Το σώμα σου είναι ένα σημαντικό μηχάνημα που χρειάζεται το κατάλληλο καύσιμο για να λειτουργήσει σωστά και να σε ανταμείψει με τα ανάλογα αποτελέσματα. Ο σκοπός λοιπόν, είναι να φας σωστά για να προπονηθείς σωστά και όχι να κάνεις γυμναστική για να τρως ό,τι θες (πεποίθηση που δεν ισχύει κιόλας)

Πριν τη γυμναστική να φάω ή όχι;

Αν γυμνάζεσαι πρωί και το επίπεδό σου είναι υψηλό (δεν επηρεάζεται δηλαδή η επίδοσή σου είτε φας κάτι είτε όχι), τότε καλύτερα να πας νηστικός και θα κάψεις 30% επιπλέον λίπος. Αν είσαι αρχάριος ωστόσο, ένα γευματάκι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό πριν τη γυμναστική. Στην απογευματινή προπόνηση, καλό είναι να καταναλώσεις ένα σνακ μισή με μια ώρα νωρίτερα. Το τι θα είναι αυτό εξαρτάται από το στομάχι σου, αλλά θα πρέπει να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του, και να αντιλαμβάνεσαι πως αυτές οι οδηγίες είναι γενικές και ο καθένας θα πρέπει να τις προσαρμόζει στο πρόγραμμά του και στις προτιμήσεις του. Ιδανικά σνακ θεωρούνται αυτά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ψωμί ή δημητριακά ολικής άλεσης, κάποιο φρούτο πχ. μήλο) ώστε να κρατούν το σάκχαρο σταθερό. Η περιεκτικότητα του γεύματος σε πρωτεΐνες θα πρέπει να είναι μέτρια και σε λίπος χαμηλή, καθώς τα λιπαρά τρόφιμα είναι περισσότερο δύσπεπτα. Το ίδιο ισχύει και για τις φυτικές ίνες τις οποίες δε θα πρέπει να προσλαμβάνεις σε μεγάλες ποσότητες για να αποφευχθούν τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές. Ας μην ξεχνάμε ακόμη, και τη σημασία της ενυδάτωσης του σώματος, η οποία εξασφαλίζει τη μέγιστη αντοχή μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα κάποια παραδείγματα για σνακ είναι τα εξής:

  • 1 ποτήρι γάλα + ½ φλυτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως
  • 1 γιαούρτι + 1 bar δημητριακών
  • 1 φρούτο + 2 κρακεράκια + λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • 2 φρυγανιές με λίγο μέλι
  • 1 ποτήρι χυμός + 1 bar δημητριακών

(όπου δεν περιλαμβάνεται υγρό τρόφιμο, φροντίζεις να πίνεις και ένα ποτήρι νερό)

Συμβουλή: ένας καφές πριν την προπόνηση αυξάνει την επίδοση, τις καύσεις αλλά και την αντοχή μας.

Μετά τη γυμναστική να φάω ή όχι;

Εξίσου σημαντική με τη διατροφή πριν τη γυμναστική είναι και η διατροφή μετά. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή είναι ότι το γεύμα θα πρέπει να είναι σύνθετο, δηλαδή να περιλαμβάνει και υδατάνθρακες που θα αποκαταστήσουν το γλυκογόνο που έχει καταναλωθεί και θα σου δώσουν ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα, αλλά και πρωτεΐνες για να αναπλαστούν οι μυς.

Πχ:

  • 1 τοστ
  • 1 γιαούρτι (σκέτο ή με φρούτα ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησης)
  • 1 φέτα ψωμί + 1 αυγό

Ή λίγο κρέας/ κοτόπουλο/ ψάρι μαζί με ρύζι/ μακαρόνια/ πατάτες