Το ότι λατρεύουμε τα ζώα είναι μια δήλωση που όλοι κάνουμε συχνά. Πέραν του ότι φροντίζουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια, προσπαθούμε να δωρίζουμε χρήματα -όσο μας επιτρέπεται- σε καταφύγια ζώων για να σιγουρευτούμε ότι κάνουμε τα απαραίτητα για την ποιότητα ζωής τους. Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε πέραν αυτού όμως; Ρωτήσαμε την Εύα Λειβαδίτη, εθελόντρια στον ΣΠΑΖ, να μας εξηγήσει τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε. Ως expert στην αρένα, είχε διάφορες προτάσεις.

“Ένα φιλοζωικό σωματείο σίγουρα χρειάζεται δωρεές για να συνεχίσει να προσφέρει. Είτε αυτή η δωρεά είναι χρήματα, είτε είναι τροφές, είτε φάρμακα, είτε η κάλυψη εξόδων για χειρουργεία που δυστυχώς χρειάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους έτσι και στην περίπτωση των ζώων, τίποτα δεν πάει χαμένο. Το παλιό κολάρο του σκύλου σου που δεν του κάνει πια, η τσάντα μεταφοράς της γάτας σου που πλέον μεγάλωσε και δεν χωράει ούτε η ουρά της, τα φάρμακα που περίσσεψαν από την αγωγή του κατοικιδίου σου, όλα αυτά θα φανούν χρήσιμα στο αδέσποτο που περιμένει να υιοθετηθεί και θα πάρει και ένα βάρος από τους ώμους των εθελοντών. Τα σωματεία αυτά, απαρτίζονται και συντηρούνται από άτομα σαν κι εσένα κι εμένα, με τις δουλειές τους και τις ζωές τους, που απλά αφιερώνουν κάποιον από τον ελεύθερο τους χρόνο για να κάνουν την ζωή των αδέσποτων λίγο καλύτερη. Με μόνο κέρδος την ηθική ικανοποίηση και την αγάπη των ζώων.”

Αν έχεις διάθεση να προσφέρεις, μια λίστα με όσα θεωρούνται απαραίτητα για ένα φιλοζωικό σωματείο, θα σε βοηθήσει:

*Κουβέρτες ή κρεβάτια

*Σπιτάκια

*Καλαθάκια

*Μπολ φαγητού ή κουβά νερού

*Ταΐστρα για αδέσποτα

*Ποτίστρα για αδέσποτα

*Ξηρά τροφή

*Κονσέρβες

*Ειδικές κλινικές τροφές για σκύλους (πχ για διαβήτη)

*Ειδικές κλινικές τροφές για γάτες

*Περιλαίμια για σκύλους

*Περιλαίμια για γάτες

*Οδηγούς

*Μασητικά κόκαλα

*Λιχουδιές

*Κουπόνια σε πετ σοπ

*Κουπόνια σε σούπερ μάρκετ

*Αντιπαρασιτικά κολάρα

*Αντιπαρασιτικά χάπια για σκύλους

*Αντιπαρασιτικά χάπια για γάτες

*Κουτί πρώτων βοηθειών

*Μια αμπούλα εξωτερικής αποπαρασίτωσης για σκύλους

*Μια αμπούλα εξωτερικής αποπαρασίτωσης για γάτες

*Μια στείρωση γάτας

*Μια στείρωση σκύλου

*Αντιβιώσεις

*Κλουβί μεταφοράς

*Βοήθεια σε μεταφορά ζώου

*Ένα εμβόλιο ή μια επίσκεψη στον κτηνίατρο

*Ταξιδεύεις; Πρόσφερε συνοδεία

*Μια ζώνη αυτοκινήτου για σκυλιά

*Ένα κάλυμμα για τα καθίσματα του αυτοκινήτου

*Εκπαιδευτικά παιχνίδια για σκυλιά

*Σαμπουάν σκύλου, βούρτσες κτλ

*Την κάμερα σας

*Εκτύπωση αφισών ή μπάνερ

*Γράψιμο αγγελιών

*Φωτογράφιση ζώων

*Καθαριστικά, σκούπες κτλ

*Το ταλέντο σου στη ζωγραφική

*Το ταλέντο σου στο σχέδιο

*Μια ιστοσελίδα

Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που έχουν ανάγκη τα σωματεία όπως ο ΣΠΑΖ, που δεν σκεφτόμαστε πως μπορούμε πραγματικά να προσφέρουμε:

“Αυτό που πραγματικά χρειάζεται ένα φιλοζωικό σωματείο είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, η ανθρώπινη συντροφιά. Τα αδέσποτα ζώα έχουν ανάγκη από μια βόλτα, λίγη βασική εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση, να ξεπεράσουν τους φόβους που κάποιος άλλος μπορεί να τους προκάλεσε και, τέλος, φιλοξενία. Όλα τα παραπάνω μπορεί να τα προσφέρει ο οποιοσδήποτε, σπαταλώντας λίγο από τον χρόνο του, ή ακόμα καλύτερα, αν μπορεί, σπαταλώντας και λίγο από τον… χώρο του. Λόγω του μεγάλου αριθμού των αδέσποτων ζώων, όσες φιλοζωικές ομάδες, όσα καταφύγια και να υπάρχουν δεν μπορούν να τα χωρέσουν όλα τους. Δίνεται η δυνατότητα, λοιπόν, σε όποιον θέλει και μπορεί, να ανοίξει το σπίτι του σε ένα αδέσποτο έως ότου καταφέρει να υιοθετηθεί-αυτό ορίζεται σαν φιλοξενία. Το θέμα είναι πως, όσα και να προσφέρεις σ’ αυτά τα πλάσματα, η αλήθεια είναι πως πάντα θα παίρνεις πίσω περισσότερα.”

Στο μεταξύ, τσέκαρε το επερχόμενο event του ΣΠΑΖ, όπου μπορεί και να βρεις το pet-ταίρι σου:

Το 1 πράγμα που ξεχνάμε οι περισσότεροι να προσφέρουμε σε ένα καταφύγιο ζώων

Τέλος, βάλε στο πρόγραμμά σου και το 33ο Χριστουγεννιάτικο παζάρι του ΣΠΑΖ, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.

Featured image: Elite Daily