Το staycation – ή holistay – είναι μία σύνθετη λέξη, που προέρχεται από το ρήμα “stay” και το ουσιαστικό “vacation”. Πρόκειται, λοιπόν, για τις διακοπές που επιλέγει κανείς να περάσει στον τόπο που ήδη διαμένει, ακόμη και στο ίδιο του το σπίτι. Καθένας επιλέγει πώς θα αξιοποιήσει το χρόνο του. Οι επισκέψεις σε μουσεία, σε μουσικά φεστιβάλ ή σε φεστιβάλ θεάτρου, ακόμα και σε πάρκα, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που ενδείκνυνται.

Άλλωστε, δεν καταλαβαίνω ακριβώς γιατί οι διακοπές δε θεωρούνται διακοπές αν δεν περιλαμβάνουν ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια, Πειραιά ή Βενιζέλος. Δηλαδή, τι; Ο Ρένος Χαραλαμπίδης που έκανε staycation στην Αθήνα το 2001 με τα «Φτηνά Τσιγάρα» δε γνώρισε τον πραγματικό του έρωτα; Και αν αυτό δεν είναι αρκετά δυνατό παράδειγμα, δώσε μου ένα λεπτό. Και θα σου εξηγήσω γιατί πρέπει, επιτέλους, να απενοχοποιήσεις την ιδέα του να παραμείνεις στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι.

Γιατί είναι η πιο ωραία πόλη να ξεμείνεις καλοκαίρι. Και δε μιλάω μόνο για την Αθήνα. Όλη η Ελλάδα είναι φτιαγμένη για τα καλοκαίρια. Αν είσαι σε μέρος πεδινό, λογικά, έχεις τη θάλασσα πολύ κοντά σου. Ρίξε ένα μαγιό στην τσάντα σου, πάρε μαζί και μια πετσέτα και γυρνώντας από τη δουλειά κάνε μία στάση στην κοντινότερη παραλία. Και δε δέχομαι καμία δικαιολογία.

Αν πάλι, έτσι κι αλλιώς, δεν είσαι ο τύπος της παραλίας ακολούθησε το παράδειγμα των φίλων του εξωτερικού, που ζουν σε μέρη όπως η Μεγάλη Βρετανία, και τιμούν συχνά το Staycation. Τρέξε στα μουσεία. Οργάνωσε το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να μπορέσεις να επισκεφτείς τους κοντινότερους αρχαιολογικούς χώρους. Σε πολλά αρχαία θέατρα ανά την Ελλάδα, μάλιστα, πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις. Συνδύασε την επίσκεψή σου με μία παράσταση που θα ήθελες να δεις.

Αν το θέατρο δεν είναι για εσένα, τότε σίγουρα δε θα μπορείς να αντισταθείς στη μουσική. Όπου και να μένεις σίγουρα υπάρχουν festivals που φιλοξενούν καλλιτέχνες τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού. Ψάξ’ τα, κλείσε τα εισιτήριά σου, και το μόνο extra που θα χρειαστείς είναι μία παγωμένη μπύρα.

Φυσικά, αν δε μένεις σε διαμέρισμα, αλλά έχεις ένα σπίτι με αυλή, και κάλεσε τους φίλους σου. Barbeque, επιτραπέζια, κλασικό πατροπαράδοτο ελληνικό μπουγέλο με λάστιχο. Αυτός θα ήταν ο ορισμός του καλοκαιρινού παραδείσου για εσένα όταν ήσουν δεκαπέντε. Τί άλλαξε από τότε;

Θα σου πω εγώ τι άλλαξε. Έχεις πειστεί ότι καλοκαίρι σημαίνει ακριβές διακοπές, cocktails σε ξαπλώστρες, φουσκωτά πλαστικά flamingos – ή οτιδήποτε άλλο, αυτά αλλάζουν κάθε χρόνο – και ξεχνάς ότι καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά. Καλοκαίρι σημαίνει ένα μικρό διάλειμμα από τις συννεφιές της καθημερινότητας. Καλοκαίρι σημαίνει παγωτό φυστίκι στις τέσσερις το πρωί, και καρπούζι στο μπαλκόνι. Μπουγέλο, γέλια, κρυφτό, κυνηγητό, ύπνος με την ανατολή του ηλίου. Κι αυτά είναι πράγματα που τα φέρεις πάντα μέσα σου.

Όσο έχουμε αυλές ή βεράντες δε χρειαζόμαστε τεράστιες πισίνες. Όσο έχουμε καρπουζάδα και λεμονάδα δε χρειαζόμαστε cocktails κι όσο έχουμε λάστιχο στην αυλή του εξοχικού ή πατρικού μας σπιτιού, δε χρειαζόμαστε flamingos. Όσο έχουμε ωραία παρέα και διάθεση, το staycation δεν είναι αναγκαστική αποχή από τις διακοπές σε άλλα μέρη. Αλλά είναι σχεδόν επιλογή.