Το να ζητάς βοήθεια ίσως να μην είναι το αγαπημένο σου. Ειδικά από μήνυμα. Κι όμως, θα σε βοηθήσει περισσότερο από όσο νομίζεις. Σίγουρα υπάρχουν μέρες -και ίσως είναι αρκετές- που νιώθεις άγχος, στρες, κούραση, θλίψη.  Κι ίσως αυτές τις ημέρες να θες να τις περνάς μόνος σου. Αυτή ωστόσο η τακτική δεν έχει πάντα αποτέλεσμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η συζήτηση με ένα φίλο μπορεί να σου αλλάξει άμεσα τη διάθεση. Μην νιώθεις ενοχές για το αν “κουράζεις” τους φίλους σου με το ίδιο θέμα. Γι’ αυτό ακριβώς είναι εκεί αυτοί οι άνθρωποι. Αντί να τελειώσεις μια συζήτηση με το “συγνώμη αν σε κούρασα”, προτίμησε το “ευχαριστώ που με άκουσες”. Ήδη με αυτό το θετικό σχόλιο συνειδητοποιείς πως αξίζεις τη βοήθεια ή την παρηγοριά του φίλου σου και δεν “ζητιανεύεις” γι’ αυτή.

Το να φρικάρεις που φρικάρεις με κάποια κατάσταση είναι απόλυτα λογικό. Όσο όμως μένεις μέσα στο μυαλό σου και δεν εξωτερικεύεις τα συναισθήματα σου, τόσο πιο έντονα γίνονται.

Αν λοιπόν θες να επικοινωνήσεις με κάποιο φίλο σου αλλά δεν ξέρεις πως, στείλε ένα μήνυμα. Τι πιο άμεσο και απλό; Πώς ξεκινάς όμως αυτό το μήνυμα;

1. “Αισθάνομαι λίγο άγχος. Στείλε μου ένα αστείο meme”.

Με αυτό τον τρόπο, κάνεις μία εισαγωγή  αλλά δεν θες να μπεις στα βαθιά της συζήτησης από την αρχή. Και ένα αστείο βίντεο πάντα βοηθάει στο να ξεχαστείς. Μετά από αυτό, θα είσαι πιο έτοιμη να ανοίξεις το θέμα που σε απασχολεί.

2. “Οι τελευταίες εβδομάδες είναι δύσκολες. Μπορώ να σου πω γι’ αυτό; “

Θέτεις  άμεσα το θέμα που σε απασχολεί και βάζεις το φίλο σου στο κλίμα κατευθείαν.  Απλό και ξεκάθαρο. Ακόμη κι αν δεν πάρεις την τέλεια συμβουλή, δεν πειράζει. Και ίσως δεν έχεις ανάγκη τελικά το τέλειο tip αλλά κάποιον να σε ακούσει.

3.”Γεια σου, να σου ζητήσω τη γνώμη σου σε κάτι;”

Μπορείς να ξεκινήσεις με κάτι πιο θεωρητικό ή γενικό και έπειτα, να φέρεις το θέμα σε σένα. Μερικές φορές, όταν βλέπεις το θέμα απ’ έξω σαν τρίτος, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να το αντιμετωπίσεις πιο αποτελεσματικά.

4.”Αντιμετωπίζω το Χ,Ψ θέμα. Τι θα έκανες στη θέση μου;”

Ζητώντας τη συμβουλή του φίλου σου ακόμα και μέσα από ένα μήνυμα, είναι σαν να είσαι σε μία δια ζώσης συζήτηση. Ο φίλος σου παίρνει έναν βοηθητικό ρόλο και μαζί προσπαθείτε να δώσετε λύση σε αυτό που σε προβληματίζει.

5.”emoji”

Όταν δεν έχεις λέξεις να περιγράψεις αυτό που νιώθεις, στείλε ένα emoji. Αν είναι πολύ φίλος/η σου, θα καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά, ακόμη και με αυτό το μήνυμα.

6.”Να σε πάρω τηλέφωνο;”

Όταν όλα αποτύχουν και χρειάζεσαι να ακούσεις μία φιλική φωνή, στείλε αυτό το μήνυμα. Είναι ένας τρόπος να προετοιμάσεις τον άλλο ότι πρόκειται για κάτι που δεν “καλύπτεται” με ένα μήνυμα.