Τι πρέπει να σκεφτείς πριν αποφασίσεις να μετακομίσεις μόνιμα στο εξωτερικό

Τι πρέπει να σκεφτείς πριν αποφασίσεις να μετακομίσεις μόνιμα στο εξωτερικό

Εαν βρίσκεσαι σε μια παρόμοια φάση που ψάχνεις να δεις τι θα γίνει με το μέλλον σου, τι αξία έχει το κορνιζαρισμένο σου πτυχίο στον τοίχο και πόσες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες υπάρχουν εκεί έξω, τότε ρίξε μια ματιά στα παρακάτω.

Ένα ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να έχει λείψει στους περισσότερους το τελευταίο διάστημα, να παίρνουν και να δίνουν οι φωτογραφίες από παλιές εξορμήσεις και σούρτα φέρτα στην ενδοχώρα και εκτός. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που οι φωτογραφίες αναψυχής αντικαθίστανται από σοβαρή έρευνα για μια μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα του εξωτερικού.

Ποιο είναι το κίνητρο;

Πολλές φορές παίρνουμε αποφάσεις εν βρασμώ που αργότερα με το πέρασμα του χρόνου αναθεωρούμε και συνήθως είναι αργά. Επομένως για αρχή πρέπει να υπάρχει  ένα ισχυρό κίνητρο. Εαν το έκανε και μια φίλη σου ή η ξαδέλφη σου και πιστεύεις ότι μπορείς κι εσύ να κάνεις το ίδιο με την ίδια επιτυχία, ξεκινάς σίγουρα από λάθος βάση. Εαν όμως έβαλες κάτω ένα πλάνο, τα πρώτα σου βήματα στο ξένο περιβάλλον, τις ανάγκες που θα έχεις και τις προτεραιότητες που θέτεις και αν όλα οδηγούν εκεί, τότε ναι. Είσαι έτοιμος/η για να το κάνεις.

Τι αφήνεις πίσω σου

Πάρε μια ζυγαριά- όχι κυριολεκτικά, στο μυαλό σου, νοερά- και ζύγισε τα υπέρ και τα κατά. Αυτά, όσα κι αν είναι, που αφήνεις πίσω και όσα θα βρεις εκεί που πας. Ή τουλάχιστον όσα περιμένεις και εύχεσαι να βρεις. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται χρόνο και έρευνα για να μην είναι μονοσήμαντη, βουτηγμένη σε προκαταλήψεις ή τύψεις και άλλους πολλούς αρνητικούς παράγοντες που θα την σαμποτάρουν. Όταν θα καταφέρεις να βρεις τα δικά σου βαρίδια για τη δική σου προσωπική ζυγαριά, τότε μόνο μπορείς αμερόληπτα να πάρεις μια ώριμη και συνειδητή απόφαση.

Το αίσθημα του φόβου για το άγνωστο

Υπάρχει και κάτι που δεν μπορείς να αποδιώξεις από πάνω σου και πόσο μάλλον να κάνεις ότι δεν υπάρχει. Αν αποφάσισες αυτό το νέο ξεκίνημα να το κάνεις μόνος ή μόνη τότε σίγουρα έστω και για λίγα δευτερόλεπτα πέρασε από το μυαλό σου η αμφιβολία για θα τα καταφέρεις και τι θα γίνει αν τελικά δεν πήρες τη σωστή απόφαση. Αρχικά κανείς δεν είναι ικανός να σε κρίνει, ακόμα κι αν έκανες λάθος στην εκτίμησή σου. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό που ενστικτωδώς ή με πειστήρια δήλωσες ότι σου ταιριάζει, όντως ήταν για σένα. Από την άλλη πόση γοητεία θα είχε κάτι αν δεν  εμπεριείχε μέσα του και το σασπένς, αυτό το άγνωστο που δεν ξέρεις αν θα σε απογειώσει ή απλά ήταν ένα ακόμη ρίσκο.

Όποια κι αν τελικά είναι η απόφασή σου, αν αυτή την περίοδο σκέφτεσαι σοβαρά ένα τέτοιο άλμα για τη ζωή σου, να θυμάσαι ότι τις αποφάσεις που καθορίζουν τη ζωή μας καλό είναι να τις παίρνουμε νηφάλιοι, με καθαρό μυαλό και όσο γίνεται πιο υγιή ψυχή.

featured photo: @murmurash
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.