Ενώ είναι το απολύτως λογικό και αναμενόμενο να σου δοθεί μια αύξηση, αυτή δεν έρχεται ποτέ. Αποφασίζεις τότε να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Επειδή το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ξέρεις τι ακριβώς να πεις και πώς να το ζητήσεις, η προετοιμασία είναι το παν. Όλα έχουν σημασία, από τη μέρα και την ώρα, μέχρι και το με τι διάθεση ξύπνησε ο εργοδότης σου.

Επίσης καλό είναι να μην πεις κάτι από τα παρακάτω.

“Έχω να πάρω αύξηση χρόνια”

Ακόμα και αν είναι αλήθεια, καλό είναι να μην οδηγήσεις τη συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί το πιο πιθανό είναι να τελειώσει πιο γρήγορα από όσο θα έλπιζες. Το καλό είναι να εστιάσεις στη δική σου αξία , την πορεία σου στην εταιρία και αυτά που έχεις καταφέρει με χειροπιαστά στοιχεία και να δείξεις τη διάθεση που έχεις ώστε να συνεχίσεις ακόμη πιο δυναμικά.

“Ο συνάδελφός μου παίρνει περισσότερα χρήματα από εμένα και το θεωρώ άδικο”

Είναι λογικό να σε ενοχλεί και να θες να το αναφέρεις, αλλά πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική στο πώς θα το εκφράσεις. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να υπάρχει διαφορά στις απολαβές -όπως η εμπειρία, οι αρμοδιότητες και ευθύνες, η οικογενειακή κατάσταση, τα χρόνια συνεργασίας- που έστω και μια να σου αναφέρει ο εργοδότης σου, αυτομάτως δεν θα έχεις τι να του απαντήσεις. Αντί, λοιπόν, να μιλήσεις για δικαιοσύνη ή αδικία και να εστιάσεις τη συζήτηση στον συνάδελφό σου, επικεντρώσου σε εσένα.

“Ξέρω ότι βιάζεστε, αλλά…”

Το timing είναι πολύ σημαντικό ειδικά όταν πρόκειται να ζητήσεις αύξηση. Πρέπει να είσαι προσεκτική στην επιλογή της στιγμής της συνάντησης, πχ. Παρασκευή απόγευμα στις 5 ή Δευτέρα πρωί δεν είναι οι καλύτερες επιλογές. Επειδή το θέμα της αύξησης είναι πολύ πιθανό να μην κλείσει σε μια μόνο συνάντηση, καλό θα είναι την πρώτη φορά να γνωστοποιήσεις το θέμα, αλλά να μη γίνεις πιεστική, αφήνοντας την ιδέα να ωριμάσει και εστιάζοντας στο πόσο σημαντική θα είναι και η αποτελεσματικότητά σου στις παραπάνω ευθύνες που θα αναλάβεις. Να έχεις όμως στο μυαλό σου ότι πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να πάρει μέχρι και έξι μήνες.

“Θέλω να αγοράσω σπίτι/αυτοκίνητο/οτιδήποτε και χρειάζομαι αύξηση”

Εννοείται ότι ο μισθός σου καθορίζει την προσωπική σου ζωή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανάγκες που προκύπτουν είναι λόγος για να ζητήσεις αύξηση. Τουλάχιστον μην τις χρησιμοποιήσεις σαν τον λόγο για τον οποίο τη ζητάς. Περιορίσου στο κομμάτι της δουλειάς, στο τι παρέχεις στην εταιρία και γιατί αξίζει να επενδύσει περισσότερα χρήματα σε εσένα.

Δες ακόμα: 13 τρόποι να χαλαρώσεις στο γραφείο
featured photo: unsplash.com