Αν και γεννημένη στην καρδιά του χειμώνα και μόνιμα ερωτευμένη με την πιο φωτεινή και λαμπερή εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, τολμώ να πω ότι κάθε φορά που πλησιάζει η Άνοιξη, ανυπομονώ να περάσει γρήγορα ο καιρός για να νιώσω τον ήλιο να καίει ξανά το δέρμα μου. Να αισθανθώ την αλμύρα της θάλασσας να κάθεται επάνω μου και να χορέψω παρέα με την κολλητή μου σε μια συναυλία.

Δεν ξέρω ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό, στο άκουσμα της λέξης καλοκαίρι, μα αν έχεις μεγαλώσει σε τούτην εδώ τη χώρα, νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου πως, καλοκαίρι δίχως ήλιο, θάλασσα και συναυλίες, δεν νοείται καλοκαίρι. Και μπορεί να είσαι σε μια ηλικία που όλα αυτά να σου μοιάζουν πολύ μακρινά και ξένα λόγω υποχρεώσεων, οικογενειακών και επαγγελματικών, μα είμαι σίγουρη πως με αυτά ακριβώς έχεις ταυτίσει τα καλοκαίρια σου. Κάπως έτσι τα θυμάσαι. Ηλιοκαμένα, πασπαλισμένα με μπόλικο αλάτι και με τους ήχους από την αγαπημένη σου μουσική να φτάνει ακόμη και τώρα στ’ αυτιά σου.

Εκεί, σε μια απέραντη αμμουδιά ή ένα ανοιχτό στάδιο, παρέα με τους κολλητούς σου. Σε ένα beach party ή σε μια συναυλία, φορώντας μόνο ένα σορτάκι με ένα t-shirt και κρατώντας στο χέρι απλά μια μπύρα. Γιατί αυτά είναι όλα όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις μια αξέχαστη καλοκαιρινή νύχτα. Καλή μουσική, καλή παρέα και ένα μπουκάλι μπύρα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Κάτω από ένα βραδινό, καλοκαιρινό ουρανό, ακούγοντας  αγαπημένες μουσικές και τραγούδια που λατρεύεις. Συνειδητοποιώντας για μια ακόμη φορά, πως βραδιές σαν αυτή, μένουν για πάντα χαραγμένες στο νου σου.

Το καλοκαίρι, είναι η εποχή που σου χαρίζει τις πιο δυνατές αναμνήσεις, είναι η εποχή που αγαπάει περισσότερο απ’ όλες ο έρωτας και το φλερτ, είναι η εποχή που η ανεμελιά κι η ξενοιασιά κάνουν πάρτι. Είναι η εποχή που γινόμαστε όλοι παιδιά. Βόλτες, καλοκαιρινά hangover, ατελείωτες συζητήσεις στη βεράντα παρέα με καρπούζι, παγωτό και γρανίτα.

Ποιος μπορεί να μην αγαπάει το καλοκαίρι; Ποιος δεν έχει νιώσει το δέρμα του να τσουρουφλίζεται από τον ήλιο και το αλάτι; Ποιος δεν έχει ανταλλάξει όρκους αιώνιας αγάπης κάτω από την  Αυγουστιάτικη πανσέληνο; Ποιος δεν έχει αποκοιμηθεί κάτω από τον ζεστό ήλιο σε μια παραλία;

Ήλιος και θάλασσα. Αυτός ο μαγικός συνδυασμός, που σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα, που σε γεμίζει ζωή και σε ανανεώνει. Σου παίρνει όλα τα άγχη και παράλληλα σου δίνει δύναμη για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα με το γκρίζο και μουρτζούφλη χειμώνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που έχουν γραφτεί τόσα υπέροχα τραγούδια γι’ αυτή την εποχή. Για έρωτες καλοκαιρινούς και για αυγουστιάτικα φεγγάρια. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Γιατί

Το καλοκαίρι ήταν και θα είναι πάντα η αγαπημένη μου εποχή και νομίζω πως πολλοί από εσάς θα συμφωνήσετε. Γιατί το καλοκαίρι, αλλάζουμε διάθεση, γινόμαστε όλοι έξω καρδιά και κατά ένα περίεργο τρόπο, τα προβλήματα μας μοιάζουν τόσο μικρά κι ασήμαντα. Αφηνόμαστε στο φως και τη λάμψη του ήλιου, κολυμπάμε σε καταγάλανες θάλασσες ώσπου να νιώσουμε την αλμύρα να φτάνει μέχρι και στο τελευταίο κύτταρο του κορμιού μας και χορεύουμε μέχρι το πρωί σε συναυλίες ή beach party. Γιατί αυτά τα λίγα είναι τα βασικά συστατικά για ένα αξέχαστο καλοκαίρι. Μια γερή δόση από ήλιο, αλμύρα και συναυλίες.