις από τυχόν κόμπους. Στέγνωσε τα μαλλιά σου χρησιμοποιώντας μια πετσέτα μικροϊνών ή ένα παλιό μπλουζάκι και, στη συνέχεια, εφάρμοσε ένα ειδικό προϊόν περιποίησης για να μανατζάρεις τα μαλλιά σου και να τα ετοιμάσεις για το styling.

Για πολύ σγουρά μαλλιά, μάλλον θα χρειαστούν επιπλέον βήματα για το styling μετά το ντους. Πρώτον, πρέπει να εφαρμόσεις οπωσδήποτε ένα conditioner ή μια μάσκα ειδικά για σγουρά μαλλιά, ώστε να ενυδατωθούν και να ξεμπλεχτούν. Στη συνέχεια, μετά το ντους, πέρασε ένα απαλό προϊόν και μια κρέμα ενίσχυσης της μπούκλας για να τα ετοιμάσεις για το χτένισμα που θέλεις. Μη ξεχνάς ότι το καλοκαίρι με την υγρασία, τα σγουρά μαλλιά είναι πιο άτακτα. Χρειάζεσαι κατάλληλα προϊόντα για να σφραγίσεις την υγρασία, όπως τα ειδικά butters και gels για να διατηρήσεις τις μπούκλες σου σε μία τάξη.