Κουράστηκες. Βαρέθηκες. Έφτασες στα όρια σου. Όπως και να μας το περιγράψεις, συμφωνούμε. Νιώθουμε οι περισσότεροι όλα αυτά και πολλά παραπάνω. Έχει περάσει ένας χρόνος από την πρώτη φορά που έπιασες και εσύ τον εαυτό σου να ανησυχεί. Από όταν αποφάσισες πως θα προσέχεις, θα κάνεις ό,τι σου πουν προκειμένου να περάσει όλο αυτό όσο πιο αναίμακτα γίνεται. Και ”όλο αυτό” δεν πέρασε αναίμακτα. Για την ακρίβεια, δεν πέρασε καν. Και βαρέθηκες να μένεις στο σπίτι, να το καθαρίζεις μόνο για εσένα (αλήθεια πως γίνεται να είναι πάντα ακατάστατο αφού δεν μπαίνει κανείς;), να δουλεύεις στο σπίτι, να κάνεις γυμναστική στο σπίτι, να σπουδάζεις στο σπίτι. Κουράστηκες να βλέπεις τους αγαπημένους σου στην κάμερα, ακούς τον ήχο του Skype και εκνευρίζεσαι. Και όσο περνάει ο καιρός αντί να βλέπεις ένα φως στο τούνελ εσύ απελπίζεσαι ακόμα περισσότερο. Παραδέξου το, είσαι και εσύ από αυτούς που δεν περίμεναν πως θα κρατήσει τόσο αυτή η περίοδος. Δεν είχες χωρέσει στο μυαλό σου τον ακριβή ορισμό της λέξης ”πανδημία”.

Και τώρα τι; Τώρα έχεις φτάσει στα όριά σου και δεν ξέρεις πως μπορείς να συνεχίσεις. Από που να αντλήσεις ελπίδα και αισιοδοξία όταν όλοι γύρω σου ζουν το ίδιο; Ίσως να μην γνωρίζουμε το πότε ακριβώς θα έρθουν οι καλύτερες μέρες. Μπορούμε όμως να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη μέχρι τότε.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις κούραση

Μην ντρέπεσαι και μην αισθάνεσαι πως κάνεις κάτι λάθος. Βιώνεις όλες τις προεκτάσεις μιας παγκόσμιας πανδημίας, και δεν είσαι η μόνη. Είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεσαι απολύτως καλά με αυτό. Προσπάθησε να μην το περνάς τελείως μόνη σου και να συζητάς ό,τι νιώθεις με τους φίλους σου, την οικογένειά σου, τον σύντροφό σου. Δεν χρειάζεσαι την τοξική θετικότητα. Χρειάζεται μόνο να εστιάσεις στο πόσο καλά τα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα.

Πάρε τον χρόνο σου για να κάνεις ότι σε ηρεμεί

Το σώμα μας αποθηκεύει τόσο άγχος και κούραση που είναι λογικό να αισθάνεσαι εξασθενημένη. Περπάτα, χόρεψε, κάνε γιόγκα, διαλογίσου, κοίτα το ταβάνι. Κάνε ό,τι σου ταιριάζει και ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά. Ή έστω, να ξεχνιέσαι για λίγο. Δεν είναι εύκολο αλλά θα δεις πόσο θα ωφελήσει το να βάλεις στην καθημερινότητά σου κάτι που σε χαλαρώνει. Μια καλή ιδέα είναι να κατεβάσεις μια εφαρμογή διαλογισμού  για να εξοικειωθείς. Ό,τι και να αποφασίσεις να κάνεις να θυμάσαι πως δεν χρειάζεται να ασκείς υπερβολική πίεση στον εαυτό σου. Δεν ανταγωνίζεσαι κάποιον άλλον. Απλά κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για τον εαυτό σου.

Πάτα για λίγο σίγαση στον περιττό θόρυβο

Μπορεί αυτό να είναι το κινητό σου ή οι ειδήσεις στην τηλεόραση. Βάλτα όλα για λίγο στο mute για να μπορέσεις να σκεφτείς καθαρά. Προσπάθησε να φιλτράρεις όσα ακούς, και όσα ”δεν σου κάνουν” άφησέ τα στην άκρη. Είναι τόσο εύκολο να απορροφηθείς από το doom-scrolling και να χαθείς μέσα σε ειδήσεις, απόψεις, σχόλια. Αλλά δεν μας ωφελεί πάντα η τόση πληροφορία. Προτίμησε να δίνεις στις ειδήσεις της καθημερινότητας όσο χρόνο νομίζεις πως σου αρκεί και χρησιμοποίησε τον υπόλοιπο για να κάνεις μόνο πράγματα που σε χαλαρώνουν και δεν σε αγχώνουν.

Κάνε σχέδια για το μέλλον

Πιθανότατα να έχεις σταματήσει εδώ και καιρό να κάνεις σχέδια για το μέλλον, αλλά ξανασκέψου το. Η ζωή δεν σταμάτησε για πάντα. Θα συνεχιστεί απλά με άλλα δεδομένα. Κανείς δεν σου απαγορεύει να αρχίσεις να σχεδιάζεις αυτό το ταξίδι που τόσο θέλεις να κάνεις. Ίσα ίσα, το να προγραμματίζεις για κάτι μελλοντικό, χωρίς ημερομηνίες, απλά με ένα γενικότερο πλάνο, θα σου δώσει ενέργεια και αισιοδοξία. Πράγματα που σίγουρα σου λείπουν.

featured photo: @nelsonmaart