Αν και η Οία στη Σαντορίνη είναι γνωστή για το ηλιοβασίλεμα καλό θα ήταν να την αποφύγετε εκείνη την ώρα καθώς συνήθως έχει πολύ κόσμο. Εναλλακτικά αν θέλετε να ανακαλύψετε αυτή την πλευρά του νησιού μπορείτε να ξεκινήσετε από χαμηλά, από τον κόλπο στο Αμμούδι. Στο τέρμα τα βραχάκια καταλήγουν σε ένα μικρό κολπίσκο από όπου μπορείς να απολαύσεις κολύμπι στην Καλντέρα και να πας κολυμπώντας μέχρι το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου για βουτιές. Διάλειμμα στην Κατίνα για μπύρες και ντοματοκεφτέδες.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη GIULIA (@giuliamoleri)

Απογευματινή ώρα μπορείς να απολαύσεις και φαγητό σε ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα μαγαζιά του νησιού, το Αρμένη Restaurant στο οποίο έχεις πρόσβαση με βαρκάκι το οποίο έρχεται και σε παίρνει κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης από το Αμμούδι.

Πίσω στο χωρίο της Οίας, το αγαπημένο μου μαγαζί είναι το Οία Vineyard όπου σε έναν πολύ όμορφο χώρο φτιαγμένο από μία πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα θα βρεις όλη την ποικιλία κρασιών του νησιού και άλλα εκλεκτά προϊόντα. Στην είσοδο του χώρου αριστερά θα βρεις και το μαγαζί της Blue Margarita η οποία κάθε καλοκαίρι μεταφέρει στο νησί και στο μαγαζί της τα υπέροχα χειροποίητα κοσμήματα της.

Απαραιτήτως η βραδιά κλείνει με ποτά στο Χασάπικο όπου θα βρεις όλο το χωριό μαζεμένο!

H ποικιλία από οινοποιεία που μπορεί να επισκεφτεί κανείς στη Σαντορίνη είναι πολύ μεγάλη καθώς η σχέση του νησιού με το κρασί και η θηραϊκή γη έχουν μεγάλη ιστορία στο πέρασμα των χρόνων.

Εγώ ξεχωρίζω το Venetsanos Winery διότι πέρα από τις πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού, και κυρίως το ροζέ του, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η αρχιτεκτονική του χώρου η οποία, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στην κυκλαδική αρχιτεκτονική, προκύπτει από τη χρήση του. Έτσι το οινοποιείο είναι χτισμένο κλιμακωτά σε διαφορετικές βαθμίδες ανάλογα με το στάδιο της παραγωγής από τη συγκέντρωση των σταφυλιών μέχρι το γέμισμα των βαρελιών τα οποία θα ταξίδευαν για το λιμάνι του Πειραιά

Αγαπημένες παραλίες ο Κολούμπος, στον οποίο πηγαίνουν κυρίως ντόπιοι, με τον μεγάλο βράχο του να προσφέρει σκιά όλη μέρα.

Ένα μοναδικό σεληνιακό τοπίο όμως θα συναντήσεις στην παραλία της Βλυχάδας.

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Xara Gotsoulia (@xaragot)

Πηγαίνοντας προς την πλευρά που είναι το μουσείο της Ντομάτας (επίσης ενδιαφέρον να επισκεφτεί κανείς) συνεχίζεις όλο ευθεία αφήνοντας πίσω κάποιες λίγες ξαπλώστρες και μεταφέρεσαι σε ένα μοναδικό τοπίο με λαξεμένα βράχια. Και στις δύο παραλίες θα βρεις κόσμο να κάνει γυμνισμό.

Ιδιαίτερα είναι και τα μικρότερα χωριά της Σαντορίνης άλλα ως καστέλλια (μικρά οχυρά) και άλλα ως καναβοχώρια (κάναβες: υπόσκαφοι αποθηκευτικοί χώροι) Αγαπώ ιδιαίτερα το Εμπορείο με το μικροσκοπικό παραδοσιακό οικισμό σε γήινα χρώματα, την Φοινικιά όπου δίπλα είναι και το οινοποιείο του Σιγαλά, ο Πύργος και φυσικά το Μεγαλοχώρι όπου θα βρείτε τον υπέροχο χώρο του Symposium by la Ponta με την έκθεση παραδοσιακών οργάνων και το πρόσφατο εστιατόριο-gallery Alisaxni.

Διαδρομή από Φηρά προς Οία.

Ένα υπέροχο μονοπάτι από την πλευρά της καλντέρας. Η διαδρομή είναι περίπου τρεις ώρες με πολύ χαλαρό βηματισμό και διαλείμματα για να απολαύσεις τη θέα. Ιδανικό είναι να ξεκινήσει κανείς τη διαδρομή νωρίς το απόγευμα ώστε να φτάσει στην Οία περίπου την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Εμένα συνήθως θα με βρείτε για ρακί στο Πεντοζάλι στη Μεσσαριά και φαγητό στο Μεταξύ Μας στην Έξω Γωνιά.

Φέτος ήρθε το αγαπημένο Οhh Boy από το Παγκράτι στα Φηρά και μαζί με την πρόσφατη Μαρινιέρα είναι από τις πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές για ένα ποτό. Για φαγητό στα Φηρά εξαιρετικός χώρος είναι το Πανηγύρι όπου τα πιάτα τα λατρεύω διότι πέρα από πολύ ιδιαίτερες γεύσεις είναι και όλα μαρμάρινα χειροποίητα από έναν εξαιρετικό καλλιτέχνη του νησιού τον Γρηγόρη Κουσκούρη, ο οποίος διατηρεί το εργαστήριο του Spira Marble Art Gallery στη Μεσαριά.

Στο Ακρωτήρι υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του προϊστορικού οικισμού με το πρότυπο βιοκλιματικό στέγαστρο και η Κόκκινη Παραλία είναι δίπλα για μια βουτιά μετά την επίσκεψη. Δοκίμασε τα παραδοσιακά προϊόντα από την Καλή Καρδιά και φαγητό στη Σπηλιά του Νικόλα.

Ηλιοβασίλεμα υπέροχο θα δεις από τον Φάρο και τα καλύτερα ψάρια θα τα απολαύσεις στον Γιώργαρο. Εάν αγαπάς το θερινό σινεμά μην παραλέιψεις να περάσεις μια βόλτα από το Cine Camari, ένα από τα καλύτερα θερινά στον κόσμο.

Δώρα Μουδάτσου