Έχουμε ακούσει τόσες φορές στην παιδική μας ηλικία το ”και έζησαν αυτοί καλά” όταν τελειώνει ένα παραμύθι που μας έχει εντυπωθεί πως όλα στη ζωή έχουν ένα happy ending. Γνωρίζεις κάποιον, ερωτεύεστε, περνάτε ένα όμορφο διάστημα μαζί, συγκατοικείτε και, τέλος. Έζησαν αυτοί καλά σου λέει. Μισό λεπτό, νιώθεις και εσύ πως έχουν προσπεραστεί κάποια στάδια της σχέσης; Πως αποφάσισαν να μείνουν μαζί; Αντιμετώπισαν δυσκολίες; Ήταν όλα ρόδινα; Και τέλος πάντων, ποιος κατέβαζε τα σκουπίδια;

Επειδή δεν θέλουμε ούτε να σε τρομάξουμε αλλά ούτε να μείνεις με το αδικαιολόγητο happy ending των παραμυθιών, εδώ θα δεις τι να περιμένεις όταν συγκατοικήσεις με τον σύντροφό σου. Για να μην λες ότι κανείς δεν σε προειδοποίησε.

Να είστε ειλικρινείς για αυτή σας την κίνηση

Αρχικά, για ποιο λόγο αποφασίσατε να μείνετε μαζί; Δεν μπορείτε πια να συντηρείτε ο καθένας το δικό του σπίτι για οικονομικούς λόγους; Βρήκες δουλειά πιο κοντά στην περιοχή που μένει ο σύντροφός σου; Δεν αντέχετε πια να περνάτε τόσες ημέρες χώρια; Τους λόγους του ξέρετε μόνοι εσείς και δεν αφορούν κανέναν. Απλά μεταξύ σας θα πρέπει να είστε 100% ειλικρινείς για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτή η νέα φάση στη ζωή σας, με ίσους όρους.

Όλα θα αλλάξουν

Ο πρώτος κανόνας που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως όλα θα αλλάξουν. Εάν όχι τον πρώτο καιρό, τότε σίγουρα με το πέρασμα του χρόνου. Πολλοί θα σου που πως ”είστε μαζί τόσα χρόνια, τίποτα δεν θα αλλάξει”. Τα ίδια λένε και για το γάμο, και για την απόκτηση παιδιών. Αλλά μάντεψε. Όχι. Τα πάντα θα αλλάξουν, όχι απαραίτητα προς το χειρότερο απλά θα πάρει η καθημερινότητά σου μια διαφορετική τροπή.

Συζητήστε το οικονομικό κομμάτι

Εντάξει, είστε πολύ ερωτευμένοι και δεν κάνετε ρηχές και άχαρες συζητήσεις. Άσε που  ”το χρήμα δεν το λογαριάζει, τα δυο σου μάτια σαν κοιτάζει”. Όταν όμως θα πρέπει να πάτε στο σούπερ μάρκετ, αφού μόλις έχετε πληρώσει τη ΔΕΗ, τότε έλα να μας τα πεις αυτά. Και πες ότι τα πάγια έξοδα τα έχετε μοιρασμένα. Τι γίνεται με τον υδραυλικό όταν σπάσει η βρύση; Ναι, είναι πολύ γλυκό και χαριτωμένο να καυγαδίζετε για το ποιος θα πληρώσει πάνω από την απόδειξη του καφέ. Πριν συγκατοικήσετε όμως, λύστε και τα υπόλοιπα οικονομικά ζητήματα που ίσως προκύψουν για να αποφύγετε μελλοντικούς καυγάδες.

Είστε πια ομάδα

Δεν είσαι η μαμά του, δεν είναι ο μπαμπάς σου. Και γενικά, δεν συγκατοικήσατε για να έχετε κάποιον να σας φροντίζει σαν να είστε επτά χρονών. Είστε δύο ενήλικες που αποφασίσατε να μείνετε μαζί στο ίδιο σπίτι, για να κάνετε καλύτερη τη ζωή σας και τη σχέση σας. Για να είστε μια ομάδα που θα βρίσκει λύσεις και θα ξεπερνάει όλες τι δυσκολίες. Όχι, δεν θα μένει νηστικός επειδή δεν πρόλαβες να μαγειρέψεις. Θα βρει τη λύση. Και επίσης όχι, δεν θα μένεις χωρίς φως στο σαλόνι για εννιά μέρες επειδή κάηκε η λάμπα και αυτός έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι. Θα βρεις τη λύση. Να ξαναπώ ότι είστε ενήλικες ή το κατάλαβες;

Προσωπικός χώρος, αυτός ο άγνωστος

Έχεις δει κάτι υπέροχες ταινίες που ένα ζευγάρι μένει σε ένα τριώροφο νεοκλασικό, με τέσσερα υπνοδωμάτια, τρία μπάνια, playroom (χωρίς να υπάρχουν παιδιά), και γυμναστήριο στο υπόγειο; Ε, είναι πολύ πιθανό το δικό σας σπίτι να είναι τελείως διαφορετικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις στο νου σου πως το πρωί που εσύ τρέχεις να ετοιμαστείς για το γραφείο, το μπάνιο ίσως να είναι κατειλημμένο. Εκτός όμως από αυτά τα απλά, θα πρέπει πια να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως δεν μένεις μόνη σου. Για να καλέσεις τις φίλες σου την Παρασκευή το βράδυ θα πρέπει να το έχεις συνεννοηθεί πρώτα με τον σύντροφό σου.

Γιατί μπορεί να έχει ακριβώς την ίδια ιδέα για τους δικούς του φίλους. Θα πρέπει και οι δύο να σέβεστε τον κοινό σας χώρο και τον προσωπικό σας χώρο, όποιος και εάν είναι αυτός. Και το πιο σημαντικό, μην νιώθεις πως σε έναν τσακωμό είσαι παγιδευμένη και υποχρεωμένη να βλέπεις κάποιον που εκείνη τη στιγμή αντιπαθείς. Μπορείς πάντα να του ζητήσεις να βγει μια βόλτα ή να βγεις εσύ έναν περίπατο, μέχρι να καταλαγιάσει η ένταση.

Το να συγκατοικήσεις με τον σύντροφό σου είναι μια πολύ όμορφη ιδέα. Μόνο όμως εάν από πίσω της αυτή η ιδέα έχει όρια και κανόνες. Κάπως σαν να μένεις με τους γονείς σου, μόνο που τώρα θα είναι πολύ πιο διασκεδαστικό!

featured photo:  @reginafoster