Απλά τα πράγματα: Το ότι είσαι μόνος δεν σημαίνει ότι είσαι και μοναχικός. Περνάς μόν@ τις γιορτές; ΟΚ, μπορεί να είναι επιλογή ή μπορεί και συγκυρίες. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να κάνεις focus στο θετικό της υπόθεσης.

Αν φτάσεις μέχρι το τέλος να ξέρεις ότι θα έχεις όλη τη διάθεση να βοηθήσεις και να δώσεις αγάπη σε άλλους ανθρώπους και να βρεις χρόνο για να χρησιμοποιήσεις τις πυτζάμες που έχεις για ‘καλές’ γιατί πότε θα τις φορέσεις άνθρωπε;

1. Επικεντρώσου σε όσα αγαπάς

Ό,τι κι αν είναι, το να αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις μικρές χαρούμενες δραστηριότητες θα σε αποσπάσει από το να ασχοληθείς με τη μοναξιά σου. Μπορεί να είναι ένα δικό σου Φεστιβάλ Ταινιών όπως για παράδειγμά όλες όσες δεν κατάφερες να δεις μέσα στο 2021 ή Αμερικάνικος Κλασικός Κινηματογράφος, ή μπορεί να είναι κάτι θεραπευτικό όπως η ζωγραφική ή το γράψιμο.

2. Συνδέσου online

Δοκίμασε να συνδεθείς με αγαπημένα πρόσωπα virtual. Μπορεί να μην είναι το ίδιο με την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά σίγουρα μπορεί να βοηθήσει να μη νιώθεις μόν@. Σκέψου τους φίλους που ζουν μόνοι τους σε άλλες πόλεις ή στο εξωτερικό και οργανώστε μικρά meetings για να φάτε, να δείτε μαζί ταινία ή απλά για να κάνετε ”μαζί” δουλειές στο σπίτι.

3. Nα θυμάσαι ότι δεν είναι απαραίτητο να γιορτάσεις

Μπορεί να είναι Χριστούγεννα, αλλά δεν υπάρχει υποχρέωση να γιορτάσεις αν δεν το θέλεις. Μπορείς να αποφασίσεις να μην γιορτάσεις τα Χριστούγεννα φέτος και απλώς να συμπεριφερθείς σαν να είναι μία οποιαδήποτε μέρα. Αυτό μπορεί να το κάνει ακόμα πιο πιο εύκολο από το να προσπαθήσεις να γιορτάσεις μόν@ σου.

4. Μπορείς να μείνεις μακριά από τα social media 

Κάποιοι από εμάς που περνούν τις γιορτές μόνοι το να χαζεύουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης γεμάτα με φωτογραφίες και χαρούμενες οικογένειες μπορεί να οδηγήσει σε τρομερή θλίψη. Στο λέω εκ πείρας. Είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια ψηφιακή αποτοξίνωση; Είναι μια απλή πράξη αυτοφροντίδας που θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία αυτά τα Χριστούγεννα.

5. Εθελοντισμός

Όταν αισθανόμαστε πεσμένοι, ένα από τα καλύτερα πράγματα ίσως και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε αγάπη και νοιάξιμο στους γύρω μας.

Από το να προσφέρεις φαγητό τους άστεγους μέχρι να φτιάξεις ένα πακέτο με ρούχα ή τρόφιμα για ανθρώπους που τα χρειάζονται. Μπορείς να αναζητήσεις τις εθελοντικές οργανώσεις και να επικοινωνήσεις μαζί τους για έξτρα βοήθεια αυτές τις ημέρες.

6. Κακόμαθε τον εαυτό σου

Κοιμήσου παραπάνω, κάνε γιόγκα, μάσκες, μαγείρεψε ωραία φαγητά και άνοιξε το καλό κρασί. Μην ξεχάσεις να βάλεις τα καλά σου εσώρουχα, τις καλές πυτζάμες και κραγιόν. Κάνε ό,τι αγαπάς. Για σένα.