Όταν παρουσιάζεις για πρώτη φορά το σύντροφο σου στην οικογένεια σου, συχνά οι γονείς σου σπεύδουν να δείξουν φωτογραφίες της παιδικής σου ηλικίας. Εσύ κάθεσαι στο καναπέ, προσπαθώντας να κρύψεις το πρόσωπο σου καθώς κοιτάζουν φωτογραφία σου όπου κάνεις κάτι αστείο στη μπανιέρα όταν ήσουν δυο.

Έχεις αναλογιστεί πόσο πιο τυχερή είσαι απο τα σημερινά παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα;

Ξαφνικά, το άλμπουμ που είναι θαμμένο στο πατρικό σου δεν φαντάζει και τόσο τρομακτικό αν σκεφτείς το ‘ψηφιακό αποτύπωμα’ που πολλοί γονείς έχουν δημιουργήσει ήδη για τα παιδά τους σήμερα. Σύμφωνα με μια έρευνα της AGV, μια εταιρεία Internet security, παραπάνω απο το 90% των παιδιών στην Αμερική έχουν παρουσία στο διαδίκτυο πριν την ηλικία των δυο – αυτό είναι ταυτόχρονα καλό και κακό.

Απο τη μια πλευρά, πόσο φοβερό είναι να μπορείς να επεκτείνεις την ταυτότητα του παιδιού σου στο ψηφιακό κόσμο, στον ίδιο που μια μέρα θα συμμετέχει ενεργά και το ίδιο; Εξασφαλίζοντας το domain ή το επίθετο του παιδιού σου, είτε για δημιουργήσεις μια θέση για αυτό και να διατηρήσεις τα δικαιώματα αυτής είτε για να δημιουργήσεις ενεργά μια ψηφιακή ταυτότητα για το ίδιο, μπορεί να έχει διάφορα οφέλη. Ονόματα μωρών, κυρίως τα πιο δημοφιλή, μπορούν να εξαντληθούν γρήγορα. Ξεκινώντας νωρίς σημαίνει οτι εξασφαλίζεις το πολυπόθητο .com.

Ακόμη, όπως εξηγεί η Webroot – εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας- ‘Κάνοντας κάτι τέτοιο, εξασφαλίζεις ψηφιακό χώρο για να δημιουργήσεις ένα θετικό περιεχόμενο για το παιδί σου. Αυτό σημαίνει οτι μπορείς να αποβάλλεις την αρνητική προσοχή που μπορεί να συνδέεται με το όνομα και στρατηγικά να αντιμετωπίσεις ένα πιθανό σκάνδαλο, φυλάσσοντας έτσι την παρουσία τους παιδιού σου στις διάφορες μηχανές αναζήτησης.’

Το να έχεις μια σελίδα με updates σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σου είναι επίσης ένα καλός λόγος για να διατηρήσεις ένα domain ή λογαριασμό στο Instagram, αλλά όπως με οτιδήποτε άλλο που σχετίζεται με τα social media – χρειάζεται να δώσεις προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα.

Ορίστε τί πρέπει να προσέξεις:

Μάθε τα πάντα για τις ρυθμίσεις ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων

Οι ρυθμίσεις απορρήτου και ασφαλείας αλλάζουν συνεχώς. Συγκεκριμένα, στο Facebook αλλάζουν κάθε μήνα και ίσως είναι δύσκολο στην αρχή να συμβαδίσεις μαζί τους. Η ενότητα Q&A του Facebook μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να ενημερωθείς περαιτέρω. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις ρυθμίσεις που αφορούν το ποιός θέλεις να βλέπει τις φωτογραφίες και τα status σου καθώς και να ορίσεις τί μπορούν να μοιράζονται οι άλλοι μαζί σου. Σκέψου τί δεν θα ήθελες να μοιραστεί κάποιος για εσένα

Όταν το παιδί σου είναι πολύ μικρό για να εκφράσει την άποψη της/ του σχετικά με το τί ανεβάζεις για αυτό στο διαδίκτυο, σκέψου τί δεν θα ήθελες να ανεβάσει κάποιος άλλος για εσένα. Ναι, η φωτογραφία τους στη μπανιέρα ή αυτή όπου κλαίνε στη πίσω θέση του αμαξιού ίσως να για ένα δευτερόλεπτο να σου φαίνονται αστείες, ωστόσο θα βρίσκονται για πάντα στο διαδίκτυο αν τις Googlάρει καποιος, προκαλώντας τη μόνιμη ντροπή των παιδιών. Στο μέλλον – και κυρίως κατά την εφηβεία – είναι σίγουρο πως θα επαναλαμβάνεις στα παιδιά σου ‘να μην ανεβάσουν τίποτα για το οποίο θα νιώθουν ντροπή στα επόμενα χρόνια’. Ακολούθησε την ίδια συμβουλή και πόσταρε φωτογραφίες με σύνεση. Προτού ποστάρεις, αναλογίσου ποιό μπορεί να είναι το χειρότερο σενάριο

Στην περίπτωση που ποστάρεις φωτογραφίες, υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να κλαπούν ή να αναπαραχθούν χωρίς την έγκριση σου. Απο τη στιγμή που αυτές βρίσκονται στο διαδίκτυο, είναι πολύ δύσκολο να ελέγξεις ποιός και πώς τις χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, η ‘ψηφιακή απαγωγή’ – το να χρησιμοποιούν άλλοι φωτογραφίες του παιδιού σου σαν να είναι δικό τους – είναι πλεον πραγματικότητα. Μια μητέρα απο τη Florida ξεσκέπασε ενα group στο Facebook που ήταν αφιερωμένο στο να σχολιάζει φωτογραφίες μωρών που θεωρούσαν άσχημα.

Δεν υπάρχει λόγος να μην μοιραστείς τις πιο cute στιγμές του παιδιού σου στο Instagram. Βεβαιώσου όμως οτι το κάνεις με προσοχή, έχοντας λάβει υποψιν όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες προκειμένου να το κάνεις με ασφάλεια.