Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής αποτελεί η λατρεμένη συνήθεια της κατανάλωσης του καφέ. Ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί ή το απόγευμα συνοδεύει τους περισσότερους, με την ελπίδα ότι θα μας κρατήσει σε εγρήγορση για να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Η καφεΐνη έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει συσχετιστεί θετικά με διάφορους τομείς της υγείας του ανθρώπου, όπως καρκίνος (ιδίως του παχέως εντέρου), καρδιαγγειακά νοσήματα, νόσος Alzheimer, διαβήτης κ.α. Οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν σε θετικά συμπεράσματα. Σίγουρα βέβαια απαιτούνται πρόσθετες έρευνες μέχρι να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω.

Πολλοί κατά καιρούς έχουν κατηγορήσει την καφεΐνη ότι μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Είναι γεγονός ότι η απότομη διακοπή της μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, υπνηλία, άγχος, εκνευρισμό, υπνηλία, που συνήθως όμως δεν διαρκούν πολύ (περίπου ένα 24ωρο). Καλό θα ήταν εάν κάποιος αποφασίσει να διακόψει την κατανάλωση καφεΐνης αυτό να το κάνει σταδιακά, μειώνοντας έτσι την ένταση των παραπάνω συμπτωμάτων.

Την έχουν κατηγορήσει επίσης και για ήπια διουρητική δράση. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα που δεν είναι φίλοι του καφέ. Τελευταίες μελέτες ισχυρίζονται ότι σίγουρα η πρόσληψη καφεΐνης δε προκαλεί αφυδάτωση!

Ένα φλιτζάνι καφέ (190ml) έχει  μέση περιεκτικότητα σε καφεΐνη περίπου 80 mg. Φυσικά η περιεκτικότητα αυτή διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του καφέ. Για παράδειγμα, ο ελληνικός καφές (60ml το φλιτζάνι, έχει 50mg καφεΐνης). Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει ελάχιστη ποσότητα καφεΐνης (1,5mg το φλιτζάνι).

Η καφεΐνη αποτελεί μια λατρεμένη συνήθεια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την διακόψουμε. Η ασφαλής πρόσληψη καφεΐνης, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, είναι έως 400mg/ημ, υπό την προϋπόθεση ότι οι άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής μας (διατροφή, κατανάλωση οινοπνεύματος, κάπνισμα και άσκηση) είναι υγιεινές. Εάν βέβαια συντρέχει λόγος (πχ εγκυμοσύνη, θηλασμός), η σύσταση αυτή κατεβαίνει στα 200mg/ημ. Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις η σύσταση είναι ο περιορισμός και όχι ο αποκλεισμός!

Και όπως έχουμε πει κι άλλες φορές… Τίποτα δεν είναι αμαρτία αν καταναλώνεται με σύνεση και μέτρο! Και δεν ξεχνάμε τον κανόνα που λέει…eat clean!

Η Dr Σοφία Τσαλουχίδου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.
Facebook STsalouhidouDietandWellnessCoach | Instagram stsalouhidou 
featured photo: Τwenty20.com/nina_p_v