Μέχρι σήμερα δεν είχες δοκιμάσει να κάνεις γιόγκα και τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις το πρώτο σου μάθημα. Άλλοι ξεκινούν για να διαχειριστούν το στρες τους μέσω της αναπνοής, άλλοι για την πνευματικότητα της yoga, άλλοι για τα οφέλη του stretching, ο καθένας μπορεί να βρει το δικό του σκοπό. Ρωτήσαμε τη Χριστίνα Σολωμού, Certified Iyengar Yoga Teacher και Meditation Instructor αν χρειάζεται να έχει κάποιος συγκεκριμένα skills ή συγκεκριμένες ανάγκες για να ξεκινήσει yoga. H απάντηση ήταν ξεκάθαρη: “Όποιο και αν είναι το ύψος σου, το βάρος σου, το χρώμα του δέρματός σου, η ηλικία σου ή η φυσική σου κατάσταση μπορείς να ξεκινήσεις την πρακτική σου και να ωφεληθείς από το ολιστικό σύστημα της γιόγκα για το σώμα και το νου. Υπάρχουν πολλά συστήματα γιόγκα ώστε να βρεις αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία σου. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσαρμόσεις τις asanas (στάσεις γιόγκα) στο σώμα σου και τις δυνατότητές σου στη δεδομένη στιγμή.”

Τι χρειάζεται να έχεις και τι θα κερδίσεις πραγματικά

“Πολλές φορές σε μια κουβέντα ακούω να λένε «ωραία η γιόγκα αλλά δεν είμαι ευλύγιστος/η αρκετά για να κάνω». Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος, η πιο λάθος εντύπωση που μπορεί κάποιος να έχει για την πρακτική της γιόγκα. Η γιόγκα δεν είναι για τους ευλύγιστους, αδύνατους, όμορφους, νέους κ.λπ. Στην πρακτική της γιόγκα έρχεσαι όπως είσαι. Μέσα από τη γιόγκα μαθαίνεις το σώμα σου και τον εαυτό σου. Δυναμώνεις σωματικά και ψυχικά. Καθώς εμβαθύνεις στην πρακτική σου σαν αποτέλεσμα θα δεις το σώμα σου να γίνεται πιο ευλύγιστο. Αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός ούτε η προϋπόθεση για να ξεκινήσεις.

Σε σένα λοιπόν, που η γιόγκα σου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και θα ήθελες να δοκιμάσεις αλλά διστάζεις διότι έχεις την εντύπωση ότι δεν θα μπορείς να κάνεις, θέλω να σου πω να αφήσεις για λίγο στην άκρη αυτούς τους ενδοιασμούς και τις ψευδείς ιδέες για τη γιόγκα, να βρεις μια σχολή που έχουν μαθήματα για αρχάριους και να πας να δοκιμάσεις. Ίσως θα ήθελες να ενημερωθείς πρώτα για τα διαφορετικά συστήματα και μαθήματα ώστε να διαλέξεις κάτι που σου ταιριάζει περισσότερο, πχ ένα χαλαρωτικό μάθημα ή ένα δυναμικό με πολλή κίνηση. Το ιδανικό βέβαια είναι να δοκιμάσεις ώστε να έχεις την εμπειρία πως νιώθεις και πως νιώθει το σώμα σου μετά το μάθημα. Οι περισσότερες σχολές γιόγκα έχουν τη δυνατότητα για δοκιμαστικό μάθημα δωρεάν ή με μικρή συμμετοχή”  εξηγεί η Χριστίνα.

Και τώρα εμείς θα σου δείξουμε τις προτάσεις μας για το πρώτο σου μάθημα γιόγκα

Κάθε είδος άσκησης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του ιδιαιτερότητες σχετικά με τα αξεσουάρ και τον εξοπλισμό. Στη γιόγκα το κολάν είναι πολύ πιο πρακτικό από μία φαρδιά φόρμα γιατί σου επιτρέπει όλες τις κινήσεις με άνεση και παράλληλα σε βοηθάει να βλέπεις ακριβώς τις γραμμές του σώματος σου ώστε να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις στις στάσεις. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το shorts.

Κολάν Power

Ένα μαλακό top που θα συγκρατεί το στήθος σου αποτελεσματικά είναι επίσης ένα πολύ χρήσιμο item για την εξάσκησή σου στη yoga. Tα μαλακά υφάσματα γενικότερα είναι χρήσιμα σε πρακτικές όπως η yoga γιατί επιτρέπουν τις άνετες κινήσεις χωρίς να πιέζουν.

Αθλητικό σουτιέν

Χρειάζεσαι ένα φούτερ για πριν και μετά το μάθημα σου. Ένα φούτερ που θα συνδυάσεις με το κολάν σου. Ιδανικό είναι ένα με φερμουάρ που θα φοράς και με jeans.

Κοντό Φούτερ Revive – Γκρι Marl

Ξέφυγε από τις κλασικά, φαρδιά t-shirt που επιδιώκεις να καλύπτουν τους γοφούς και το κολάν σου. Διάλεξε μία μπλούζα που σου δίνει άνεση στις κινήσεις σου και σε κάνει να νιώθεις όμορφα.

Μπλούζα Energy