Στην αναζήτηση εργασίας πρέπει να είσαι προσεκτική. Προσεκτική ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες πρόσληψης αλλά και για να μην «πελαγώσεις». Αν η αναζήτηση εργασίας έχει πάρει περισσότερο καιρό απ’ ό,τι ήθελες, δες μήπως ευθύνεται ένας από τους παρακάτω λόγους. Πριν αρχίσεις να τους διαβάζεις, να θυμάσαι πως αυτές οι «κακές» συνήθειες μπορούν να αλλάξουν μόλις αρχίσεις να τις αναγνωρίζεις.

Ψάχνεις δουλειά μόνη μέσω laptop

Πολλές φορές λανθασμένα νομίζουμε ότι η απόκτηση εργασίας είναι ατομική δουλειά. Ωστόσο, εύκολα γίνεται ένα ομαδικό άθλημα δημιουργώντας μια ομάδα με άτομα που θα προσφέρουν συμβουλές και υποστήριξη. Για παράδειγμα, αρκετά άτομα έχουν το χάρισμα να αναγνωρίζουν τα δυνατά και αδύναμά μας σημεία. Μπορούν να ελέγξουν το βιογραφικό σου, να παρέχουν ειλικρινή σχόλια και να σου δώσουν καλές συμβουλές. Μην στέκεσαι μόνο στο laptop σου, επικοινώνησε με το δίκτυό σου για βοήθεια και υποστήριξη.

Επικεντρώνεσαι μόνο σε top εταιρίες

Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν μπορείς να ορίσεις τις 5 top εταιρίες στον κλάδο σου τότε δεν τον γνωρίζεις όσο καλά νομίζεις. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύσεις μόνο σε αυτές τις εταιρίες. Μπορεί μια μικρότερη εταιρία να έχει την κατάλληλη κουλτούρα για εσένα όπου και θα ευδοκιμήσεις. Ειδικά αν είσαι άτομο που του αρέσει να κάνει stand out πιθανόν να ταιριάζει ένα μικρότερο περιβάλλον.

Αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου

Μήπως ξοδεύεις πολύτιμη συναισθηματική ενέργεια λέγοντας στον εαυτό σου ότι δεν είσαι αρκετά καλή; Η αναζήτηση εργασίας είναι μια δύσκολη διαδικασία, μόνο και μόνο που ψάχνεις αξίζει πολλά μπράβο. Εάν επικεντρώνεσαι στα πλεονεκτήματά σου και ψάχνεις θέσεις που απαιτούν τα προσόντα που διαθέτεις, έχεις παραπάνω πιθανότητες να πάρεις τη δουλειά. Επομένως, προσπάθησε να αποβάλλεις τις αμφιβολίες.

Παραβλέπεις τα πλεονεκτήματά σου

Αναρωτήσου «ποιο είναι το ατού μου;». Μη φοβάσαι να χρησιμοποιήσεις αυτά τα χαρακτηριστικά ως αφετηρία. Στόχευσε σε ρόλους που θα μεγιστοποιήσουν τα ταλέντα και την προσωπική βελτίωσή σου.

Το βιογραφικό σου εστιάζει σε λάθος πράγματα

Αφιέρωσε χρόνο για να ερευνήσεις την εταιρεία και να κατανοήσεις ποιες δεξιότητες αναζητούν στον εργαζόμενο ώστε να δομήσεις το βιογραφικό σου ανάλογα. Ενδεχομένως η κάθε εταιρεία να αναζητεί διαφορετικά προσόντα, επομένως θα είναι κρίμα να μην έχεις αναδείξει την πτυχή του εαυτού σου που ψάχνουν.

Ξεχνάς το cover letter

Μια καλογραμμένη και στοχευμένη συνοδευτική επιστολή ή cover letter είναι ο κατάλληλος τρόπος να τραβήξεις την προσοχή του εργοδότη σου. Όταν την παραλείπεις, χάνεις τη δυνατότητα να παρέχεις πολύτιμες πληροφορίες για τον εαυτό σου που μπορεί να εντυπωσιάσουν τους υπεύθυνους πρόσληψης.

Η σωστή αναζήτηση εργασίας αποτελεί κλειδί για να βρεις τη δουλειά που σου ταιριάζει. Βρες και επικεντρώσου τον τομέα που σε ενδιαφέρει, έλα σε επαφή με άτομα που δουλεύουν σε αυτόν, εστίασε στα πλεονεκτήματά σου και έχε εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρεις.

featured photo: https://unsplash.com/@clemono