Για να κάνεις το πρώτο σου τατουάζ δεν αρκεί μόνο το να έχεις διαλέξει το σχέδιο ή το σημείο στο οποίο θα το κάνεις. Πρέπει να έχεις λάβει υπόψη σου και πολλά άλλα πράγματα, για να μην καταλήξει το όνειρο σου σε μια απογοήτευση. Για αυτόν τον λόγο μιλήσαμε με την tattoo artist katakathy.tattoo από το studio Jackals Tattoo και μας έλυσε όλες τις απορίες μας σχετικά με το πρώτο τατουάζ.

Πρέπει πριν γίνει το τατουάζ να γίνει μια συζήτηση με τον tattoo artist και έπειτα να κλειστεί το τελικό ραντεβού;

Καλό είναι πριν το πρώτο τατουάζ να γίνει από κοντά μια συζήτηση με τον artist για αρκετούς λόγους. Ο πρώτος είναι για να καθησυχάσει ο artist τον πελάτη εφόσον πρόκειται για μια εμπειρία για την οποία ο ενδιαφερόμενος δεν έχει εικόνα της αίσθησης (πόνου). Έτσι θα μπορέσει να τον καθησυχάσει και να μην έχει άγχος την ημέρα του ραντεβού. Είναι πολύ βασική η επικοινωνία μεταξύ των δυο, γιατί πολλές φορές λόγω άγχους στο πρώτο τατουάζ πολλοί νιώθουν ζαλάδα και έχουν τάση λιποθυμίας, μιας και έχουν ακούσει από πολλούς φίλους και γνωστούς τις φράσεις “πονάει πολύ”, “δεν θα το αντέξεις” κ.λπ. Επειδή λοιπόν κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ανοχή στην “ενόχληση” του τατουάζ, καλό είναι ο artist να το εξηγήσει από κοντά στον πελάτη που δεν έχει ιδέα πως είναι.

Ο δεύτερος λόγος, και ο πιο βασικός, είναι ότι ο πελάτης στο πρώτο τατουάζ (πολλές φορές και στα επόμενα) δεν έχει καλή γνώση του αισθητικού κομματιού του τατουάζ, τόσο για το σχέδιο όσο και για το σημείο που ταιριάζει καλύτερα. Άρα ναι, καλό είναι να γίνεται μια κουβέντα από κοντά ώστε να σχεδιαστεί ένα τατουάζ με βάση τον εκάστοτε πελάτη, το γούστο του και την τεχνογνωσία του artist.

Υπάρχει περίπτωση να είμαι αλλεργική σε κάτι και να κάνει αντίδραση με το τατουάζ; Εάν ναι, πώς θα το μάθω;

Για το πρώτο τατουάζ καλό είναι να ενημερώσουμε τον artist για τυχόν προβλήματα υγείας (διαβήτη, αλλεργίες, δερματογραφία, αιμορροφιλία κτλ.). Ένας επαγγελματίας tattoo artist γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τέτοιες περιπτώσεις και θα συμβουλέψει ανάλογα τον ενδιαφερόμενο. Συνήθως οι αλλεργίες στο τατουάζ έχουν να κάνουν με το latex στα γάντια ή την κρέμα επούλωσης και όχι τόσο με τα μελάνια, γιατί πλέον έχουν εξελιχθεί και δεν είναι τόσο τοξικά όπως κάποτε ήταν κάποια κυρίως κόκκινα μελάνια.

Συνήθως όμως οι άνθρωποι με σοβαρές αλλεργίες έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία του τατουάζ με τη συγκατάθεση του γιατρού τους. Επίσης μπορούν να προβούν έπειτα από συνεννόηση με τον artist στη διαδικασία του “δοκιμαστικού τατουάζ” όπου γίνεται μια τελεία σε κάποιο σημείο του σώματος ώστε να δουν την αντίδραση. Αυτό βέβαια γίνεται σε σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών αλλεργιών και εφόσον το έχει υποδείξει ο γιατρός του πελάτη.

Ποια είναι τα σημεία που πονάνε πιο πολύ άρα δεν ενδείκνυνται για το πρώτο μου τατουάζ;

Τα σημεία που πονάνε περισσότερο από την εμπειρία μου, είναι τα πλευρά και το κουντεπιέ. Γενικά τα σημεία που είναι δίπλα από κόκκαλα (στις κοιλότητες) και κοντά σε αρθρώσεις. Ο λόγος είναι ότι εκεί είναι τα νεύρα πιο εκτεθειμένα άρα και η “ενόχληση” είναι πιο έντονη. Βέβαια όπως είπαμε η ανοχή του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική. Έχει τύχει δηλαδή αρκετές φορές σε μεγάλο τατουάζ στα πλευρά, να γαργαλιούνται ή ακόμα και να τους παίρνει ο ύπνος!

