featured-expiration-dates-really-mean-darling-fff

Εαν είσαι σαν και εμάς και πάντα καταλήγεις με πάρα πολύ φαγητό στο ψυγείο σου αυτή την περίοδο του χρόνου, τότε βρήκαμε αυτό το άρθρο που θα σε βοηθήσει! Πόσες φορές έχεις πετάξει φαγητό που δεν έχεις αγγίξει επειδή είχε λήξει πολύ γρήγορα; Εμείς το έχουμε κάνει… πολλές φορές.

Την επόμενη φορά, σκέψου διπλά πριν πετάξεις το φαγητό που έχει λήξει. Αν η αναγραφόμενη ημερομηνία έχει περάσει, αυτό δεν σημαίνει οτι το φαγητό έχει χαλάσει. Μερικά τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν αρκετές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Κάναμε μια έρευνα και καταγράψαμε μερικά tips που θα σε βοηθήσουν ώστε να μην πετάξεις τρόφιμα και σνακ που μπορείς να καταναλώσεις άφοβα.

Τι σημαίνουν οι ημερομηνίες; Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων το κάνουν επιλέγοντας διαφορετικές λέξεις – και ελάχιστες απο αυτές είναι πραγματικά «ημερομηνίες λήξης». Σύμφωνα με το άρθρο της Time, οι πιο κοινές ταμπέλες προϊόντων είναι:

–  «Best by» – αυτή η ημερομηνία δεν σημαίνει πως το προϊόν έχει χαλάσει αλλά είναι περισσότερο μια ένδειξη της φρεσκάδας του.

–  «Sell by» – αυτή η ταμπέλα προορίζεται για τον πωλητή και όχι τον καταναλωτή. Γενικά, χρησιμοποιείται για να καθορίσει ο πωλητής πότε να παραγγείλει νέα προϊόντα κτλ, και πολλοί πιστεύουν πως θα πρέπει να καλύπτεται απο τον καταναλωτή για να μην μπερδευτούν με την ημερομηνία λήξης.

Ορίστε μερικές οδηγίες που πρέπει να θυμάσαι:

–  Τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν μέσα στο διάστημα 3-5 εβδομάδων αφότου τα αγοράσεις. Για να διαπιστώσεις εάν είναι φρέσκα ή όχι, βάλε ένα αυγό σε ένα μπολ με νερό και αν επιπλεύσει, μην το φας.

– Τα τρόφιμα σε κονσέρβα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Μερικά μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια και η αναγραφόμενη ημερομηνία να είναι ένας χρόνος, αλλά γενικότερα, θα διατηρηθεί για περίπου δυο χρόνια αφού το αγοράσεις.

–  Τα μήλα μπορούν να διατηρηθούν για τρεις εβδομάδες αν τα συντηρήσεις στο ψυγείο. Αν τα μαγειρέψεις και μετά τα καταψύξεις, θα διατηρηθούν για περίπου 8 μήνες.

–  Τα δημητριακά δεν ‘χαλάνε’, σύμφωνα με την Emily Broad Leib, πρόεδρο της κλινικής Harvard Food Law & Policy. Υποστηρίζει πως δεν υπάρχει θέμα ποιότητας και ακόμη και αν αφήσεις το κουτί ανοιχτό, δεν θα ‘αρρωστήσεις απο αυτό’.

– Το κρέας καλό είναι να το καταψύξεις απο την αρχή. Αν το βάλεις στην κατάψυξη, το κρέας μπορεί να διατηρηθεί για μήνες. Μπορεί να χάσει τη γεύση του αλλά τα καρυκεύματα και το μαγείρεμα θα το αναπληρώσουν.