Δεν θα πρότεινα ένα πρώτο τατουάζ στα πλευρά (είτε μικρό είτε μεγάλο) γιατί εφόσον ο πελάτης δεν έχει εικόνα του πώς είναι η αίσθηση του τατουάζ, μπορεί να κουνιέται, να ανασαίνει απότομα, να πονάει αρκετά και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα είτε ένα άσχημο τατουάζ (γιατί έχουμε αντανακλαστικά αλλά κάποια στιγμή στο υπερβολικό κούνημα θα φύγει κάποια γραμμή, τελεία ή σκίαση) και υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί μια άσχημη πρώτη εμπειρία στο τατουάζ, κάτι που το θεωρώ λάθος γιατί και η πρώτη εμπειρία είναι εξίσου σημαντική.

Υπάρχει όντως συσχέτιση της περιόδου με το πόσο θα πονέσω ή εάν θα ματώνει πιο πολύ το τατουάζ ή είναι μύθος και δεν χρειάζεται να το σκεφτώ πριν κανονίσω το ραντεβού μου;

Το μόνο που θα πρέπει να σε απασχολεί αν έχεις περίοδο στο πρώτο σου τατουάζ είναι το κατά πόσο θα είσαι άνετη για να απολαύσεις τη διαδικασία. Πολλές γυναίκες πονάνε στην περίοδο, έχουν αναγούλες, πρήξιμο και άλλα πολλά, οπότε μπορεί να νιώθουν άβολα ακόμα και στον καναπέ στο σπίτι τους, πόσο μάλλον στο πρώτο τους τατουάζ.

Δεν έχει λοιπόν να κάνει με τον πόνο αλλά με τη διάθεση και την ευεξία. Δεν θα το πρότεινα για το πρώτο τατουάζ, αλλά σε επόμενα τατουάζ  όπου θα υπάρχει γνώση της αίσθησης δεν θα έλεγα όχι.

Σε ποια σημεία ξεθωριάζουν πιο εύκολα τα τατουάζ και τι συμβάλλει στο ξεθώριασμα;

Σημεία που ξεθωριάζουν τα τατουάζ εύκολα είναι τα δάχτυλα κυρίως. Πολλές φορές και στο κουντεπιέ έχουμε απώλειες λόγω τριβής, όπως και στα σημεία που καλύπτονται από το εσώρουχο. Αυτά είναι σημεία που ακόμα και σωστά να έχει γίνει η επούλωση ακολουθώντας τις οδηγίες του artist, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξεθωριάσει το τατουάζ. Σε όλα τα σημεία του σώματος όμως μπορεί να συμβεί, αν δεν γίνει σωστά η επούλωση. Εγώ τονίζω πάντα στους πελάτες μου ότι “η μισή δουλειά είναι στην επούλωση”.

Ακολουθούμε τις οδηγίες επούλωσης προσεκτικά όπως μας έχει πει ο artist μας, δεν παίρνουμε συμβουλές από άλλους φίλους που έχουν κάνει τατουάζ (γιατί κάθε artist έχει δικό του τρόπο επούλωσης ανάλογα με τον τρόπο που “βαράει”). Γενικά ενυδατώνουμε το σημείο και τον οργανισμό μας. Προσωπικά προτείνω στους πελάτες μου να ενυδατώνουν το σημείο που θα κάνουμε το τατουάζ μια εβδομάδα πριν την διαδικασία καθημερινά, ώστε να προετοιμάσουμε καλύτερα το δέρμα και να πίνουν πολύ νερό.

Στην ουσία δεν ξεθωριάζει το μελάνι, αλλά φθείρεται το δέρμα μας και “θαμπώνει”. Αν πάθουμε ένα έγκαυμα σε σημείο που έχουμε τατουάζ 20 χρόνια και ξεφλουδίσουμε, το μελάνι εσωτερικά θα είναι όπως είναι μέσα στο μπουκαλάκι του μελανιού. Προστατεύουμε ουσιαστικά όσο μπορούμε το δέρμα μας από πράγματα που μπορούν να το φθείρουν, όπως ο ήλιος.

Αντηλιακό με υψηλό δείκτη λοιπόν το καλοκαίρι στα τατουάζ και δεν καθόμαστε κάτω από τον ήλιο για πολλές ώρες!

Πρέπει να δώσω προσοχή σε κάτι την ημέρα πριν το τατουάζ;

Πριν από το τατουάζ εγώ προτείνω, εκτός από την ενυδάτωση που ανέφερα πριν, τα εξής:

  • Όχι αλκοόλ την προηγούμενη και την ίδια μέρα
  • Καλό πρωινό ή γενικά γεύμα πριν από τη συνεδρία
  • Όσο γίνεται ξεκούραστος/η (καλό ύπνο το προηγούμενο βράδυ).

Γενικά αυτά έχω δει εγώ ότι βοηθούν τον πελάτη να νιώθει πιο άνετα στη συνεδρία, ειδικά σε μεγάλα τατουάζ.

Τι πρέπει να αποφύγω μετά το τατουάζ;

Μετά το τατουάζ αρχικά ακολουθούμε τις οδηγίες επούλωσης του artist μας. Αποφεύγουμε το μπάνιο σε θάλασσα και σε πισίνα για 15-20 μέρες καθώς και την υπερβολική έκθεση του τατουάζ στον ήλιο και το solarioum. Αν έχουμε κατοικίδια προσέχουμε στην επαφή μας μαζί τους γιατί έχουν μια τάση να γλείφουν τα καινούρια tattoo.

Ένα φρέσκο τατουάζ είναι σαν ανοιχτή πληγή, άρα του φερόμαστε ανάλογα. Αποφεύγουμε λοιπόν να έρχεται σε επαφή με εστίες μικροβίων. Προσοχή θέλει επίσης με ρούχα, σεντόνια κ.λπ. γιατί τις πρώτες μέρες είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν πάνω και αφαιρώντας τα να φύγει χρώμα από το τατουάζ.

Αποφεύγουμε τη γυμναστική την πρώτη εβδομάδα λόγω ιδρώτα και επειδή πρέπει να αποφύγουμε το τέντωμα και πρήξιμο της περιοχής του τατουάζ. Η αποτρίχωση με κερί και το ξύρισμα καλό θα είναι να γίνουν μετά από ένα μήνα. Απαγορευτικό είναι επίσης το laser αποτρίχωσης στο σημείο του τατουάζ.

Τέλος, αποφεύγουμε σφουγγάρια, καυτό νερό και αρωματικά αφρόλουτρα στο σημείο όταν κάνουμε μπάνιο.

Πόσο διαρκεί η διαδικασία της επούλωσης;

Η διαδικασία της επούλωσης διαρκεί από τη μεριά μας 20 μέρες. Από εκεί και πέρα το τατουάζ μπορεί να συνεχίσει να επουλώνεται εσωτερικά για δύο ακόμα μήνες περίπου, ανάλογα και με τον οργανισμό. Μετά τις 20 μέρες μπορείς να το βοηθήσεις ενυδατώνοντας το σημείο μετά το ντούζ και πίνοντας αρκετό νερό.

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για το τατουάζ;

Η καλύτερη περίοδος για το τατουάζ έχει να κάνει με το πότε είναι πιο εύκολη η διαδικασία της επούλωσης. Άνοιξη και φθινόπωρο είναι οι καλύτερες περίοδοι γιατί δεν έχει πολλή ζέστη και δεν φοράμε πολύ βαριά ρούχα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να κάνουμε τατουάζ για να τα “δείξουμε” στην παραλία, κάτι που δεν είναι και τόσο καλό για το αποτέλεσμα του τατουάζ. Κάποιος που θέλει να κάνει ένα τατουάζ και θα ακολουθήσει σωστά την επούλωσή του, μπορεί να κάνει και τον Αύγουστο και να είναι μια χαρά. Απλά θα τον δυσκολέψει λίγο περισσότερο λόγω ζέστης.

Εάν θέλω να κάνω τατουάζ με χρώμα πρέπει να προσέξω διαφορετικά πράγματα;

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι όλα τα δέρματα για χρώμα. Παίζουν πολλά ρόλο στο αποτέλεσμα, όπως ο τόνος του δέρματος και το πως “γράφει” το χρώμα πάνω του. Το δέρμα των ανθρώπων στις μεσογειακές χώρες είναι λίγο περίεργο όσο αφορά το χρώμα στα τατουάζ, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ρωσία για παράδειγμα (που το δέρμα τους είναι ολόλευκο και σκληρό, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για χρώμα). Εγώ προτείνω και εκεί μια ενυδάτωση δύο με τρεις φορές την ημέρα για μια εβδομάδα πριν το τατουάζ που βοηθάει στο να μπει πιο εύκολα το χρώμα στο δέρμα.

Επίσης είναι μύθος το ότι “τα χρωματιστά τατουάζ ξεθωριάζουν πιο εύκολα”. Απλά το μαύρο χρώμα κάνει μεγαλύτερη αντίθεση με το δέρμα και ακόμα και ξεθωριασμένο φαίνεται πιο έντονα από το χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί πρέπει να αποφεύγεις να σε παίρνει ο ύπνος κάτω από τον ήλιο